ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Активните жени на Пловдив правят града ни по-красив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 10.09.2020Коментари (2)3673
©
Парк "Розариум" и прилежащите към него райони ще бъдат почистени от доброволци днес, 10 септември. Зад инициативата стоят екипите на две организации с активни дами в екипите си - БГ Бъди активен, координатор на програмата _Място България и Академия Екатерина Каравелова. Събитието е част от кампанията Junk Around на сдружението.

С дългосрочната програма _МЯСТО България, от БГ Бъди активен се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда. След неимоверния успех на платформата за чиста Европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив! през 2019 и тази година екипът на сдружението продължава да въвлича доброволци, граждани, бизнес и администрация в името на каузата.

В това издание те са намерили съмишленици - дамите от Академия Екатерина Каравелова, които са се посветили на овластяването на момичета и жени чрез разработването на различни социални платформи, общностни формати и обучения, чрез които да стават по-уверени в способностите си, да изразяват мнението си, да преследват целите си и да адресират проблемите на техните общности. Включват се в събитието, за да вдъхнат увереност на хората, че те държат промяната в ръцете си.

“Обичаме Пловдив и искаме градът ни да има все по-добра градска среда. През годините БГ Бъди Активен е показвала най-различни иновации в тази насока и когато получихме покана да се включим в  кампанията Junk Around приехме с голяма радост, защото е важно все повече хора да си “изцапат ръцете" и да се включат активно в процесите на социална промяна. Знаете ли, че има доказа директна връзка между замърсяването на околната среда и здравето на жените?  На събитието ще засегнем и тази тема, защото, освен че, като жени сме по-засегнати, вярваме, че имаме и важна роля в намирането на решения на местно, национално и глобално ниво", споделя Марина Кисьова де Хеус от Академията. 

“За мен да си активна жена винаги е означавало да си активен гражданин, използвайки женската си енергия и чар. Социално активните жени не е нужно да са активни по чисто “женски" теми - те могат да имат отношение по много обществени въпроси, използвайки възможността, че са общност и действат заедно, както е в случая с Екатерина Каравелова. А винаги е по-лесно, когато не си сам, а със сходно мислещи хора - там някъде е и ключът за активизиране на хората и промяна на средата, в която живеят - да се събират с заедно с други хора, с които се чувстват добре, да дават примера, които искат да видят от останалите, така че в един момент активните да станат повече от пасивните, положителните примери повече от отрицателните. Това няма как да стане бързо. 

Нека всеки от вас си представи колко бързо сменя нагласите и навиците си той самия… Сега си представете колко време отнема това на обществено ниво. Бавната промяна в голяма група от хора е най-естественото нещо. До преди 15 години беше по-странно да излезеш и да почнеш да чистиш, прекалено малко хора. Сега направо си е модерно"– шегува се Нора Стефанова от сдружение БГ Бъди активен, организатор на събитието. “Все още много български граждани не осъзнават напълно, че носят отговорност за състоянието на средата, в която живеят - това е много “удобен" избор. Не нося отговорност, нямам ангажимент. Само че тогава нямам и право на претенции. Ако искаме да имаме право да критикуваме как изглежда средата около нас, да имаме изисквания за ползване, свободен достъп и подобрението ѝ, трябва да сме активна част от нейното развитие и облагородяване. Иначе сме абдикирали от правата си върху публичните пространства като граждани." 

С цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците и да бъдат въвлечени в почистване и поддържане на междублоковите пространства, събитието е отворено за всички желаещи и ще бъде със забавен и обучителен характер, за да съчетаят полезното с приятното.  Акциите са съпроводени от музика, а най - активните включилите се в тях получават подаръци под формата на растения за засаждане, кошчета, картички със семена или други. Организаторите канят всички желаещи да се включат на 9-ти септември от 18 часа.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и ще има осигурени дезинфектанти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Поздравления за всички, които ще се включат в тази инициатива. Само не разбирам защо все още се нарича парк "Розариум", след като там няма рози? Бях ученичка, когато ходихме да засаждаме розите на това място. После водих децата си на разходка там. Беше прекрасно. Крайно време е общината да върне красотата и уханието на розите в парка.
+1
 
 
адмирации за актиистите и доброволците! Но не трябва да се разчита само на тези организирани мероприятия, а сами да пазим града си и изобщо околната среда. Всичко е до възпитание.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: