ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мустафа Чаушев към Боил Банов: Защо пенсията ми е 212 лева, прославил съм България по целия свят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:40 / 30.08.2020Коментари (13)41257
©
Мустафа Чаушев написа гневно писмо до министъра на културата Боил Банов, в което пита не заслужава ли достойна пенсия като артист на 77 години, единствен в страната с "диамантена плоча" зад гърба си. Певецът е възмутен, че за пореден път се уреждат едни и същи представители на музикалната гилдия, а той е забравен и неглижиран.

Този път камъчето на раздора става сумата от пет стотака, която според проект, внесен в Министерството на кулурата, ще получава всеки участник в "Златният Орфей", който до момента не е имал пенсия. Чаушев се чувства ощетен и пита с какво е по-различен от много останали свои колеги, чийто трудов стаж е изгорял в архивите на "Концертна дирекция".

"Години наред чакахме да получим пенсия, с която да посрещнем минималните си нужди. Това не се случи по ред причини, една от които е, че архвите на Концертна дирекция са изгорели и не може да бъде доказан стажът на всеки един изпълнител. Много мои колеги си отидоха обидени от този свят, някои от които – в унизително финансово състояние. В годините бяхме обвинявани, че хленчиме, бяхме иронизирани, подигравани, а ние всъщност търсехме това, което ни се полага по закон. "Новото двайсет" в случая с пенсиите тази година е, че ще се присъждат на артисти, които са взели участие в програмата на фестивала "Златният Орфей". Недоумявам и нямам подходящи думи, с които да изразя възмущението си и своето разочарование.

Аз съм на 77 години. Дал съм на България не само едни от най-хубавите песни, прославил съм я в чужбина - СССР, Куба, Европа, Турция и много други държави. Аз съм първият носител на диамантена плоча за високи продажби на албума "Мъко моя". Носител съм на златна и платинена плоча.

С цялото ми уважение към колегите, които са пели на "Златния орфей", бих искал да кажа, че аз не бях допуснат до него заради произхода си, но през това време пътувах и бях солист на Московския мюзикхол и три месеца закривах програмата. Няколко месеца работих с Ленинградската филхармония, 5 години в СССР и България с голямата Лили Иванова. С радио оркестъра с диригент Вили Казасян работихме повече от 3 месеца в чужбина заедно с Мими Иванова и Катя Филипова. Пял съм в Куба с Йорданка Христова. Та, питам се, аз с какво не заслужавам да получа пенсия, след като имам толкова богата история зад гърба си?! Написал съм името си със златни букви в българската музика, но реално не заслужавам поради една приумица пенсията, която съм заслужил с огромен труд през тези над 55 години активна кариера.

Да изнесеш хиляди концерти у нас и в чужбина, да получиш първа награда на фестивала "Песни за Варна",  първа награда на "Бургас, морето и неговите трудови хора", първа награда от "Пирин фолк", да бъдеш солист на Московския мюзикхол, да гостуваш с радио оркестъра на БНР в СССР повече от 3 месеца, да продаваш милиони плочи, издадени от "Балкантон", да бъдеш почетен гражданин на 3 града – Бургас, Шумен и Орхангази за културен принос между двете държави Българя и Турция и накрая какво?! Взех минимална пенсия от 115 лева, която после стана 150, а сега е 212", възмутен е изпълнителят на "Злато мое".

Той обяснява, че зад успеха му се крие доста труд, а целта на усилията му била да популяризира българската култура у нас и в чужбина. В "борбата" участвали всички колеги от неговото поколение. Повече от 10 години настоявали за достойно възнаграждение за положения дългогодишен труд. Първоначално спряганата сума от Културното министерство била обявена на 700 лева. Без никакви пояснения станало ясно, че на творците ще се отпускат 500 лева, с които ще трябва да оцеляват по време на рецесия и извънредна епидемична обстановка, когато участията на сцената са значително редуцирани.  

Мустафа Чаушев намира решението на министър Банов за обидно и крайно неуважително. Той е убеден, че всички изпълнители със солиден стаж зад гърба си трябва да получават достойна сума, с която да могат да погасяват най-наложащите си разходи, пише "Уикенд" .


Още по темата: общо новини по темата: 3169
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/529 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Подкрепям напълно Мустафа Чаушев,такива пенсия е подаяние
0
 
 
Той Боил Банов ти е определил пенсията, шматка! :)
0
 
 
Щото потен вода не си пил и си скатавал данъци и осигуровки
0
 
 
Щото не си си плащал осигуровките! Харчил си си парите само за себе си!
-1
 
 
Защото преди 30 години подскачахте по площадите!
-1
 
 
Когато си известен правиш инстаграм, туитър, фейсбук и ю-туб акаунти, след което печелиш милиони последователи и привличаш рекламодатели. Да искаш пари за това, че си бил прославил България някога в Куба и СССР е меко казано смешно.
-2
 
 
Ами да беше се осигурявал за висока пенсия,бай Рязан Хой.Сега ела ми реви на дедовия.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: