ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Съдът в Бенгази не е допуснал процедурни, а обективни грeшки, смята адвокат Бизанти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:40 / 12.02.2005Коментари (0)2002
Либийският защитник на петте български медицински сестри адвокат Осман Бизанти заяви, че няма процедурни грешки, допуснати от Наказателния съд в Бенгази, който произнесе смъртни присъди над българките. Според Бизанти обаче съдът е допуснал обективни грешки по прилагането на закона. Той каза още, че в правомощията на Върховния съд на Джамахирията, който ще гледа делото за обжалването на смъртните присъди на 29 март, е да ги потвърди или, ако открие пропуски, да върне делото за ново разглеждане пред Апелативния съд в Бенгази, предаде БНР.
В правомощията на Върховния съд е да прецени доколко съдът в Бенгази е приложил закона правилно от правна и обективна гледна точка, заяви Бизанти. Като обективни грешки Бизанти посочи неспазването на законовата процедура при претърсването на дома на Кристияна Вълчева, при което са открити банки с течност. Освен това съдът в Бенгази не е взел под внимание факта, че в течността в банките не е установено наличието на вируса на СПИН. Наред с това съдът не е приел, че самопризнанията на двете сестри следва да се считат за невалидни, защото са изтръгнати чрез насилие.
На насроченото за 29 март дело Бизанти очаква съдът да разреши на адвокатите на българките да направят кратки устни пледоарии. Според Бизанти на заседанието журналисти няма да се допускат, тъй като такава е практиката на Върховния съд на Джамахирията. Адвокатът очаква съдът да се произнесе с решението си до два месеца след заседанието. “При положение, че Върховният съд потвърди смъртните присъди, защитата губи всякаква възможност да се намесва и да променя решението на съда. Следователно, държавните и дипломатически институции ще трябва активно да се задействат и да положат интензивни усилия по това дело. Оттук нататък интензивните дипломатически усилия ще имат решаваща роля”, заяви Осман Бизанти.
В случай, че съдът върне делото на Апелативния съд в Бенгази и ако той отново издаде най-тежките присъди, то тогава в правомощията на Върховния съд на Либия е да разгледа делото по същество и да се произнеса окончателно. Според Осман Бизанти възможността българките да бъдат пуснати под гаранция, докато траят съдебните процедури, са нищожни. Адвокатът каза, че едва в четвъртък е разбрал за ангажимента, поет от френската организация на “Адвокати без граници”, да представляват българките по делото срещу мъчителите на 22 март.
Утре адвокат Бизанти няма да пътува за Бенгази за делото за двата граждански иска срещу медицинските сестри, защото те не са получили уведомление за насрочването му, поради което следва то да бъде отложено.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: