ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студенти от МУ-Пловдив: Ние сме бъдещето на България, искаме да останем тук, но...
Автор: Гено Петров 15:01 / 26.07.2020Коментари (8)8817
©
Още един студент се свърза с Plovdiv24.bg, за да сподели своето огорчение относно новите такси в МУ-Пловдив за. Ето какво пише нашата читателка:



Здравейте! Пиша Ви поради увеличението на таксите ни за мен и моите колеги, които сме медицина, дентална медицина и фармация в МУ-Пловдив. Нека припомня,че искат да бъдат увеличени за над 10 000лв/годишно. Ние сме подписали договор за сумата от 7 090лв/годишно.


Вмъквам отново, че минималната заплата е 610 лв. и не всяко семейство е способно да даде тези пари, защото може би за нашия университет и за МОН това са пари за жълти стотинки.

От няколко дни се опитвам да се свържа с учебен отдел и най-вече с г-жа Мурджева, но никой не си вдига телефона.

Натъкнах се на мненията на много хора,че щом си платено обучение значи че си купуваш дипломата или че "мама и тати ще ни ги платят". Искам да обясня на всички неразбрали, че ние също сме се явили на КСК, също сме положили този труд. Миналата година момиче с бал 34,10 е прието платено обучение медицина.

Не е коректно да се прави съпоставка между държавно и платено обучение, защото след 6 години, ние всички излизаме с висше образование като лекари. Едва ли някой пациент като дойде на преглед ще попита "вие държавно или платено обучение сте били,за да знам дали да идвам при вас?"

Ние, студентите на МУ-Пловдив, не искаме да станат сблъсъци, просто искаме да останем с тази сума, която е в договора ни, без промени, тъй като всички сме заварено положение.

Мисля,че проф. д-р Мариана Мурджева би направила всичко възможно да защити студентите си, да се застъпи за нас и изслуша нашите искания, тъй като е ректор на този университет.

Нека бъдем по-земни, по-мили и по-съпричастни хора, защото ние сме бъдещето на България и ние останахме тук,тъй като това е нашата родина. Искаме наистина тази професия да остане най-хуманната и не я превръщайте в далавера. Нека парите не са цел, а само средство!

Припомняме, че в МУ-Пловдив увеличение има за платеното обучение. В Медицински университет – Пловдив специалност "Медицина" вече ще струва 10 448.09 лв., "Дентална медицина" - 8 032.98 лв. и "Фармация" - 9 446.70 лв. Размерът на таксите беше гласуван днес на Академичен съвет.    

"Калкулирането на таксите не е по предложение на съответното висше учебно заведение или еднолично решение на ръководството, а е резултат от нормативни държавни документи. Несъобразяването с решения и постановления на Министерски съвет води до санкции", обясниха от МУ-Пловдив по повод недоволството, което се разрази в резултат на скока на таксите.

Таксите на студентите платено обучение в медицинските университети се регламентират на национално ниво със Закон за висшето образование и изменения на същия от 25.02.2020г., както и на Решение на Министерски съвет № 275 от 23.04.2020 г. във връзка с Постановление на МС № 328 от 30.11.2015 г., което дава диференцираните нормативи за издръжка на обучението на студенти по професионални направления.

Съответният университет при определянето им е обвързан с минимален размер на таксата, която се определя по формула, съдържаща се в закона. Т.е. университетът може да определи по-висок размер на таксата, но не и по-нисък от законово определения. Нормативите са национални и с тях трябва да се съобразяват както МУ-Пловдив, така и медицинските университети в Плевен, Варна и София.

С изменението на Закона за висшето образование от февруари 2020 г. се коригира методиката, като размерът на минималната възможна такса бе увеличен.

Така в момента средствата от държавния бюджет за издръжка на обучението в държавните висши училища се определят на базата на диференцираните нормативи за издръжка на студент по професионални направления: базовия норматив - 693 лв., съответния коефициент, който за магистърските програми на Медицински университет-Пловдив е 8.50, и коефициента за комплексна оценка за качеството на обучение, определен по методологията на рейтинговата система на висшите училища.

Този коефициент отразява резултатите на висшето училище от акредитационната оценка, индикаторите за научна дейност и реализацията на дипломираните. Коефициентът варира всяка година и се публикува в сайта на МОН. По-високият коефициент е оценка за по-добро обучение в съответното професионално направление на всяко висше училище.

Така нормативно определената методика за финансиране на професионални направления формира годишната държавна издръжка, както следва: за Медицина - 9 248.09 лв., за Дентална медицина - 6 832.98 лв., за Фармация - 8 246.70 лв.

"Това е издръжката, която държавата превежда на висшето училище годишно за всеки студент държавна поръчка", подчертаха от ръководството на Медицински университет-Пловдив. 

Таксата за обучение на студентите платено обучение се определя, като към тази сума се прибави годишната учебна такса – 1200 лв. за 1-3 курс и 950 лв. за 4-6 курс.

По този начин се постига съответствие на общия размер на средствата за издръжка на обучението за студентите, приети по държавния план прием, и студентите, приети в платена форма на обучение. Не се допуска със средства от държавното финансиране да се покриват разходите на студентите в платена форма на обучение.

Именно това синхронизиране на формирането на общия размер на средствата, предоставяни за издръжка на обучението на един студент, води до увеличение на размера на таксите за обучение в платена форма. Но от друга страна се постига еднаква цена на образователната услуга, независимо дали тя се заплаща от държавата, или от студента.

За постигане на по-точна и пълна информираност Ръководството на Университета проведе поредица от срещи със студентите и Студентски съвет - орган за защита на общите интереси на обучаващите се в МУ-Пловдив, на които беше разяснено основанието за това увеличение. В официалния сайт и фейсбук страницата на Университета още през м. май беше публикувана информация за начина на формиране на таксите за платена форма на обучение на студентите. Тази информация беше изпратена и към всички медии.  

Ръководството на МУ – Пловдив направи запитване към МОН за определения размер на увеличените такси за платена форма на обучение и полученият отговор потвърди задължението на МУ-Пловдив да приложи така нормативно определените такси.

Възможността Университетът сам да определи такси в намален размер не касае платената форма на обучение на студентите, а само годишните такси, определяни с акт на МС.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В МУ - Пловдив са се самозабравили...пълни глупости са това, че решението е измислено от Министерски съвет. Да, съвета гласува, но по предложение на университета..Стига се оправдавайте, че едва ли не са ви го наложили. В тази криза министерския съвет да гласува държавата да плаща повече е смешно. Имам предвид факта, че за държавна поръчка цената е същата, но я плаща държавата. Интерес от увеличение има САМО медицинския университет. Кихнали са на някой в министерството за увеличението. Само лапане и падане на нивото на обучение. Питайте студентите колко пъти са влизали в залата с роботите и колко упражнения пропадат защото въпросният доцент е в операция или има други задължения. Питайте колко практика им се осигурява по време на упражненията.. В София 6900, а в Пловдив 50 % увеличение до 10 440
+3
 
 
Увеличението е напълно неоснователно. Студентите няма да получат нищо повече от това, което са получавали досега. Оправдеването със закона, определящ таксите на база рейтинговата система е законно ограбване. МУ Пловдив е по-добър университет от МУ София и МУ Варна? Съмнявам се. Аз така си обяснявам нещата като гледам според цените.
-3
 
 
Има състезание наречено приемни изпити.Който го спечели не плаща,който го загуби има възможност да продължи като плаща.При бай Тошо останеш ли под чертата ти казват чао.Ако положиш усилия и станеш добър специалист ще ги избиеш бързо
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: