ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Връщат автентичния вид на Градската градина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:31 / 24.11.2009Коментари (7)6544
© Plovdiv24.bg
Водна атракция или етажирана растителност да има в централното колело на Градската градина ще реши до края на деня специална комисия. Еколозите от общината и район "Централен", специалисти от "Градини и паркове", Съюза на ландшафтните архитекти и с присъствието на инж. Нинко Христов, проектирал сегашния вид на парка, днес оглеждат всяко кътче от Градската градина. Довечера ще са готови с техническо задание за нейното възстановяване и реконструкция, за тази идея Plovdiv24.bg съобщи преди дни.

"Целта ни е да възстановим автентичния вид на Градската градина, както обновяването и разширяването на част от  съоръженията, които в момента са в окаяно състояние", отбеляза главният еколог Христо Минков.

Той припомни, че Градската градина не е Цар Симеоновата градина, а се намира до Дома на младоженците. Тя е създадена още през 1878 г. с указ на княз Дондуков и е първата градска градина не само в Пловдив, а и в цялата страна. Обявена е за паметник на градинско-парковата култура. Затова и с проекта, който на основата на днешното техническо задание ще бъде изработен до края на годината, общината ще кандидатства за финансиране пред ЮНЕСКО. Възможни са и други пътеки - чрез министерството на регионалното развитие и благоустройство или на околната среда, които заместник-кметът Ганчо Колаксъзов ще трябва да намери и посочи. 

"Плочникът пред Дома на младоженците ще изчезне и дърветата ще достигнат до някогашната баня, която сега е мебелен магазин. Разширението ще е в посока към кръстовището между булевардите "Руски" и "Шести септември". Ще бъдат подменени всички пейки и кошчета, голяма част от които са амортизирани и счупени. В целия парк ще има художествено осветление. Вместо досегашните две кафенета и две детски площадки ще останат по един брой от двете, но наистина големи и хубави", изреди част от идеите Минков.

Предвижда се да бъдат поставени паметни плочи на създателите.  Освен на княз Дондуков, по този начин ще бъде отдадена почит  и на руския военен топограф - капитан Илински, който е единственият чужденец, работил след Освобождението в община Пловдив и под чието пряко ръководство е създадена Градската градина. За сметка на това ще бъдат премахнати бетонните съоръжения в източната част на парка, служили навремето за ограждане на контейнери за смет. Изсъхналите дървета и пънове също ще бъдат премахнати, а на тяхно място - засадени нови дръвчета. 

Още до края на седмицата Христо Минков и районният кмет Райна Петрова ще направят консултации колко ще струва работното проектиране и съвместно ще търсят необходимите средства.


Още по темата: общо новини по темата: 82
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не разбрах какъв е бил автентичния вид на Градската градина.Ще бъде много интересно да се изровят снимки от архива и да се публикуват. Впечатлена съм от факта, че имаме градина от 1878 г, винаги съм мислела, че парковото строителство върви с първото изложение в Пловдив. Да си повторя въпроса и да уточня:Става въпрос за реставриране на градината в автентичния й вид от 1878, автентичния й вид от времето на социализма, или просто да се праснат няколко възпоменателни плочи, да се махне плочника на няколко места, да се подменят пейките и кръгчето да се дооформи с 1-2 каскади.
0
 
 
хахах ееееей искрено се забавлявам като чета коментарите :) 90% от тях звучат горе-долу по този начин: "страхотна новина, НО ..." - и след "но"-то всеки си излива черногледството :) Е, от мен имате посто едно "добра новина, супер!" ;)
0
 
 
само да не си остават ръцете после, ами нека този път наистина да заприлича на нещо красиво и естетично
+1
 
 
Дано =) Ако това стане ще е супер =) Само да не си оставят ръцете в "Градската градината", защото ако мислят така да направят по добре въобще да не почват =X. Но иначе ги подкрепям.
0
 
 
хубава новина - дано го направят качествено и красиво - както трябва демек
+3
 
 
хубаво са решили одобрявам го само да го изпълнят както трябва
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: