ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Спомени за царя: Комунистите решиха да се справят с водачите на буржоазията и с нейния крепител – цар Борис III
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:27 / 22.08.2020Коментари (8)9888
© Площад Славейков
Спомени от адютанта на цар Борис III излизат по случай 77 години от смъртта на монарха. Автор на книгата "Бурни времена“ е капитан Коста Скутунов. Той осветлява в различен ракурс една от най-изследваните и анализирани личности от българската историография. Интересът към владетеля, който е начело на държавата в продължение на четвърт век, продължава и до днес. 

Томчето е посветено на ролята му в най-значимите обществени и политически събития от 20-те години на XX век. В продължение на осем години авторът е от най-близкото обкръжение на монарха и има възможност да го опознае не само като политическа фигура, но и в чисто човешки план, разказват от "Българска история“.

Те допълват, че заглавието еднозначно говори за хронологичните граници на сюжета - трудните години след Първата световна война, в които Борис III постепенно успява да утвърди своята власт и да поеме държавното кормило. Същевременно е достигната и най-високата точка на обществено разделение в страната, белязано от политически убийства, атентати, бунтове и граждански сблъсъци.

Предлагаме ви разказа на капитан Скутунов за покушението в Арабаконак, предоставен на "Площад Славейков“ от изд. "Българска история“.

След преврата на 9 юни 1923 г., когато правителството на земеделците беше арестувано и смъкнато от власт, последва Септемврийското въстание, осъществено от Комунистическата партия със съдействието на земеделците. Въстанието беше потушено с големи жестокости.

Правителството на Александър Цанков проведе повсеместно преследване на комунистите, голяма част от чиито водачи емигрираха. Като реакция срещу това преследване комунистите се отдадоха на конспиративна дейност и решиха да се справят с водачите на буржоазията и с нейния крепител – цар Борис III. За тази цел те създадоха един всестранно обмислен план за действие, който изпълниха с голяма последователност. Крайна цел на този план беше атентатът срещу царя и последвалият го атентат в черквата "Св. Неделя“ в София.


В изпълнение на този си план, на 14 април 1925 г. терористите най-напред успяха да осъществят един атентат срещу царя в Арабаконашкия проход в Стара планина. Те разчитаха, че след убийството на царя на неговото погребение в катедралата "Св. Неделя“ ще се съберат всички водачи на буржоазията, дето те трябваше да бъдат погребани в развалините на черквата. Обаче атентатът срещу царя излезе несполучлив.

Тогава, в изпълнение на своя план, същия ден надвечер терористите убиха всред София запасния генерал Коста Георгиев, който беше един от видните водачи на управляващата партия "Демократически сговор“ и председател на парламентарната им група. С това убийство те искаха да осъществят своя план, защото предполагаха, че при погребението на този виден общественик, който имаше големи връзки с всички буржоазни политически личности, в катедралата ще бъдат събрани всички по-видни водачи на буржоазията, а може би и самият цар Борис III.

Така на другия ден – 15 април 1925 г., се проведе атентатът в катедралата, под развалините на която загинаха голямо число общественици и офицери. Този атентат, по своя демоничен замисъл и по броя на жертвите, няма равен на себе си в световната история.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Романчето се разминава с истината.В история на Ловешката партийна организация пише.Георги Димитров от Москва,прекратява въоръжената съпротива Водача на въстаниците избягва в Гърция.Четниците,които спират царя в Арабаконак не са комунисти.Водача и м Дочо Узунов е бил заможен човек,на който имотите са конфискувани по закона за защита на държавата.За да го изкарат престъпник,го арестуват и оставят да избяга.Веднага попада под ударите на този закон.Дочо прави много атентати.на Арабаконак избива свитата на царя,и го предупреждава да не подписва повече смъртни пресъди.При втория атентат на Шипка,му козирува и го пуска отново.Тези атентати не са свързани с този при"Св.София"
на 22.08.2020 г.
0
 
 
Всекиму заслуженото!
0
 
 
България беше една праведна държава с добър монарх. София приличаше на град както в западна Европа. Гледайте как е София през 1930-та в Ю-Туб. Плаче ми се като погледна градовете сега. Комунизмът ни унищожи правителството, лидерите, интелигенцията, архитектурата, моралът, вярата. Нищо не остана. Видео се казва "София през 1930-та" гледайте го.
0
 
 
Коко ПЕде, комундел тъп - най-голямата катастрофа ни я докара Тошо Цървула, ама още има тъпунгери, като теб, които лъскат бастуна пред портрета му!
+1
 
 
Тези хора не докараха ли три национални катастрофи за България.Кой ги помни с добро.
0
 
 
вдигна юмрука нашия човер. иска пак кръвопролития
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: