ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дойдат ли канадските тролеи, нямало да има място за лични коли
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:34 / 18.12.2009Коментари (18)8073
© Plovdiv24.bg
Защо билетът за градския транспорт струва лев, колкото софийския, при положение, че в Пловдив пробегът на един автобус е 7-8 пъти по-малък от този в столицата? На куп подобни въпроси трябваше да отговаря по време на Славчо Атанасовия отчет снощи ресорният му заместник Александър Константинов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В София, обясни той, и държавната субсидия, и компенсациите от Министерството на финансите, били многократно по-големи. Там километър пробег се заплащал с около лев повече - 2,80 лв. срещу 1,70 лв., а и значителен бил делът на метрото и трамваите в общата картинка на столичния транспорт. По-реалистични били съпоставките на Пловдив с Варна и Бургас. Там билетчето отдавна скочило на левче и тукашните превозвачи отдавна напъвали за същото.

"Условията са същите, заплатите, които плащат са същите. Натискаме ги да купуват нови екологични автобуси, следим ги с джипиеси, глобяваме ги, като не си изпълнят разписанието. Теглят кредити, за да отговорят на условията ни. Склонихме, че е по-добре цената да се изравни с другите градове, отколкото градският транспорт да фалира и да настъпи много по-голям проблем", защити превозвачите Константинов и за пример посочи доставените през последните две години 120 нови автобуса. 

Пълните с идеи и с алтернативи по всеки въпрос пловдивчани продължиха с обсадата от въпроси. Според граждани, провели собствено проучване, било абсолютно разточителство през пет минути да минават автобуси по една линия с по няколко пътника. Икономии, които да доведат до по-евтино билетче, биха се постигнали, ако рейсовете се поразредят по на двайсетина минути. Тогава возилата ще са пълни. Нужни били обаче разписания по спирките, така че всеки пътник да организира времето си. 

Около дадените през 2002 г. спирки на незаработила концесия
е пълна каша, за измъкването от която в момента работел заместник-кметът Петко Атанасов, признават от градската управа.

"Транспортната схема наистина е претоварена", съгласи се Константинов. Непрекъснато из града се въртели по около 300 полупразни превозни средства от градския транспорт. Въпреки това през последната година той получил стотици настоятелни писма за увеличаване на транспортната схема и нито едно - за съкращаване на някоя линия. 

"Миналата година Общинският съвет реши да промени маршрута на автобус № 21. Тогава видях писмо с 500 подписа: "Как не ви е срам, че ни взехте автобуса?" Това е всеки божи ден. В момента има искане № 20 да обикаля по улици из Кючук Париж, където изобщо не може да се завърти автобус. Всеки вижда, че линиите са претоварени, но и всеки иска автобусът да минава точно до неговата къща, та да се качи и отиде на работа. Промени ли се нещо, почват едни преписки и подписки до районните кметове да им се върне линията", приведе примери Константинов. Предстоящото тръгване и на тролейбуси по осем линии съвсем щяло да претовари схемата според него. Според последните уверения на шефа на "Градски транспорт" Ангел Батаклиев, 28-те канадски тролейбуса вече били акостирали на бургаското пристанище. Като се включели и те сред масовия градски транспорт можело по улиците и да не останело място за движение с лични коли. 

За забрана на "маршрутките-хиени", които подбивали автобусите, пледира друг ядосан пловдивчанин, който хвърли Константинов в тъча. "Възможно ли е да се разтури десетгодишният договор на фирмата, която е спечелила конкурса, изтичащ през 2016-а?" - започна сам да си задава въпроси и да си отговаря той: "Може, всичко може. Само че, когато общината го разтури, те ще ни осъдят с огромни суми и неустойки." Заместник-кметът дори предложи на началника си Славчо Атанасов, ако в Пловдив се прави някакъв референдум, темата му да е "транспорт". Та при подобен референдум не се знаело дали мнозина не биха предпочели маршрутките.

Десетте лева за месечна карта на инвалидите били много, не можело ли да паднат на пет? - следващият задъхано изстрелян въпрос.

"Може. Можем да направим и по пет лева картите. Дори и по един. Досега давахме три милиона компенсации, сега ще даваме седем. Нещо като намалим, трябва отдругаде да го доплатим. Дали автобусът ще се движи празен или пълен с пенсионери, или с пътници с билет, разходите му са едни и същи. С парите за компенсации стимулираме една група, но ощетяваме друга. С тези седем милиона, с които ще подпомогнем инвалидите и пенсионерите, отчитайки социалния им статус, можехме да направим три нови детски градини или ясли и да помогнем на младите семейства. Такива са ни възможностите. За да станат по-големи, може би трябва да почнем да вдигаме таксите в градините или отнякъде другаде да търсим пари", почти в ролята на начален учител се превъплъти Александър Константинов


Още по темата: общо новини по темата: 159
28.09.2022 »
01.07.2022 »
25.04.2022 »
22.10.2021 »
21.10.2021 »
20.08.2021 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Не може да се отрече че се опитват да вършат работа. До колко успяват е друг въпрос. Важното е че имат желание. Като се сещам за предишните управи давам полоителна оценка на днешната. Гледайте реално, страната и града ни са бедни и е много трудно от нищото да правиш нещо. Ако искаме да се подобри града ни, трябва да ги натискаме да работят още повече, а не за щяло и нещяло да нареждаме слафчо тва слафчо онва. Да, не ни е работа, за това сме ги избрали, но сме ГРАЖДАНИ и ако искаме града да ни дава, трябва и ние да му дадем.
+1
 
 
Да направят месечни карти за нормалните (работещи) хора. 20 работни дни в месеца излиза 40 лв. За една линия 25-30лв месечна карта е добре, да може да се спестяват 10-15лв.
0
 
 
не съм сагласен на 20 мин автобус по добре на 10 ама по-малко хора вътре иначе като сардини и недей се боже да секачи нчкой некъпан мангал може да се отровиш а сутрин в рейсовете е най-добре на втория етаж (покрива) да се возиш до толкова няма място поне в 66 е така
Да го духат всички папагали .... дейба и жълтурския сайт...всички статии са платени в този сайт
на 18.12.2009 г.
+1
 
 
....тези седем милиона, с които ще подпомогнем инвалидите и пенсионерите, отчитайки социалния им статус, можехме да направим три нови детски градини или ясли и да помогнем на младите семейства. Не Благодаря! По добре да подпомогнете младите семейства!ТЕ СА БЪДЕЩЕТО НА ТАЗИ СТРАНА... как искате младите да не бягат в чужбина,при положение че не мислите за тях...като и е скъпа картата на бабата да не излиза по 3 пъти на ден....тия пенсионери дето живеят в София и там взимат същите пенсии не знам с какви преференции са ама едва ли са с 40 стотинки + карта ....Държавата е в криза ..Искат големи пенсии и евтини карти и ако може да не дават пари за билет.. е как искате тази държава да си стъпе на краката ...не отричам и че много се краде ама не може всики да искаме своето и да чакаме да стане чудо та да се оправим....Това е лично мое мнение и не ангажирам никой с него...
+2
 
 
Щом канадските тролей вече са на българска земя,можем ли да очакваме до нова година вече да са по улиците на Пловдив и кога да очакваме MAN-овете?
+1
 
 
Хах, и какво й е на линия 21, много си е добре даже!! Само се чудят откъде какво да посъкратят, за да изцоцкат малко парички, пфффф!
0
 
 
Да беее 20 минути, тези луди ли са???? Да чакаме като луди, все едно е неделя- я дойде, я не дойде, пффффф!!!!!
-1
 
 
ами да как ще има място за автомобили като няма зелена вълна,и всички "Нови"тролеи стават само за скраб и са пълни гробници и трошки? а г-н Константинов има ли разлика разхода за 1 кола дали е със 1 човек-шофьора и дали са 5-ма и багажника намлатен догоре?Май има а?Същата работа е предполагам и по автобусите колкото повече пенсионери-толкова повече тежи и повече разход :)
-1
 
 
А ми недоволни винаги ще има, неможе на всеки лично да се угоди. Да си гледат работата както трябва и да не слушат всеки по единично, иначе ще изперкат. И господ не може да угоди на претенциозния Български Пловдивчанин.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
Наводнения 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: