ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивските училища - сигурност за всички, спокойствие - за някои
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 08.09.2004Коментари (0)1062
©
Тази година децата ще тръгнат на училище по-пазени отвсякога. Директорът на РДВР Пловдив полк. Йордан Кюмюрджиев също потвърди, че за проявите послучай откриването на новата учебна година на 15 септември ще има засилена полицейска охрана. Обещанието е за повишена бдителност на службите, но без това да води до масова психоза сред гражданите. Ден преди началото на учебната година сградите на училищата ще бъдат претърсени, като отново ще се проверява и за спазване на противопожарните мерки. Предвидените в учебните програми лекции на полицаи пред учениците ще съдържат инструкции за действия при евентуални терористични актове.
Както съобщихме по-рано днес, предвидени са още ред допълнителни мерки за сигурност на училищата. Полагат се и грижи за пътната маркировка.
Съществува обаче реална заплаха за самия учебен процес, защото в много от училищата той ще бъде разстроен от удари на чукове, бръмчене на бормашини, местене от стая в стая и тем подобни приятни изживявания.
По данни на ХЕИ само 29 училища в Пловдивска област очакват новата учебна година с приключени изцяло ремонти. Поради непреведени средства на фирмите-изпълнители все още не е започнал ремонт в ОУ "Димчо Дебелянов" в Пловдив, голяма е вероятността то да остане затворено. За седем училища още в края на миналата година бе осигурена целева субсидия от общо близо 300 хил. лв. Това са СОУ “Св. Климент Охридски” (покривна изолация, подова настилка, В и К), смяната на дограма в СОУ “Св. св. Кирил и Методий”, “Н. Вапцаров” и “Софроний Врачански”, Междуучилищния център по трудово обучение (МУЦТПО), “Найден Геров” и “Константин Величков”. Но ремонтите в тях все още не са започнали поради липса на интерес от страна на строителните фирми. Обявените търгове за фирми-изпълнители се провалиха, защото на тях не се явиха достатъчно кандидати. А според Закона за обществените поръчки кандидатите трябва да са поне трима. Строителните фирми се отдръпват от подобна дейност, защото общината по правило не превежда парите навреме и по този начин те се превръщат в нейни кредитори. Малките по стойност поръчки също не са привлекателни. Прякото договаряне е разрешено от закона при много сложна и дълга процедура, която, очевидно, няма да приключи до започването на учебната година.
Училищата, които все пак успяха да направят някакви ремонти, трябваше да се задоволят с козметични промени. Огромната пукнатина, която зейна преди време на стената на Руската гимназия, само е замазана, дограмите на прозорците ще се надяват на по-благосклонни ветрове през зимата. Другаде успяха да боядисат черни дъски, да подменят някой и друг счупен чин или спукана водопроводна тръба. Два пътя виждат хората от бранша. Единият - законодателят да се съобрази със спецификата на образователната система и да облекчи процедурата по договаряне на ремонтни дейности, за да може те да се вместят в летните месеци. Другият - по примера на Математическата гимназия и някои други училища: да се събират собствени средства и се търсят спонсори за конкретни училища.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: