ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експлозия избухна в цех за боеприпаси, има много жертви
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:33 / 02.10.2014Коментари (9)6485
© Impact Press Group
Експлозия избухна в цех за боеприпаси край видинското село Горни Лом. Има жертви. По неофициални данни цифрата на загиналите варира между 10 и 15 души, които в момента на взрива са били в помещението, съобщава БНР.

Все още обаче няма официално потвърдена информация за точния брой на жертвите.

"Установено е едно лице, което мислехме, че е във завода, а той се оказа в Монтана", заяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

При инцидента са ранени и три жени, които са настанени в болница без опасност за живота. И трите пострадали са се намирали на портала, който е на километър разстояние от мястото на взрива.

Според очевидци в момента в завода зее огромен кратер. Към момента не може да се каже, че има информация за оцелели при експлозията.

Районът е отцепен от полицията на 4 километра от завода, а селото Горни Лом се намира на 2 километра. На мястото има линейки, пожарна, полиция.

Нито министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, нито главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, нито ген. Николай Николов, нито собственикът на завода се ангажираха да кажат колко точно души са били в момента на работа.

Може да се влезе в района на инцидента най-рано 24 часа след последния вторичен взрив, който е бил регистриран в 21.45 часа. Тогава ще бъдат използвани топлинни камери, безпилотен самолет и евентуално специализиран робот.

Собственикът на предприятието Валери Митков каза, че според него в момента на взрива вътре са били неговият син, който е изпълнителен директор на завода, началникът на смяна и технологът на фабриката.

Все още няма данни за наличие на живот в района на взрива в село Горни Лом, каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

"Имаме трима души доброволци, които са готови при най-малкия признак на живот там около трагедията да влязат незабавно. Чакаме робот. Чакаме и така известната "котка" на българската армия, която е за сапьорски цели, а и допълнително безпилотно самолети. Всички специалисти, с които се консултирахме, и щабът взехме решение да не провеждаме евакуация на населението поради обстоятелството, че няма непосредствена заплаха за него", заяви Николов.

Той заяви още, че пожарникари и полицаи веднага са тръгнали към мястото, след като е получен сигнал. Те заварват отломки от разрушенията в периметър повече от 500 метра от взривилия се цех, съобщава Нова ТВ.

"От двете сгради няма нито една. Разрушенията са изключително тежки", заяви главен комисар Николов.

Инцидентът се е случил малко преди 17 ч. вчера. По време на експлозията фабриката е работела и е била пълна със служители.

Преди 15 дни е направена проверка на завода. Констатирани са нарушения и са издадени актове, съобщи служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Едно от нарушенията е неправилно съхранение на боеприпаси.

Жителите на населеното място са в паника, тъй като това е поредният инцидент във фабриката.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали "Миджур" стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.

Фабриката е собственост на фирма "Видекс" АД - бившият завод "Миджур" за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Те са произвеждали взривни материали за минната промишленост.


Още по темата: общо новини по темата: 21
13.05.2022 »
14.01.2021 »
16.11.2014 »
17.10.2014 »
09.10.2014 »
08.10.2014 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Познавам лично собственика. Той е възпитан и деликатен човек, добър професионалист и световно известно име в областта на подводните взривове. Не само не е мутра, а е професор с много публикации и открития. Не вярвайте на всички журналистически простотии. Там е бил и неговия син, както и много млади инженери. Не плюйте хора без да знаете какво са направили за България. Бог да прости загиналите.
+1
 
 
За това когато има такива нарушения, завода се спира от работа докато не бъдат отстранени. Иначе се случва това, за което четем днес.
+9
 
 
За съжаление това се случва, когато няма условия по по безопасност на труда и работниците са просто едни роби. Направили са им акт, който сигурно е бил 1000 лв, за които на шефовете им е през оная работа, и ето до какво се стигна... Дано Господ ги накаже, защото тук няма кой.
+3
 
 
Как така само ще се взреви тоя цех?? Ей така от само себе си!! Нищо нестава само!! Гнила работа!!
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 02.10.2014 г.
+7
 
 
Голяма трагедия,моите съболезнования на близките!
+16
 
 
За съжаление е така, отиваш при собственика на фирмата в която работиш да изкажеш мнение или да дадеш съвет свързан с работата и безопасността (нови гуми ако си шофьор примерно), а той е откровено прост бизнесмен с тъмно като черна дупка минало, средно незавършено образование и висше не започнато, и с прякор Змията, Каратиста, Барона, Големия или Малкия еди кой си и ти казва че ще ти счупи главата ако пак започнеш да МУ даваш акъл и ако не ти изнася да напускаш, като напуснеш и отидеш да се запишеш в бюрото по труда установяваш че си работил две години без да знаеш на четири часа,пуснете празна бюлетина в неделя,не гласувайте за продажни политици каквито са 99% и лакоми мутри бизнесмени
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Мигранти и бежанци
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: