ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Първата дама на България: Като станах майка, превърнах кошмарите си в щастие!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:35 / 06.09.2020Коментари (9)48214
Важна дата е 7 септември за първата дамата Десислава Радева. В същия ден през 1996 г. тя става майка на единствения си син Страхил от настоящия депутат от БСП Георги Свиленски.

По това време Десислава все още е студентка, но щастието от семейния живот бързо отшумява и с бащата на детето ѝ вземат решение да се разведат, докато той все още е съвсем малък. Страхил израства, живеейки с майка си и баба си по майчина линия, а към днешна дата е вече 24-годишен младеж, който отдавна не дели един дом с Деси.

През 2020 г. наследникът на президентшата завърши специалност "Публична администрация" в университета "Маунт Мърси" в щата Айова в Америка, където бе приет след испанската езикова гимназия в София. Любопитна подробност е, че с майка му изкласиха в една и съща година. Само преди два месеца Ген. Деси пък стана магистър по "Политически патологии на глобалния свят", а кетапа си от Философския факултет на Софийския университет ще получи официално тази есен.

Радева рядко си позволява да говори за сина си и го пази като орлица от обществения интерес. Откакто е първа дама, е споделяла само, че двамата имат силна връзка, обичат да ходят на рок концерти заедно, нарича го галено Съни и твърди, че момчето ѝ има страхотно чувство за хумор, като обичал да се шегува с политическите постове на родителите си. "Баща ми е депутат, ти – съпруга на президент. Аз какъв трябва да стана, за да ви задмина", често казвал Страхил, който е успешен волейболист с кариера в "Левски".

Преди години обаче Десислава е била далеч по-сантиментална и открита и обичала да засвидетелства майчината си любов в социалните мрежи. През 2011 г. тя дори е посветила есе на сина си, което и до ден днешен е видимо в личния ѝ профил във фейсбук. Ето пълния текст:

"Преди да стана майка, спях толкова, колкото поискам, и никога не се безпокоях за това в колко часа да си легна. Миех си зъбите и се сресвах всеки ден. Гримирах се, обличах костюм и отивах на работа. Преди да стана майка, чистех веднъж в седмицата. Можех да режа домати за салата, но не и да готвя пиле фрикасе и още поне двайсет вида манджи, които да стават и за децата, да меся питка "слънце" за прощъпалник. В 5 часа сутринта. Не знаех, че ако аз ям маруля, съдържимото в памперса ще има вид на пюре от спанак. Не се препъвах в играчки и не учех приспивни песни. Не бях чувала думите "манту", "коластра", "дифтерит". Допреди да стана майка, никой не се е осмелявал да повръща върху мен. Никой никога не се е напикавал в скута ми, не ме е плюл, не ми е дъвкал пръстите. Oще по-малко съм си представяла как някой смуче циците ми почти денонощно и ме ползва за залъгалка. Ха, опитай се да изтръгнеш пиявица! Гладна. Напълно контролирах разума и мислите си. Спях нощем. Имах време да сънувам.

Не бих повярвала на никой, че с 3 сантиметра разкритие, ден преди да родя, ще правя формички в пясъка. Преди да стана майка, никога не се е налагало да удържам с все сила ревящо дете, за да може докторът само да надникне в гърлото му. Не знаех как се облича октопод с една ръка. Никога не бях гледала пълни със сълзи очи, готова сама да се разплача. И не знаех какво е да замреш от щастие при вида на детска усмивка. Не допусках, че няма да мога да изгоня някой от собственото ми легло и да отмествам леееекичко босите му крака от устата ми, докато спи. Да пера насрани гащи и да изчегъртвам аки изпод ноктите си. Не знаех, че целувката ми може да лекува. Преди да стана майка, не бях държала в ръцете си някой просто защото не мога да се отделя от него. Да дишам с него, да туптя с него. Да разказвам "Трите прасета" в стихотворна форма и да лазя, ръмжейки като вълк. Сърцето ми не се беше разкъсвало на милиони парченца, когато не мога да успокоя болката сега и веднага и да слагам лепенка на въображаема смъртоносна рана, побираща се в рамките на червена точица върху пръстчето.

Не съм подозирала, че някой толкова малък може да има най-голямото значение. Не знаех колко е важно да не мигаш, защото той току що заспа. Не мислех, че мога да обичам толкова горещо. И през ум не ми е минавало, че някой ще рисува дълги черти върху безупречно боядисаните ми стени и ще казва, че това са самолети. И още по-малко, че аз ще им се радвам. Преди да стана майка, не знаех, че моето сърце може да живее в тялото на някой друг. Не знаех какво щастие е да кърмиш прегладняло дете с болка от разранени, кървящи зърна.

Преди да стана майка, не се събуждах на всеки 10 минути само за да проверя, че диша. Идея нямах колко непоколебима и уверена мога да съм дори и когато двама доктори в "Пирогов" ме задължават да оставя детето си на системи с антибиотик. И след това да рухна безсилна на бордюра пред болницата. Прилошаваше ми при вида на кръв. Не знаех, че съм способна да съпреживявам така силно и да чувствам така дълбоко. Изпитвах ужас от варицелни пъпки. Превърнах кошмарите си в щастие! Станах майка!", пише Десислава.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами то какъвто ни е първия мъж,такава ни е и първата дама-и за чеп за зеле не стават.Бах ти и пародиите.То бива простотия,бива,ама чак пък толкоз не трябва.
0
 
 
Ох, разплакахте ме. Бърша сълзи и чета Деса поетеса, ах! Други майки няма таквиз в таз лоша България.
+1
 
 
толкова милеят за расията и никой политик не си изпраща детето в Масква.Всички хващат пътя към щатите.Даже на КурНелия СлаНинова сина и той е там.Нали е много убаво в расията таваришти.Приказката на дедо поп-не ме слушай какво говоря,гледай ме какво правя.
+1
 
 
Къде видяхте първа дама в България, където няма такава? Има една резидентша, която работи усилено против интересите на България.
+1
 
 
Парясница. Заради нея депутат от БСП,президента и Славчо са баджанаци.
+1
 
 
Пак приказки за червени кранти. Що се разведе с депутата ? И нито дума какво е заработвала при Слави или ,защо разведе Мунчо.
0
 
 
Пълна неадекватност.Лика прилика с чучулото Радев.Радев трябва да бъде отзован по реда на Конституцията и съден.
+2
 
 
АМА,ОВЦО ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ТВОЕТО ЩАСТИЕ.А КОШМАРИТЕ ТИ ТЕПЪРВА ЗАПОЧВАТ.ЧЕРВЕН ПАРЦАЛ,БОКЛУК.
+5
 
 
Какъв е поводът да ни занимавате с личните преживявания на г-жа Радева....????Като че ли само тя е майка!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: