ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Община "Марица" прие декларация против присъединяването към Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:07 / 23.09.2009Коментари (1)3429
© Plovdiv24.bg
На общинска сесия днес съветниците от община "Марица" приеха с огромно мнозинство декларация, в която изразяват несъгласието си с евентуално присъединяване към Пловдив. Plovdiv24.bg публикува текста й дословно:

Д Е К Л А Р А Ц И Я
От Общински съвет "Марица"

Ние, общинските съветници от Община "Марица", като изразители и защитници на интересите на населението на общината, съгласно положената от нас клетва категорично заявяваме несъгласието си с появилите се напоследък в публичното пространство мнения относно „незаконното" и „неморалното" съществуване на Община „Марица" и Община "Родопи" и належащото им присъединяване към Пловдив. На тези нападки може да бъде отговорено по един-единствен начин:

Община „Марица" е създадена на 12 ноември 1987 г. с Указ № 3182 на Държавния съвет на РБ, публикуван в Държавен вестник на 17 ноември 1987 г., с който започва съществуването си като самостоятелна административна единица. 


И от учредителната си сесия, проведена на 09.03.1988 г. до сега нейните ръководства работят в една посока -подобряване условията за живот на населението в Общината, защита правото й на самостоятелно съществуване и успешно реализиране на нейния потенциал. 

Нека припомним, че Община „Марица" вече е била част от Пловдив, но за съжаление това по никакъв начин не е допринесло за добруването и благосъстоянието на нейните жители. 

През 1988 г. инфраструктурата й е по-зле и от някои балкански селища. Липсва канализация, осветление, сметосъбиране, общинските пътища тънат в кал и прах. Материалната база на кметства, училища, детски градини, читалища, здравни служби е остаряла, дори на места - рушаща се. Надеждите на хората са насочени точно в тази посока. Парите да се разпределят така между селата, че да има за всички, а не както преди - само за града. 

И въпреки, че е една от младите общини на територията на Република България, днес - 20 години по-късно, във всяко населено място има оформени центрове, ремонтирани, приветливи и нови кметства, детски градини с отлични условия за отглеждане на децата, прилични здравни служби, народни читалища, ремонтирани училища и може би прецедент в новата история - построено ново училище със собствени средства, спечелени канализационни проекти, изградени мостове, ремонтирани пътища, осветени улици във всички села, организирано сметосъбиране, красиви детски площадки, множество пенсионерски клубове, Дом за възрастни хора, две детски млечни кухни, РПУ и перфектно административно обслужване. 

В резултат на положените усилия Община "Марица" е конкурентно способна на вътрешния и международен инвестиционен пазар. Оформиха се няколко зони за бързо икономически развитие, тъй като е известна сред инвеститорите и бизнеса с безкористното си обслужване и широко отворените врати за партньори, които развиват общинската икономика и водят до създаването на много нови работни места и задържането на хората във селата. Колкото до тълкуванията „морално" или „неморално" е съществуването на тази административна единица, ще обърнем внимание, че не съществува универсално приложим стандарт за морал. 

Моралът най-общо е система от принципи на поведение и отношение към света, отнасяща се до понятията добро и зло, правилно и неправилно, и е тясно свързана с човешката етика.

Нима е морално да бъдат пренебрегнати вложените многогодишни усилия на 35 000 души население да подобри съществуващия си стандарт на живот; за да се изгради напълно тъй необходимата модерна инфраструктура. Нима е правилно да бъде захвърлен с лека ръка стремежът на жителите в Община „Марица" към едно по-спокойно и достойно бъдеше за децата и семействата им. 

Нима е законно да се пренебрегне Хартата на човека и местното самоуправление и както преди демокрацията, с указ са създадени Община „Марица" и Община „Родопи", без да се пита населението, сега отново - със същия метод, без съобразяване с хората, но вече в демократична европейска България, да се решава кое е правилно и кое неправилно. Може ли в условия на криза да се руши нещо доказано работещо, за да се създаде нещо вече проверено и доказано неблагоприятно за населението в нашите села.

Ние, съветниците от Общински съвет „Марица", категорично заставаме срещу подобни груби опити за посегателство върху местното самоуправление и насилствено присъединяване на нашите села към структурата на Община Пловдив, както и към стремежът умишлено да се обезсмисли досегашното съществуване на Община „Марица". 


Заявяваме, че ще използваме всички разрешени от законите средства, включително информиране на Европейския съюз за защита интересите на населението на Община "Марица".

Оставаме с надежда, че полемиката в средствата за масова информация ще отмине и разумът ще надделее.



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Крайно време е да се закрият тези задушаващи Пловдив измислени "общини". Там само се краде, взимат се комисионни и се унищожава плодородна зеля за безмислени строежи.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: