ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Страхуват се кино "Космос" да не стане поредния МОЛ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:09 / 02.12.2010Коментари (16)4583
Срещу превръщането на кино "Космос" в многоетажен паркинг или гараж се обяви инициативен комитет от живеещите наоколо пловдивчани. 75-има се подписаха под протестно писмо до областния управител Иван Тотев, изпратено и в редакцията на Plovdiv24.bg.

Поводът е приетото на последната общинска сесия решение за преобразуването на киното от публична в частна общинска собственост, за да може при намирането на инвеститор то да бъде продадено и на негово място да се построи "до 4-етажен гараж". Предложението беше на заместник-кмета Александър Долев и прието, макар и след доста дебати, с внушително мнозинство. Дори съветници, бивши противници на идеята, гласуваха след като не се яви нито един кандидат при двете предишни обявления за концесия, а мястото продължава да е клоака в центъра на града. 

Според подписалите се до областния управител, от когото очакват да върне решението в Общинския съвет, приетото изменение на подробния устройствен план цели подстрояване на подземен гараж по линиите на имота с площ от около 2430 кв.м,  надстрояване на съществуващата сграда с допълнителна височина от 12 м и пристрояване откъм улица "Гладстон" с ново допълващо застрояване с височина 12 метра,  което на практика означавало пълно застрояване на съществуващото пространство пред киното.

"От така представеното изменение не става ясно какво точно ще се случи с емблематичната сграда, известна в близкото минало като най-голямото кино в града "Космос". Не стана ясно и от дебатите на общинските ни съветници какво точно ще се строи и кой е големият инвеститор, решил да осъществи една такава скъпа инвестиция. С построяването на подземен гараж за около 200 автомобила няма да се реши проблемът с паркирането в центъра на града, тъй като същият този гараж ще обслужва нуждите на построената върху него сграда за обществено обслужване - магазини, кафенета, офиси и други обекти с обществени функции. Защо само няколко общински съветници - според протокола за гласуване, видяха, че след масовата разпродажба на общинско имущество през годините, общината ще загуби и този апетитен имот в идеалната централна част на Пловдив . С тази промяна се цели продажба на имота и удовлетворяването на частни икономически интереси вместо на общински или държавни", пише в писмото.

Съмнителен според авторите му е фактът, че това се случва броени месеци преди изборите. "Не е ли това начин да бъдат напълнени партийните каси? Защо никой от Община Пловдив не постави въпроса за съдбата на сградата на обществена дискусия, в която да се включат живущите в квартала, сдружения с нестопанска цел, политически партии, представители на общината и най-важното: защо се крие кой е инвеститорът, стоящ зад този проект и какви са неговите строителни намерения?" - се пита в писмото.

Живеещите в района не се противопоставяли на намеренията за ремонт на сградата и качественото й стопанисване. Напротив - всички искали това да стане час по-скоро, но без надстрояване и дълбане, защото то изцяло би променило облика на тази централна част на града, би захлупило тесните улици и ниски къщи наоколо. Най-голямото опасение е, че  бившето кино "Космос" може да се превърне в поредния МОЛ или бизнес-център.

Според заместник-кметът Александър Долев няма предизвестен инвеститор и приетото предложение е шанс да се намери такъв.



Още по темата: общо новини по темата: 120
14.03.2024 »
13.03.2024 »
22.02.2024 »
14.01.2024 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
1.НАЙ- ВАЖНОЯ ФАКТ Е , ЧЕ ПРЕДВИДЕНАТА СГРАДА ЩЕ Е ОГРОМНА . ТЯ ЩЕ ДОСТИГНЕ 30 МЕТРОВА ВИСОЧИНА И 12 800 КВ, МЕТРА ЗАСТРОЯНА ПЛОЩ, ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩОТО КИНО "КОСМОС" С 1800 РЗП. СТРОЕЖЪТ ЩЕ Е ВЪРХУ ПАРЦЕЛ ОТ 2 ДЕКАРА И ПОЛОВИНА. 2. ПАРКИНГА ЩЕ МОЖЕ ДА ПОЕМЕ САМО ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА НОВИЯ МОЛ- НА ОФИСИТЕ, МАГАЗИНИТЕ, ЗАЛИТЕ , КАФЕНЕТАТА И ЗАВЕДЕНИЯТА В НЕГО. ПОРАДИ ТОВА, НЯМА ДА ИМА НИКАКВО ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА С ПАРКИРАНЕТО В ЦЕНТЪРА. 3. СГРАДАТА ИЗОБЩО НЯМА ДА Е ПАРКИНГ, КАКТО УМИШЛЕНО БЯХА ПОДВЕДЕНИ ГРАЖДАНИТЕ С РЕШЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В КОЕТО Е ЗАПИСАНО - ЕТАЖЕН ГАРАЖ, ОБЩЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ. ТОВА ОБЩЕСТВЕНО ОБЛУЖВАНЕ СЛОЖЕНО УМИШЛЕНО НА ВТОРО МЯСТО ВКЛЮЧВА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ПОСТРОЯТ В СГРАДАТА МАГАЗИНИ, ОФИСИ, ЗАВЕДЕНИЯ, ЗАЛИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ И ТАКАНА ПРАКТИКА ТЯ ЩЕ БЪДЕ МОЛ . 4.СГРАДАТА, ЩЕ ЗАКРИЕ СЛЪНЦЕТО И ГЛЕДКАТА В МНОГО ГОЛЯМ РАДИУС. 5.ПОСЕТИТЕЛИТА НА МОЛА, ЩЕ УВЕЛИЧАТ И БЕЗ ТОВА ГОЛЕМИТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ПО ЦЕНТРАЛНИТЕ УЛИЦИ, КАКТО И ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА ОТ АВТОМОБИЛНИТЕ ГАЗОВЕ. 6. ШУМЪТ ОТ ПОСЕТИТЕЛИТЕ И КЛИМАТИЧНИТЕ СИСТЕМИ НА МОЛА ЩЕ ВЛОШАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ В РАЙОНА. 7. СМЯНАТА НА СТАТУТА НА ИМОТА С РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ОТ ПУБЛИЧНА В ЧАСТНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, МОЖЕ ДА БЪДЕ СВЪРЗАНА САМО СНАМЕРЕНИЕ В БЪДЕЩЕ ИМОТА ДА БЪДЕ ПРИВАТИЗИРАН.ТАКА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НА НАС ГРАЖДАНИТЕ НА ПЛОВДИВ ЩЕ НИ БЪДЕ ОТНЕТА НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ НАЙ- ВЕРОЯТНО НА БЕЗЦЕНИЦА. 8. В ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА ИМА СТРЕМЕЖ В ЦЕНТРОВЕТЕ НА СТАРИТЕ ГРАДОВЕ ДА СЕ ЗАПАЗВАТ СТАРИТЕ СГРАДИ И ХАРАКТЕРА НА ЗАСТРОЯВАНЕТО ЗА ДА СЕ ЗАПАЗИ ОРИГИНАЛНАТА СПОКОЙНА АТМОСФЕРА, А НОВИ ВИСОКИ СГРАДИ ДА СЕ СТРОЯТ В КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ. ПРИ НАС СЕ КОПИРАТ НАЙ- ЛОШИТЕ МОДЕЛИ НА ГРАДОВЕ С ПРЕЗАСТРОЕНИ ЦЕНТРОВЕ, ЗАДРЪСТВЯНИЯ ПО ЦЕНТРАЛНИТЕ УЛИЦИ И НАСЕЛЕНИЕ ПРИНУДЕНО ДА ИЗБЯГА ДА ЖИВЕЕ В ПОКРАЙНИНИТЕ. 9.НИКОЙ ОТ ВЛАСТИМАЩИТЕ НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ФАКТА, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ РАЗРУШЕНА ЕДНА ЗДРАВА СГРАДА С ВИСОКИ АРХИТЕКТИРНИ КАЧЕСТВА СВЪРЗАНА С ИСТОРИЯТА НА ГРАДА, КОЯТО СЕ ВПИСВА МНОГО ДОБРЕ В ОБКРЪЖАВАЩАТА СРЕДА НА ОКОЛНИТЕ СГРАДИ И Е С РАЗУМНА ВИСОЧИНА. 10.КИНОТО Е ЗАКЛЮЧЕНО , В ДОБРО СЪСТОЯНИЕ Е И ИЗОБЩО НЕ ПРИЛИЧА НА ОБЩЕСТВЕНА ТОАЛЕТНА, КАКТО ТВЪРДИ ДОЛЕВ. ДРУГ ВЪПРОС Е , АКО ВОДЕН ОТ ФИНАНСОВ ИНТЕРЕС НЯКОЙ УМИШЛЕНО ГО ЗАПАЛИ ИЛИ РАЗРУШИ ЗА ДА МОЖЕ БЕЗПРЕПЯТСВЕНО ДА СТРОИ. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА СГРАДАТА БИ БИЛО МНОГО ЛЕСНО. НЯМА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ НЯКОЛКО ЧИСТАЧКИ ДА Я ПОЧИСТЯТ И ДА СЕ ПОКРИЯТ ГРАФИТИТЕ С БОЯ. 11. СГРАДАТА ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ НАША ( НА ГРАЖДАНИТЕ НА ПЛОВДИВ ) ПУБЛИЧНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ.ВСЕКИ СПЕЦИАЛИСТ МОЖЕ ДА ВИ КАЖЕ, ЧЕ ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА ЗА ПРОМЯНАТА НА СТАТУТА ОТ ПУБЛИЧНА В ЧАСТНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ Е, ЧЕ ЧАСТНАТА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ МОЖЕ ДА СЕ ПРИВАТИЗИРА. 12.МНОГО ЛЕСНО И НА НЕ МНОГО ГОЛЯМА ЦЕНА СГРАДАТА МОЖЕ ДА СЕ РЕМОНТИРА , КАТО ТАКА МОЖЕ ДА СЕ ЗАПАЗИ СОБСТВЕНОСТТА НИ ВЪРХУ НЕЯ.
+4
 
 
Абсолютно са прави гражданите 1) да си защитават интереса и 2) да си отстояват правата. Никой от вас не би искал да има многоетажен паркинг за 300 автомобила под прозореца на спалнята си, нали? Никой не иска детето му да плаче по цяла нощ, защото от гаража до неговото жилище идва рев като от клетки на лъвове! Никой нормален човек не би си пожелал жилището му да се обезцени наполовина, заради някакъв обществен гараж до него! Не разбирате ли, че в гъсто населения център няма място за многоетажни паркинги? Подземни гаражи - да - биха били много по-удачни, примерно под стотиците хиляди квадратни метри на училищни дворове, които въобще не се използват рационално, но многоетажни паркинги в центъра е направо абсурдно! Човек трябва така да живее и да работи, че да не пречи на другите човеци. От една глупава идея и нереализирана идея, Община Пловдив скочи в друга глупава идея. Толкова ли много сгради и имоти има общината, че въобще не и пука за сграда с бая голяма разгъната площ в идеалния център? Нали същата тази община плаща наем на държавата за, примерно, сградата, в която са настанени "Местни данъци и такси"? Ето ви и една прекрасна идея - в бившето кино Космос Община Пловдив да спретне ЦЕНТЪР ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА ГРАЖДАНИ НА ЕДНО ГИШЕ, т.е да обедини всички обслужващи граждани служби и дейности на едно място, както се прави от двадесетина години в Европа. Ако искаш документ или социални помощи или да си регистрираш нов автомобил или искаш да си платиш данъка кучето (дали има такива пловдивчани - да искат да си платят данъка за кучето, а?) - отиваш в Центъра за обслужване на граждани, взимаш си номер, влизаш в залата и СЯДАШ НА УДОБЕН СТОЛ срещу бюрото на любезна общинска чиновничка, облечена с униформа като в някоя банка - така си представям аз нещата. СТИГА СТЕ ПРОДАВАЛИ ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, БЕ ГЛУПАЦИ! След две-три-пет години общината ще търси и ще купува такава на 10 пъти по-високи цени!
+3
 
 
Е как ще стане застрояването на площта пред киното като тя е частна собственост? А и високите сгради по центъра променят микроклимата. Достатъчен е Мола на Марково тепе. Кварталът стана къто парник.
+3
 
 
Какво им пречи, а като гледам не е ясно до къде ще стигнат ;). Нали вече спря Марково тепе и други мол-ове малко по-малко ще спрт да се строят. Като няма кой да влиза в тях. Много магазини стоят празни, а всички само бият тъпана, как били на 90% заети :D
0
 
 
е как много ясно че мол ..... :) нека да има да се чувства изобилието..... :Р
-1
 
 
По-добре да е МОЛ та всички пенсионери на града да се трупат на опашки там.Сега от цял Пловдив от ранни зори са окупирали ЛИДЛ и човек не може да се размине от тях.
+6
 
 
Много ясно, че Пловдив има нужда от нов МОЛ. Такъв голям град, а толкова малко МОЛ-ове .
+4
 
 
Нещо не разбирам. Живущите в квартала не искат тази сграда да се превърне в МОЛ, не искат бизнес-център, не искат многоетажен паркинг... а какво искат написали ли са? Може би си искат киното обратно, което няма как да се случи. Щото ако не е търговска зона, което е нормално за централната част на града, тогава вероятно ще трябва да е производствена сграда, което не мисля, че ще им хареса. А пък превръщането му в някакъв културен център - тип читалище, също е химера. Остава вариант - за спортни цели. Но каквото и да стане определено ще има нужда от паркинг - пак за да не страдат хората от квартала.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: