ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ТЕЛК може да затвори, кметът го оставя без покрив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:12 / 27.09.2010Коментари (6)3757
© Plovdiv24.bg
Около 23-те хиляди инвалиди, които минават годишно през ТЕЛК, могат да не успеят да си подновят свидетелствата за нетрудоспособност, алармира изпълнителният директор на МБАЛ "Пловдив" д-р Аргир Аргиров на специална пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Със своя заповед от четвъртък кметът прекратява договора за наем на общинската сграда, намираща се на ул. "Четвърти януари" 36, където се помещава ТЕЛК. В срок от един месец тя трябва да бъде опразнена, защото там щели, според решение на Общинския съвет, да се възстановят детските ясли, особено наложителни заради увеличения ръст на раждаемост в Пловдив.

"Нито има къде да се преместим, нито пък пари за това. Единственият изход е временно да затворим ТЕЛК, а сме разпратили писма на нуждаещите се от подновяване на експертизите инвалиди до края на годината", отбеляза д-р Аргиров.

Картотеката на ТЕЛК, която съдържа 280 хил. експертизи, също трябва да бъде предислоцирана на незнайното друго място.

"На хиляди хора няма да могат да бъдат подновени пенсиите по инвалидност, на които разчитат за своето оцеляване", отбеляза шефката на ТЕЛК д-р Райна Ангелова.

Два от седемте състава на институцията - очният и психиатричният, обслужват болни не само от Пловдивско, а съответно от шест и от три области. Същевременно справка на д-р Аргиров за раждаемостта сочи, че през 2004 г. новородените в града са 3100, през 2005 - 3340, 2007 - 3648, 2009 - 4108, а новородените пловдивчанчета за първите 6 месеца на 2010 г. са 1800. Той припомни публичните изявления на кмета, че проблемът с  детските градини в Пловдив е решен.

В същото време всеки месец трябвало да бъдат преосвидетелствани по 1500-1600 инвалиди.

Единственият по-скоро смешен отколкото реалистичен вариант  според д-р Аргиров е целият ТЕЛК заедно с архива да бъде предислоциран в столовата на МБАЛ "Пловдив", където да работи като военно-полеви лазарет.

Здравната министърка Анна-Мария Борисова вече е уведомена за проблема, но реакция оттам още няма. Още през януари, откогато бил виснал проблемът, д-р Аргиров заедно с областния управител Иван Тотев са оглеждали за подходяща държавна сграда, но такава не успели да открият. Дори да изникнело нещо подходящо, с 20-те лева, които ТЕЛК получавал за експертно решение, нямало да може да се изплаща наемът. Юристите на болницата подготвят мотивите, с които ще обжалват кметската заповед в Административния съд.

Славчо Атанасов пък е посочил в своите мотиви за прекратяване на договора решението на Общинския съвет в изпълнение на приетата стратегия за намиране на места в обединените детски заведения и ясли на най-малките жители на Пловдив - от 3-месечна до 3-годишна възраст, тъй като проблемът с тяхното настаняване не бил решен.


ТЕЛК може да бъде затворен


Още по темата: общо новини по темата: 7
17.03.2021 »
14.03.2021 »
22.05.2017 »
12.10.2013 »
08.04.2013 »
04.02.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само да уточня за прежде коментиращия, че община Пловдив е акционер с 49 %, а ТЕЛК-а обслужва жителите на Пловдив. Ако един инвалид не мине навреме преглед, той може да изгуби инвалидните добавки, а в тази криза да препоръчваме на едно здравно заведение да наеме офис-сграда е меко казано неразумно.
+1
 
 
Извинете, но при цялото ми презрение към Славчо Атанасов, тук не мога да не го подкрепя. Защото заради кризата и многото инвестиции в имоти от преди това, в момента има огромно предлагане на офис площи и е просто елементарно да се намери офис на отлична цена. Дори на този сайт се рекламира една офис сграда, като цената за наем на офис в нея е съвсем приличните 8 лева на квадрат месечно. Просто си направих труда да погледна. Сигурен съм, че с дългосрочен договор цената може да падне значително. А може да се намери и нещо още по-изгодно. КМЕТЪТ НА ПЛОВДИВ НЕ ОТГОВАРЯ ЗА КВАРТИРИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖБИ! ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ОТИВАТ В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА, НА ОБЩИНАТА ПЛАЩАМЕ СЪВСЕМ МАЛЪК ДЯЛ. ТЕЛК си има шеф, имат си бюджет, имат си министерство, имат си отлични собствени приходи, ИМАТ ВСИЧКО, КАКВОТО ИМ Е НЕОБХОДИМО. Явно опира до можене и до манталитет. А иначе здравния министър, който отговаря и за ТЕЛК, с едно идване наскоро в Пловдив реши да закрие кожния диспансер или по-скоро да го премести в Хирургиите. Да преместят ТЕЛК там, в сградата на кожния диспансер, като са толкова умни.
+1
 
 
Е кво се учудваме ... кмета помага на циганите за да гласуват за него а не на инвалидите...те хората може да не стигнат до урните за какво са му.
0
 
 
И откъде накъде Кметът на Пловдив ще отговаря за покрива на някаква държавна служба, че чак и сметка ще му държат? Кметът би могъл да съдейства и явно е съдействал - щом ТЕЛК са били настанени в общинска собственост и не плащат наем до ден днешен. Но това време не само не е било използвано да се реши трайно проблема на ТЕЛК, а напротив - типично по чиновнически никой не си е мръднал пръстченцето, а сега всички реват грозно и си бършат сополите в ръкава. Не е проблем да построиш ясли или детска градина на общински терен в Тракия, но е грандиозен проблем в центъра на Пловдив. Дори и да политически мотивирано това решение на Главчо Атанасов, то ако наистина помещението се използва за ясли, аз съм твърдо за.
на 27.09.2010 г.
+2
 
 
Е, това е то управленческо решение! Браво на Славчо, много мъдър човек! Съграждани, я си вземете бастуните и се струпайте на протест пред кметството. със сигурност ще ви подкрепи почти целия град! Подиграват се с вас и с родителите на децата, защото, убедена съм, пари за ремонт няма и мизерната сграда не става за детска градина! Защо Славчо не премести общината там, а общината да стане на градина, защото и без това само недорасли идейки излизат от там?!
0
 
 
Тук нещо не съм убеден, че ТЕЛК са го закъсали чак толкова. При положение, че средно месечно 1500-1600 инвалиди биват "просвидетелствани" (каквото и да означава тази дума) от ТЕЛК, за което получават по 20 лева на калпак или общо между 30 и 32 хиляди лева, то финансовото им положение никак не е зле. С тези образно казано приходи от продажби спокойно могат да поддържат персонал от 20 човека и да си плащат наем и други разходи, както и всякакви консумативи. Всеки манго, който продава семки пред стадиона, ще направи от ТЕЛК печелившo предприятие. Не нужно да си учил мениджмънт в London Business School, за свиеш разходите на една фирма или държавна служба според приходите от дейността и. А съвсем наскоро областния се похвали, че правителството щяло да му прехвърли всички свободни сгради и терени на бившия свързочен полк, които били в добро състояние.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: