ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Зам.-министър Чобанов: За Бога, отрежете дървото върху Хисар капия!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:37 / 07.10.2010Коментари (6)4391
© Plovdiv24.bg
"За Бога, отрежете дървото върху Хисар капия! Дори върху сцената на Античния театър и по безценните мраморни пейки с над 2000 години история са поникнали дръвчета! Няма ли кой да ги махне? Министерството на културата ли да дойде да ги отреже вместо общината? Сърцето ме боли като археолог, като гледам в какво състояние е наследството, запазено през вековете, за да стигне до нас", възкликна заместник-министърът на културата Тодор Чобанов като най-кратка оценка на гледката в Стария град, докато представяше доклада на междуведомствената комисия за състоянието на архитектурно-културния резерват, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Впечатлението на всички участници в комисията, включваща представители на различните заинтересовани институции за поддръжката на Стария град, било крайно незадоволително: повреден калдъръм, неподдържани сгради, напукани, издраскани и олющени фасади; рекламни табели от всякакъв вид, без съобразяване не само с архитектурата, а изобщо със средата наоколо; много на брой МПС-та, които пречели на цялостното възприятие на резервата, а тези от тях с големите габарити дори го увреждали; неугледни улици, а тревните площи - пълни с боклуци; повсеместно покритие с паразитна растителност. Така звучат най-общите констатации, така изглежда на първо четене Стария град и за всеки случайно попаднал или организиран турист. Вместо да ги посрещне блясък и красота, трябвало да се справят с препятствия от боклуци.

Къща по къща и ъгъл по ъгъл било огледано всяко местенце в резервата. 15 сгради са с толкова тежки конструктивни проблеми, че всеки момент могат да паднат. Къщите в такова състояние на ул. "Стръмна" номер 1, 2 и 3, на "Омуртаг", на "Четвърти януари" 8 и "Константин Стоилов" 36 са общински, а на ул. "Стръмна" 5 - на "Пълдин туринвест". Жълтото училище е държавна собственост и вече е направено предписание до просветния министър за спешната му реконструкция, защото и неговата сграда е в много тежко състояние. Подобно е положението и с църкавата "Св. Неделя", която е дори опасна за преминаващите покрай нея, защото части от сградата могат да паднат. Предписанието в конкретния случай е към Българската православна църква и до отговарящия за вероизповеданията министър Божидар Димитров, които са длъжни да осигурят авариен ремонт. Останалите застрашени къщи са частни и предупрежденията за тях ще бъдат адресирани към техните собственици. 80 сгради общо се нуждаят също от различни ремонти.

Небет тепе, на което министерството държи особено много като на уникална археологическа ценност, според министъра е в безобразен вид. Покрито е с паразитна растителност, която руши крепостните стени. Дори върху един от символите, изобразен върху всяка втора пощенска картичка - Хисар капия, е израснало дръвчето, заради което заместник-министърът призова бога в началото.

Кметът, който по закон бил отговорен за състоянието на всичко, което се намира на територията на общината, можел да отнесе глоба от няколко хиляди лева, но не това било целта. Първото нещо, което иска министерството от него, е да подготви задание за изработването на План за управление на Стария град съвместно с всички заинтересовани институции.

"Много поздрави на господин Чобанов! Питайте го какво направи държавата няколко десетилетия, докато стопанисваше Небет тепе, дадено е на общината преди по-малко от година", предварително послание към заместник-министъра изпрати по журналисти Славчо Атанасов, който предварително бе подучул за разгромителния доклад.

"Засега общината не ни е поискала средства за никакви дейности в резервата. Винаги сме готови да окажем помощ", отговори Чобанов. Според него не се искало нито много време, нито пък много пари, за да се сложи ред в автомобилното движение или да се премахне паразитната растителност, още повече, че туристическите такси били предназначени и за дейности в Стария град.


Стария град е в окаяно състояние


Още по темата: общо новини по темата: 213
16.03.2024 »
18.02.2024 »
01.11.2023 »
15.10.2023 »
28.09.2023 »
26.09.2023 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
След тоя кмет целият Пловдив ще е стар град. Върна ни 100 години назад
+2
 
 
Какъвто Стария град, такъв и новия. Безстопанственост, разруха, хаос, мръсотия, опасни за живота сгради, дивотия, крещяща селяндурщина. След "управлението" на Главчо Атанасов ще остане пустиня, все едно Чингиз хан е превзел, плячкосал и опожарил града ни.
+1
 
 
Много поздрави на Славчо за втория мандат.....можем да му кажем ние !!!
+1
 
 
Браво на кметУ.... ето така ще се задържим като Културна столица на Балканите.....а и като изпопадат и останалите къщи в Старинен Пловдив, тогава нищо няма да загрознява града нали кмете.
+4
 
 
Славчо, Славчооооо, пари за поддръжка няма, пък късаш билетчета на туристите, дошли да видят Античния. После искаш държавата да го поддържа. Селски хитрец си ти!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: