ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
С до 40% са намалели пушачите година след поскъпването на цигарите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:09 / 03.10.2010Коментари (19)3541
© Plovdiv24.bg
Година и три месеца след най-драстичното поскъпване на цигарите у нас - с около лев за популярните марки, резултатите вече са налице - осезаемо броят на пушачите намалява. Между 30 и 40 процента по-малко българи пушат сега, показват статистическите данни за второто тримесечие на 2010-а година. Сред отказалите се са предимно хора с по-ниски доходи и младежи, които традиционно разполагат с ограничени средства.

Синхрон - д-р Маша Гавраилова - началник на отдел "Обществено здраве" в МЗ:

"Данните са за потребление от 1 лице на 1 домакинство средно месечно - за дадените пари за цигари - и затова са надеждни. Докато 2005-2006-а са пушили средно 74 души, сега са 48. Това намаление се потвърждава и от други проучвания - европейско интервю, Евробарометър", казва д-р Маша Гаврилова, началник на отдел "Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването.

Според наблюденията на специалистите най-ефективният начин за отказване на тютюнопушенето е това да стане, като се вземе така нареченото "решение от раз" или с помощта на волята, а не постепенно да се намалява броя на изпушените цигари.

За да се стигне до осъзнаването на необходимостта от спиране на цигарите, е необходима специализирана помощ и тя дава отличен резултат - показва европейският опит. Мениджърът на Европейската мрежа на линиите за отказа от тютюнопушене Андрю Стрип и Дженифър Пърсивал - съветник по политиката спрямо тютюнопушенето, разказаха пред камерата ни за резултатите, които са постигнали във Великобритания.

Във Великобриртания редуцирането на тютюнопушенето беше обявено за здравен приоритет номер едно и правителството направи голяма инвестиция от 10 милиона паунда за разкриване на безплатни кабинети за отказ от тютюнопушене, консултиране на безплатен телефон, лечение на символична цена и това доведе до 1/3 по-малко пушачи у нас за 10 години, казва Дженифър Пърсивал.

"Ние имаме едни от най-скъпите цигари в света и това е начин на управленско ниво да се инвестира в здравето - важно е обаче приходите от повишаване на акциза да отиват всички за подпомагане на професионалната помощ за отказ от тютюнопушене", допълва Андлю Стрип.

Важно е да бъде въведена и пълна забрана за пушене на обществени места, твърдят британските експерти. В страните, в които това отдавна е прието, пушачите варират между 15 и 18 процента. В България все още този процент е твърде висок - между 40 и 50 процента от населението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Още трябва да се вдигнат цените на цигарите!!! От много неща се замърсява въздуха и се тровим по цял ден с боклуците,които ядем,но поне можем да ограничим вредния цигарен дим.
+5
 
 
Да бе,да .... просто с 40% е нарастнал контрабандния внос и продажбата на цигари без бандерол.
+13
 
 
Столетия мачкане са превърнали българина в уникален вид. Много принадлежащи към този вид екземпляри трупат гордост от това, че.....пушат или пият, било то ракия или кафе по цял ден. Други пък се изпълват със самочувствие, защото карат без колан, без книжка, а трети пък разказват с патос как никой съсед не можел да им каже какво и как да правят, защо да не изхвърлят боклук през балкона и т.н. През това време хора от други нации с нескрита гордост разказват как са се преборили с пороци, как живеят здравословен живот, как правят света по-добър и по-чист за децата им......Но навярно това са просто "задръстеняци, които не знаят как да си правят купона" и най-вече "страхливци", които нямат смелост да осмислят дните си с.....пушене и пиене.
+7
 
 
Глупости на търкала, за 10г. в Ирландия съм купил 3 пъти цигари от магазин а пушим и двамата с жената, не съм ги купувал като бяха 5Е, няма и сега да купя като са 8.50Е. Повишаване на цената единствено засилва контрабандата, приказките на управляващите са чиста демагогия, прах в очите.
Глупости вършат само умните хора,за останалите е ежедневие...:)
на 03.10.2010 г.
+8
 
 
Не познавам пушач спрял цигарите-просто си купуват безбандерол.....
-1
 
 
аз пак не искам да ти дишам пушека от автомобила или да ти чувствам миризмата на боклука де го събираш 1 месец до де спре те мързи си го фърлиш , ама го правя нали?
+10
 
 
Мда и аз съм на мнение, че пушачите просто са започнали да си купуват цигари без бандерол или си набавят тютюн и листчета и сами си произвеждат цигари. Поне аз нямам нито един приятел пушач, който да е спрял цигарите.
+10
 
 
да бе намалели друг път ... просто си купуват цигари без бандерол, айде глупости на търкалета, за това улиците приличат на комини ... ама трябва да се направи закон който забранява да се пуши на публични места, искат хората да се съобразяват с тях, а те не го правят... аз не искам да им дишам пушека - от къде накъде ще ме тровят мен , да се тровят щом искат, но да не тровят и непушачите...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: