ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Показаха новите винетки и съобщиха дали ще поскъпнат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:46 / 08.12.2016Коментари (10)7032
©
Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов представиха визията на винетките за 2017 г. Цените на всички видови стикери остават непроменени. Годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв.

От следващата година предлагаме да има нов вид такса за нарушителите, които не са си залепили винетките или се движат без да са закупили такава, съобщи регионалният министър. Тя поясни, че причина за това са направените масови проверки през 2016 г., при които се е оказало, че проблем с фалшиви стикери няма, но има проблем с т.нар. гастарбайтери, които са закупили винетки, но не са ги залепили или са предавали един и същ месечен стикер от камион на камион. 

Павлова съобщи още, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни и затова се предлага компенсаторна такса, която няма да подлежи на обжалване. Тя ще бъде разгледана в Народното събрание, като се предвижда и много по-строг ред. 

Превозното средство, при което е установено нарушение, ще бъде спряно от движение, докато водачът не заплати наказателната такса. По този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите, посочи министърът. Тя съобщи още, че проверките на екипите на "Пътна полиция", Агенция "Пътна инфраструктура" и пътната администрация ще продължат и през 2017 година.

Регионалният министър информира също и, че от следващата година при закупуване на винетен стикер вече ще се попълва и регистрационният номер на моторното превозно средство, така че да не може да бъде използван от различни автомобили.

От началото на годината до края на ноември 2016 г. са продадени 6 411 252 винетки. Начислените приходи са 317 520 700 лв. Спрямо същия период на миналата година начислените приходи нарастват с близо 90 млн. лв., а броят на продадените стикери се увеличава с около 250 хил. бр., отчете министър Павлова. 

В резултат на увеличените приходи бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" е увеличен с 80 млн. лв., посочи тя. Очаква се до края на годината продадените стикери да достигнат 7 млн. броя. Няма промяна в закупените годишни стикери. Сериозно намаление се наблюдава при продажбите на седмичните за сметка на месечните стикери. Увеличава се броят на продадените месечни винетки за тежкотоварните моторни превозни средства, съобщи още регионалният министър.

На дирекциите "Социално подпомагане" до края на ноември т. г. са предоставени 210 903 бр. безплатни годишни винетки. Те са за 20 457 591 лв. и са за сметка на бюджета на АПИ. През миналата година до края на ноември са предоставени 189 271 бр., което е с 21 632 бр. по-малко.

Разпространението на винетките ще започне преди Коледните празници. В дистрибуторската мрежа ще има над 2 млн. винетки, от които 860 хил. бр. ще са годишни стикери за леки автомобили. До края на януари в разпространителската мрежа ще има около 4,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2016 г. и 2017 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2016 г. например на 31 декември тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще бъде валидна през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2016 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2017 г.

Както всяка година с цел по-висока защита и намаляване на възможността за фалшификация е променено графичното оформление. На стикерите са вградени две холограми. Първата е т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е "зелена" и на нея се вижда изпъкнала цифра "7" има и българска шевица, което прави невъзможна имитацията й.

Втората холограма е "сребърна" и е от най-новото поколение визуална защита. Тази холограма е с 3 нива - за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол. При отпечатването на всички видове винетни стикери е използван иновативен многоцветен печат, трудно възпроизведем.

За отделните видове винетки втората холограма е различна и съдържа допълнителни защити за експертна оценка. Всички стикери имат двойна номерация - пореден и случаен номер. Комбинацията от двата номера също е вид защита.

Необходимо е шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и ГКПП. 

Винетки се продават в над 2 100 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа. При закупуването на винетката гражданите трябва да изискват касова бележка, в която е вписан регистрационният номер на превозното средство.

Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ.



Още по темата: общо новини по темата: 14
06.11.2017 »
21.09.2017 »
20.07.2017 »
16.05.2017 »
01.02.2017 »
01.02.2017 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
а да попитам по добре ли ще ви е да плащате tol такса ? Струва 0.26ст. на ден,а ако има такса за всяко излизане на магистралата например ви кажат до Бургас 10лв. по добре ли е?
0
 
 
"Павлова съобщи още, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни"... Това ще си остане така, цената на винетката само ще се увеличава, защото Бойко пак ще клекне на Ердоган, и транзитните пак ще си минават безплатно, само гледайте. От свинетки Лилянка е взела 300 милиона. Дядо и е Георги Павлов, партизанин и министър от Етрополе, на 10км от Правец. Какво да очаквам от комунета? Москов и той ни завелче с милиард миналия месец, преди дни Бойко даде на Путин още един милиард. Все в името на драгия пролетарий, който само това заслужава.
с .. . с. с.с .с с. с.с
+1
 
 
който не ни плати и данъка да му се взема рег. номер. Аман от тарикати.
Aнонимен
на 08.12.2016 г.
0
 
 
Значи гастарбайтерите карат...тирове !
+2
 
 
аз само да попитам,като им увеличихте цената преди година ,сега пътищата в по-добро състояние ли са????
+1
 
 
"От следващата година предлагаме да има нов вид такса за нарушителите, които не са си залепили винетките или се движат без да са закупили такава, съобщи регионалният министър." А те как биха гарантирали, че ако някой ти счупи стъклото няма да пиеш студена вода?
Сподели какво ново....
на 08.12.2016 г.
+5
 
 
Нямало да поскъпват, но пък на мен въпроса ми е - Защо не ги намалят, след като тази година съда се обяви и каза, че поскъпването което стана факт е незаконно ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: