ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Командващият ВВС ген. Георгиев и тайните на НАТО
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:21 / 19.10.2004Коментари (0)1547
Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е отказала достъп до тайните на НАТО на командващия ВВС генерал-лейтенант Димитър Георгиев, съобщи вчера БНР, позовавайки се на информация от Генералния щаб. На този етап ген. Георгиев има само разрешение за достъп до класифицирана информация на национално ниво, което му е дадено от началника на военното контраразузнаване ген. Орлин Иванов, е уточнила Цвета Маркова, председател на ДКСИ. Тя е отказала да коментира мотивите за отказа до секретната информация на НАТО, позовавайки се на закона. По информация на Генералния щаб на Българската армия, цитирана от БНР, при създалите се обстоятелства ген. Георгиев трябва да оваканти поста на командващ ВВС, но не веднага, а през следваща година, когато изтича гратисния период според Закона за отбраната и въоръжените сили. Пред Дарик радио министърът на отбраната Николай Свинаров коментира, че не е сигурен във верността на информацията, тъй като е имал възможност преди дни да говори с Цвета Маркова и тя не му е казала нищо по този въпрос. Ако е вярно, във всеки случай ще се извърви общия път на предложения, номиниране и избиране на нов човек, каза Свинаров. Не се налага смяна на началника на ВВС ген. Димитър Георгиев, заяви началникът на Генералния Щаб ген. Никола Колев, цитиран от БНР. По думите му 90% от твърденията, че ген. Георгиев не е получил достъп до тайните на НАТО, не отговарят на истината. Генерал Колев каза, че шефът на ВВС няма достъп единствено до най-високото ниво на секретност "Cosmo top secret", а не до цялата класифицирана информация на НАТО. Според генерал Колев се налагат промени в Закона за класифицираната информация.
В тесен служебен кръг ген. Димитър Георгиев е заявил, че не знае причините за отказ да гледа тайните на НАТО, но най-вероятно става дума за външна поръчка, съобщава "Монитор".
Ако не бъде пенсиониран, ген. Георгиев може да бъде изпратен на дипломатическа работа в държава, която не членува в НАТО, коментирали запознати от Генщаба.
Два са досегашните откази за достъп до класифицирана информация, които добиха публичност, допълва изданието. Първият бе на ген. Павломир Кънчев, който бе определен за национален военен представител на България в командването на НАТО в Монс. Вторият отказ бе за посланика ни в Брюксел Емил Вълев, който остана посланик по двустранна линия в Белгия.
Ген. Георгиев отговаря за сключените договори във връзка с модернизацията и закупуването на летателна техника. Причината за отказа може би се крие в явното предпочитание, изразено от него към шведските изтребители "Грипен", вместо към американските Ф-16 или Ф-18. Освен това е ревностен привърженик да купим френски вертолети "Кугър", а не американски "Сикорски". Малко известен факт е, че ген. Георгиев има сериозна заслуга да модернизираме 6 бр. от старите си радарни станции П-37 за по $ 3 млн., вместо да купуваме щатски за по -20 млн, коментира "Монитор". Това стана в завода на ТЕРЕМ в Божурище съвместно със специалисти от московския Лианозовски завод.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: