ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Иван Тотев обещава мащабни проекти за Пловдив и областта, според него "Родопи" и "Марица" не съответстват на закона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:44 / 26.08.2009Коментари (2)8937
© Plovdiv24.bg
Иван Тотев разказва за мащабните проекти, които предвижда за мандата си като областен управител
От най-младия кмет в историята на Пловдив, макар и на район, инж. Иван Тотев стана най-младия областен управител. Роден е на 28 октомври 1975 г. в Пловдив, самоопределя се като типичен "Скорпион". Завършил е специалността "Компютърни системи и технологии" в Техническия университет, а тази есен ще получи и втора диплома за магистър - по публична администрация, от ПУ "Паисий Хилендарски". Новият областен управител даде ексклузивно интервю за читателите на Plovdiv24.bg, които в коментарите миналата седмица зададоха въпроси за някои от най-важните проекти за Пловдив и областта. Тотев отговаря на най-важните от тях и добавя други проекти, по които ще се работи през следващите години:

- Имахте ли предположения, че толкова бързо след избирането Ви за депутат в 41-вото Народно събрание ще се върнете в Пловдив, при това като областен управител?

- Вече мога да призная, че имах такива очаквания още от момента, когато бях номиниран като водач на листата на ГЕРБ. Бях заявил на лидера Бойко Борисов, че най-добре се чувствам в изпълнителната власт. Щастлив съм, че той предприе ходове, с които да ме върне там, където ми е силата. 

- Шири се мнението, че длъжността на областния управител е някакси безлична - връща решения на Общинския съвет, няма особени правомощия... Ще промените ли тази представа?

- Длъжен съм да я променя. В интерес на истината, тази представа не е точна. Областният управител извършва големи неща, дотолкова, че понякога няма възможност на бъдат видяни от позицията ни на обикновени граждани.

- Дайте пример.

- Една от целите ми в момента е да направим летището привлекателно. Това не се усеща, не можеш да го пипнеш. Сега предстоят разговори с министъра на транспорта Александър Цветков, заедно с пловдивските депутати ще настояваме да се намалят летищните такси. Оттам следва намаляне на всички такси за обслужване и летище "Пловдив" ще стане по-привлекателно. Ще настояваме и два редовни полета седмично да бъдат пр
© Plovdiv24.bg
Античният стадион ще претърпи сериозна реставрация, като под Главната улица той ще завършва с подземен музей
енасочени от София тук.

Започваме и реализацията на спечелилия проект на предишната администрация за реконструкцията на Римския стадион, който ще завърши с подземен музей под Главната. Това ще е дългосрочна инвестиция. Има какво да работи областният управител.

- Когато поемахте длъжността, обещахте с помощта на правителството "светли бъднини за Пловдив". Какво имахте предвид?

- Крайно време е нещата в Пловдив да започнат да се случват. Най-пресният пример в случая е казусът със стадион "Ботев", който вече осем години се прехвърля между институциите. Днес или утре пловдивчани вече ще научат за неговото решаване. Това е един сигнал. 

Съвсем ново са и новите сто хиляди тона боклук от София. Те идват с поетия от държавата ангажимент за разширение на сметището в Цалапица, с което капацитетът му ще бъде увеличен с над един милион
© Plovdiv24.bg
Пловдивското летище е друг голям приоритет за Тотев. Една от поставените цели е да пренасочи полети от софийското към пловдивското летище, да осигури намаляне на летищните такси, както и изграждане на по-добър път до летището
тона, а това означава още седем-осем години живот на сметището. Реконструкцията ще струва десет милиона. Отделно Пловдив ще получи над трийсет милиона, които, отнесено към тон боклук спрямо предходния договор, е почти двойно по-голяма цена. Няма как това да се случи без волята на правителството.

- Замирише ли на софийски боклук, хората скачат...

- Изброих ползите. Възможен беше и друг сценарий. В момента се изработва законопроект, чиято цел е във всяко сметище да има неприкосновени десет процента за държавно ползване. Така че, ако в момента заедно със Славчо Атанасов не бяхме сключили такава сделка, която да донесе трийсет милиона за Пловдив, след два месеца, когато този закон влезе в сила, нямаше да получим нито един лев, а само боклук. Това вече няма как да се случи.

- Какви светли добрини да чакат пловдивчани в най-скоро време?

- Проектите тук са по-големи и те се случват в по-дългосрочен план. Пред мен сега е папка с осем готови проекта, които търсят финансиране. Следващата седмица имам среща с министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и ще обсъдим кои от тях могат да тръгнат. Това са големи проекти. Говорим за пътен възел "Скобелева майка" със затваряне на Околовръстното - седем километровата отсечка; говорим за магистралата Пловдив-Асеновград; говорим за нов път до летището с надлез. Става дума за проекти, които, ако стартираме през 2010-а, ще бъдат изпълнявани няколко години. Работим много усърдно.

- Защо изразихте скептицизъм към проекта "Каскада Въча", в чиято последна редакция каскадата стана водоснабдителен комплекс? С превръщането му в национален обект се гордеят и кметът Славчо Атанасов, и Вашият предшественик Тодор Петков... Вече се работи върху идейния и техническия проект, до ноември трябва да е готов, а двайсет и четири - трийсет месеца по-късно пловдивчани да пият вода от Въча... Измислено е и откъде ще дойде финансирането в размер на двеста и осемдесет
© Plovdiv24.bg
Изграждането на по-широк път до Асеновград, както и затварянето на околовръстното шосе на Пловдив с отсечка между Асеновградско и Скобелева майка също е проект, по който ще се работи
милиона лева... Защо сте скептичен?

- Желанието на някои политици малко изпреварва реалната действителност, отдавам го на отминалото вече предизборно време. Идейният проект трябваше да е готов напролет, а сега го чакаме наесен. Вече закъсняваме няколко месеца. Широко беше прокламирано, че този проект е национален. При една проверка и разговор с господин Тодор Петков стана ясно, че не е национален. За да бъде един обект национален, трябва да има решение на Министерския съвет, а в случая с "Въча" няма. Тогава процедурата по отчуждаване е съвсем различна. Моята цел оттук нататък е да направим този проект наистина национален, което ще помогне за неговата по-бърза реализация.

- Ще приемете ли хората от Ягодово, които години наред чакат своя референдум, та да се отделят от община "Родопи" и да се присъединят към Пловдив? Вчера се записаха за среща с Вас, надяват ви се...

- Още следващата седмица ще ги поканя. Този референдум трябва да се случи, макар да смятам, че не това е начинът, по който трябва да се подходи към проблема.

- А какъв е начинът?

- Миналата седмица нашият депутат Стефан Дедев входира искане още на първото предстоящо заседание на комисията за регионално развитие да бъде коментирано съставянето на работна група, която да предложи промени в Закона за административно-териториалното устройство на България. Към настоящия момент законодателството в тази си част не е много пълно. Предвижда се сливане на общини, като за целта трябва да се проведат референдуми във всяка една от тях. Ако искаме да присъединим "Родопи" към Пловдив, трябва да направим референдум там, който да каже "Да, искаме в Пловдив", а тук - "Да, приемаме Родопи". Това не е правилният подход. Още повече, че друга част от закона казва, че община се формира около икономически, културен и транспортен център и носи името на този център. Пловдив е център на три общини, които няма как да носят името му. По смисъла на този закон в момента общините "Марица" и "Родопи" не изпълняват законовите разпоредби. В срок от три месеца след влизане на закона в действие би трябвало общинските съвети на "Марица" и "Родопи" да вземат решение как да приведат общините си в съответствие със закона. Нямам информация дали това се е случило, но факт е, че тези общини не са в рамките на закона.

- Нима "Родопи" и "Марица" са незаконни?

- Те съществуват по някаква давност, но не са в съответствие със закона.

- Не смятате ли, че тези, според мнението на мнозина, измислени някога общини пречат на развитието на Пловдив? 

- Не бих искал да кажа, че единствено това пречи на Пловдив да се развива. Може би и недоброто управление през тези двайсет години пречи, а не толкова, че Ягодово и Крумово не са в Пловдив. Смятам, че в следващите няколко години ще можем да коригираме това.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.08.2009 г.
0
 
 
ЗАТУРБ - чл. 7 - (3) Наименование на общината е наименованието на населеното място - неин административен център.
Aнонимен
на 26.08.2009 г.
0
 
 
До Вещ-> ОК значи ще променим и този закон :) Важно е да има воля. А сега мисля има ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: