ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Подозрение за корупция гръмна около конфискуваните канадски тролеи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:30 / 15.06.2010Коментари (10)5977
© Plovdiv24.bg
Управителят на фирма "Си импекс - България" ООД, която внесе за приватизатора на "Градски транспорт" АД Ангел Батаклиев 28 тролейбуса от Канада, които вместо да населят пловдивските улици, бяха одържавени, Мирослав Беляшки заподозря в корупция шефа на бургаската митница Валери Стефанов пред Plovdiv24.bg.

Поради съмненията си, той щял да настоява митничар № 1 в България Ваньо Танов да извърши вътрешна проверка по случая. Прозирала завера, от която да намаже Батаклиев. "Ако се продадат на търг, единственият частник в България, който има интерес към тролейбуси и притежава контактна мрежа, се казва именно Батаклиев", обясни Беляшки.

"Тези пловдивски бизнесмени могат да си изказват всякакви хипотези и да си дават каквито си щат изявления в своя защита, но по пътя на каква логика може някой да обвинява митницата в корупция?", реагира пресаташето на бургаската митница Катя Иванова, която на всичкото отгоре е виждала наживо машините и се чуди как някой си ги представял за град като Пловдив.

Тя припомни, че поне пет-шест пъти митницата изпращала писмени известия за законовите срокове и тяхното удължаване, но така и не получила нито търговски, нито митнически документи за вноса. "Законът е императивен, ако сроковете не се спазят, стоката се конфискува автоматично в полза на държавата. Щяхме да го сгазим, ако не бяхме конфискували тролейбусите", категорична беше Иванова.

От национална агенция "Митници" също отхвърлиха подозрението като неоснователно, тъй като НАП прави процедурите и провежда търга и не може някой извън тях - като бургаския митнически шеф, който няма нищо общо с продажбата, да извърши корупционни действия.

Междувременно, макар и идването на тролейбусите в Пловдив да става все по-виртуално, сагата в бистрене на отношенията между вносителя и поръчителя им продължава. Кой какво кому дължи ще решава съдът, където почувствалият се измамен Батаклиев хвърли казуса за решаване. Той твърди, че си ги е платил и те е трябвало да му бъдат доставени чак в Пловдив, но бил изигран в цената, която в действителност била неколкократно по-ниска от броеното. На коренно противоположната позиция е Беляшки. Заедно с канадските си партньори той е решен да отнесе въпроса в международния арбитражен съд.

Разваляне на приватизационния договор с Батаклиев за "Градски транспорт" се кани да поиска на тазседмичното заседание на надзорния съвет на агенцията за приватизация Дани Каназирева, която е негов член, като единствената законосъобразна последица от неизпълнението му, иначе можело да бъдат обвинени в безстопанственост. За подобно нещо тя настоява още от лятото на 2008 г. и заради упорството си беше отстранена като председател на надзорниците. Илюзиите на колегите й с червена партийна разцветка, че Батаклиев ще се справи с приватизационните си задължения, обаче също започнаха да се изпаряват. 

Последният за поредно удължен срок за ангажимента му да достави 65 тролея изтече в края на май. Поради липсата на достатъчно електротранспортни превозни средства, "Градски транспорт" не може да изпълнява дори сключения с общината договор за транспортна услуга и покрива едва три от общо седемте тролейбусни линии. Под въпрос било доколко редовно приватизаторът изплащал лизинговите вноски за новите си 60 автобуса и поради това над тях също тегнела заплахата от изземане. Чака се решение и на Върховния съд дали изобщо ще ги признае за инвестиция, тъй като се изплащат не от фирмата-приватизатор "Транс сити", а от "Градски транспорт".

"Целта на приватизацията е финансовото стабилизиране на едно дружество. Когато за първи път преди две години сезирах обществеността за истинската картинка около фирмата, мотивът ми беше, че вместо стабилизация, се трупат нови задължения. Същевременно общината губи контрола си над обществения транспорт, оставяйки го в ръцете на частни превозвачи. В приватизираното дружество минаха и сериозни активи - около 70 декара. При това положение не можеше ли общината сама да си купи на лизинг автобуси и тролейбуси?" - логично попита Каназирева.

В многобройните коментари на читателите на Plovdiv24.bg по темата с тролейбусите пък може да се види почти тоталното отрицание на доставката от Канада. Мнозина смятат, че конфискацията им е спасила Пловдив да заприлича на декор на стари американски филми от 60-те години на миналия век.


Още по темата: общо новини по темата: 159
28.09.2022 »
01.07.2022 »
25.04.2022 »
22.10.2021 »
21.10.2021 »
20.08.2021 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Дето се вика , на печелившите - честито!Друг е въпроса кой печели от ситуацията , но съм сигурен , че не са Пловдивчани!!!
12. 03 1912 г. – 12. 03. 2012 г. 100 години "Ботев" Пловдив Since 1912.
на 15.06.2010 г.
+4
 
 
Батаклиев съвсем забатачи Градски транспорт Пловдив
+2
 
 
Страшно ми е интересно, как комунистите ще се справят със създалата се ситуация и ще намерят начин да оневинят Батаклиев. Опитват се да говорят в момента само за някакви санкции и в никакъв случай за разваляне на приватизационния договор.
+2
 
 
Май фирма градски транспорт е тръгнала по пътя на Ботев Пловдив и собствениците са от един випуск на " рабфак ", с един преподавател! Единствената разлика между двете дружества е, че Ботев Пловдив има фенове и ще се възроди, а никой в Пловдив не обича фирма градски транспорт и ще се радва на нейното падение. Указа се също, че хората от Бургас милеят повече за Пловдив, отколкото управата на Пловдив за гражданите си! Незнам кой болен мозък ще допусне подобен род превозни средства в Пловдив?
+3
 
 
Този път Дани е повече от права. Хубаво е да има такава огън мадама в общинския съвет, макар не винаги да уцелва в десяката - трябва да я има!
+2
 
 
вярно тролейбусният транспорт като че изчезна вече, и то не от скоро. така или иначе след като ми спрат студентските привилегии за пътуване след няколко седмици, щото според тях нямам право до приключването на държавния през октомври, ше ползвам градски транспорт само по реална необходимост, щото за всяко качване - 1 лв. да видим все пак кво ше остане в наследство. иначе тоя въпрос за студентските привилегии също е важен, но не му е мястото тук. а и като гледам, господата от общината и транспортните фирми се ослушват.
+2
 
 
цитат:
При това положение не можеше ли общината сама да си купи на лизинг автобуси и тролейбуси?
Ми можеше. Държавата трябва да си държи печелившите предприятия, а губещите да ги концесионира/приватизира, като ГТ май излиза, че не била губеща, след акто си изплаща 60 автобуса макар ужасното управление на Батака.
You can't rely on other people to make you happy
на 15.06.2010 г.
+6
 
 
До кога ще сме кошчето за отпадъци на Европа, САЩ, а явно вече и на Канада? До кога? Хората са преценили, че тези возила вече не са годни за упортреба и ги спират, а ние тук вече се чудим даже каква схема да измислим, че само и само да ги пуснем в употреба и балъците дето нямат избор, да ги ползват, че и да плащат за това. Батаклиев, спри се вече бе, идиот, разсипа Градски транспорт, стига вече.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: