ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Наказаха дете, защото говорело на турски език в междучасията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:57 / 06.08.2020Коментари (3)4127
©
“Децата в училище трябва да говорят на немски. Защото в Германия се говори на немски. Защото вие искате ние да говорим на немски. Защото другите деца иначе няма да ни разбират…". Само тези няколко изречения са хрумнали на една третокласничка, накарана от учителката да напише есе на тема: "Защо в училище трябва да говорим само на немски език?". Въпросното съчинение било замислено като наказание за това, че 9-годишното момиче от град Блумберг в провинция Баден-Вюртемберг разговаряло на турски със своя съученичка в двора на училището, което посещава. Всичко това се случи през юли, информира българското издание на "Дойче Веле".

Цяла Германия спори

Седмици по-късно темата все още нажежава страстите в Германия и занимава училището, родителите на детето, техния адвокат и образователните власти.

Въпросът е дали може да бъде забранено на едно дете от турски произход да говори на своя майчин език на територията на училището. В момента семейството обмисля да заведе дело срещу училището на базата на съществуващия в Германия Антидискриминационен закон.

До наказанието се стигнало, след като съученици на момичето се оплакали на учителката, че то говори на майчиния си език в междучасията. Това противоречало на правилата в класа. Важно обстоятелство е, че 43% от децата в този клас, а вероятно и в цялото училище, са с миграционен произход.

“При нас са събрани деца от 16 различни националности. Затова е важно децата и учителите да говорят на един и същи един език", казват от училището.

Правилото за общуването само на немски език, поясняват още оттам, било разяснено на децата и на родителите на съвместни родителски срещи. Въпросното правило било само едно измежду други като: “не тичаме из училищните коридори", “не използваме обидни думи и се отнасяме с уважение едни спрямо други". Който нарушава тези правила, получавал като наказание задачата да напише кратко съчинение, в което да обясни защо е важно да се спазват правилата.

А щяха ли да я накажат, ако беше разговаряла на английски?

В едно училище в Берлин подобно правило е въведено отдавна, информира сп. “Шпигел" и пояснява, че и там то провокира дискусии - според противниците му това условие дискриминира определени деца, а според привържениците - то помага на учениците, чийто майчин език е друг, да не изпадат в изолация.

Майката на 9-годишното момиче в провинция Баден-Вюртемберг не разбира защо дъщеря ѝ да няма право да разговаря на турски език в междучасията.

“Този език е част от нея. Ние като родители се притесняваме", пише тя до учителката на детето. В кореспонденцията между двете, предоставена на “Шпигел", се вижда, че майката многократно е настоявала учителката да ѝ покаже официалното решение, което въвежда правилото да се говори само на немски език.

Адвокатът, който защитава правата на семейството неслучайно пита: "Щяха ли да бъдат наказани учениците, ако в междучасията говореха помежду си на английски или френски например?".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вижте сега.Вие пробвайте, а ние можем да ви пращаме на килограм.Те са много добри,хубави и мили хора, но...вземете ги при вас.Халал да са ви.
+2
 
 
Глоба и бой! Аман от фесове,мангали,черни и араби!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: