ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Само в Plovdiv24.bg: Вижте къде в Пловдив ще бъдат изградени велоалеи за 15 млн.лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 04.07.2012Коментари (30)21972
С реализацията на Транспортния проект Пловдив ще има обширна мрежа за велосипеди, дълга 48 км. "Всеобхватната веломрежа ще позволи да се отдели велосипедният трафик от моторизирания, като това ще допринесе за намаляването на произшествията", категорично заяви пред репортер на Plovdiv24.bg зам.-кметът Александър Държиков

Според проекта ще се извърши рехабилитация на 11 км съществуващи велоалеи и изграждането на нови 37 км. Ще се направят и съоръжения за безплатен паркинг за велосипеди на ключови места, като училища, обществени сгради, големи предприятия и други. За цялата мрежа са предвидени общо 690 велостоянки. 

Веломрежата ще се изгради на три етапа. Първият от 13.4 км обхваща изпълнение на вече проектирани маршрути, както и подобрения на съществуващи такива, разширяване на мрежата на север по бул."България" през бул."Васил Априлов" и предоставяне на по-лесен достъп до центъра на града чрез бул. "Руски".

Вторият етап от 11.5 км предвижда разширяване на мрежата на запад, чрез свързване на тази, изградена в етап 1 с бул."Пещерско шосе" през бул. "Копривщица" и разширяване на юг, включително бул. "Никола Вапцаров", ул."Акад. Петър Динеков", "ул. "Калиакра" и ул. "Македония".

На трети етап от 12.2 км ще се разширят вече съществуващите маршрути в жк "Тракия", по бул. "Марица - юг" в източна посока. Цената на всички строителни дейности и услуги се оценява на 7 369 804 евро.

"Община Пловдив е заделила в бюджета си за тази година 100 000 лв. точно за проектирането на връзките между отделните групи велоалеи, които пък се финансират  от транспортния проект", коментира по темата и кметът Иван Тотев. Това се налага, тъй като велоалеите са с дължина от 48 км, но са групирани в различни части на града, поясни още той.   Например велоалеите в "Южен" нямат връзка с тези в "Тракия" и "Централен".

"Това, което се вижда от картата на велосипедната мрежа за Пловдив ще бъде допълнено с връзки между отделните велоалеи, като например ще се изградят съоръжения за преминаване над прелези. Целта е от единият край на града до другия да се стига безпрепятствено с велосипед", поясни още градоначалникът.



Още по темата: общо новини по темата: 142
09.03.2024 »
13.09.2023 »
13.06.2023 »
20.01.2023 »
22.10.2022 »
03.10.2022 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Много хубаво ама ЗАЩО е забранено за велосипедисти по центъра?! Прекалено е тясно да отделят метър и половина вело алея ли? В Солун например крайбрежната алея е около 3 метра, на места дори 2м., винаги е препълнено с хора и половината е вело алея! Тук на 15-20м широк център няма място сигурно...
+3
 
 
Да вземат приме от амстердам.. Там велосипедистите са на почит..
+6
 
 
Много хубаво! Но! Какво ще стане с идеалния център - по Борис, Сточна гара и т.н? До кога Градски транспорт ще пази всеки колоездач от Сточна гара до Водна палата и обратно особено в час пик? Изпреварва го автобуса с голям зор, на следващата спирка или светофар велосипеда минава, дясно или ляво за него е без значение и пак майките и бабите ви мрънкат, че се сваряват, влачат и т.н. За усвояването на 44 млн. - отпушете тапите и предпоставките по центъра, не където е най-лесно в периферията на града. Толкова ли е трудно за Общината и КАТ да пуснат дежурна кола с камера поне през центъра-по Борис. Гарантирам заплатите на Полицията в Пловдив за месец само от глоби за неправилно спиране и паркиране на таксита, леки коли и зареждащи капанчета по спирките документирано от мобилен полицейски екип, който констатира, не договаря извърщено нарушение. Нека патрулката да върти само между сточна гара и второто колело на панаира, но в рамките разписанието на градския транспорт /след 20 ч. на спирката на Тримонциум по посока Водна палата се спира задължително в средна лента от таксита/. Там където искат от КАТ да си сложат стационарни камери. Мобилните трябва да обикалят, документират и да си получаваме честитките по пощата!!! Всичко останало е рекет и корупция!!! Чакам минусите!
+1
 
 
То всичко хубаво, ама докато чета тази новина на един мой приятел току що му откраднаха колелото и то не къде да е ами на ЦЕНТЪРА! Да, нека да има алеи, ама ще има ли колела е въпроса?
+1
 
 
това вече е новина ....... ДОБРА НОВИНА! Браво дано се реализира по бързо!
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 04.07.2012 г.
+3
 
 
А защо не е помислено и за алея по северния бряг на Марица? Отлично ще дублира тази по бул. България, но ще си караш покрай реката без да си обгазен от трафика и големите камиони.
-1
 
 
едва ли ще стане в близките 10 години
+5
 
 
Проектът е прекрасен! На недоволните ще кажа, че когато бъде осъществен, нататък много по-лесно ще е да се проектират и изградят връзките между изолираните участъци на велоалеите. Важното е да се започне веднъж и да няма спиране на тази дейност!
0
 
 
Проекти,проекти,проекти.....не знам, колко станаха за по 100 000-200 000 лв. Няма да е лошо, поне няколко от тях да се осъществят в този мандат на г-н Кмета.
+2
 
 
На бул.България си има вече изградена велоалея от Запад до колелото на панаира.Какво повече смятат да правят по нея?!?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: