ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Да се строят тротоари, а не магистрали, предложи Симеон Дянков
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:39 / 10.08.2020Коментари (7)6110
©
Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите. Ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много, много по-тежка, отколкото видяхме пролетта, защото хората нямат резерви. За това предупреди в интервю за БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

Сега по думите му е моментът, вместо да се дава на всички по един и същ начин, да се мисли за специфична регионална политика.

"Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега трябва да се мисли на кой с предимство, по региони и по сектори“, категоричен е бившият финансов министър. "Това е такава голяма криза, че колкото по-рано можем да подпомогнем по-слабите социално и други сектори, толкова по-добре.“

Не може да гледаме само съвкупно. Необходима е регионална политика, отбеляза Симеон Дянков в предаването "12+4".

Дянков съветва властта да работи в две насоки – големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми и например вместо да се строят магистрали, да се строят тротоари в градовете, защото това се прави с повече работна ръка. И второ - да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази необходимост да изникне, категоричен е той. 

Според Симеон Дянков положителните мерки, които се вземат, касаят предимно по-слаби социални групи. Той определи като положителна и сполучлива мярка дори даването на 50 лева на пенсионерите.

Голяма част от мерките обаче напълно липсват – това са мерките за защита на работните места, подчерта бившият министър. "Изненадан съм, че правителството не върви натам.“

"Досега са използвани под 60 милиона лева за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза", заяви Дянков.

Липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица, подчерта още Симеон Дянков.

"Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат“, посочи Симеон Дянков и препоръча по-голяма активност на министрите. Дянков е на мнение, че имаме достатъчно добре подготвени експерти в социалната сфера и ако управляващите не знаят какво да предприемат, то могат да използват чуждия опит. Румъния например днес е приела пакет с регионални мерки.

Според Симеон Дянков "такива политики трябва да се правят сега, а не после да се гони вятърът".

Като антикризисна мярка той вижда вдигането на прага за ДДС. В момента задължителният праг е 50 хиляди. За да се помогне на малкия бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди, съветва бившият финансов министър. Това по думите му помага на всички малки фирми.

Запитан как изглежда България от Вашингтон, Симеон Дянков обобщи, че "общо взето излизат лоши новини", а страната ни не стои в добра светлина навън. Светът е изцяло в криза, а в България освен с голямата криза покрай Covid-19, излизаме и "с нашата специфична криза, която явно от дълго време не сме решили".

Поне 2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България, прогнозира Дянков. 

"И точно затова ни трябват тези регионални и секторни политики. Чуждите сме ги загубили за няколко години, въпросът е дали българските ще стоят при нас или ще изчакват по-добри времена, което ще е пагубно не само тази година, а и следващата, и по-следващата.“


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
банките са пълни със спестявания,курортите са пълни има 30% увеличение на заплати има грантове.Стига сте плашели хората.На който му се работи няма да остане без пари.Който го мързи да работи може да стане политик
0
 
 
На Ганю не му пука ,важното е да има кебаченца, мебабченца и нещо сносно под юргана.
Сподели какво ново....
на 10.08.2020 г.
+1
 
 
И точно от кога Дянков е политик и стратег ?! Същия този индивид, който почти обърка финансите на държавата се изказва какво да се прави. Да.. верно. Не бях се сетил че в тротоарите е разковничето. Нека да фалират малки компании всеки ден, но общите работници от "Факултета" и "Столюпиново" да имат работа - да се прави нещо си. ммммдам... дайте му спешно награда на този.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: