ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общинските съветници отхвърлиха създаването на фонд "Култура"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:33 / 20.01.2011Коментари (8)4113
© Plovdiv24.bg
Отхвърли се предложението за създаване на фонд"Култура". това решиха на финала на днешната сесия общинските съветници на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Председателят на Общинския съвет Илко Илиев определи вземането на решение за създаване на Общински фонд "Култура" като може би най-важната точка от дневния ред. При първоначалните разговори с кмета Славчо Атанасов и Петя Гогова е ставало въпрос за капитал на фонда от 300 000 лв., поясни общински съветник, поддръжник на тази идея. Поради финансовото състояние на Община Пловдив обаче сумата е намалена до 200 000 лв. В крайна сметка в хода на дебатите, продължили повече от 2 часа се оказа, че в "бюджета на Общината са предвидени 80 000 лв. за фонд"Култура" и те ще бъдат усвоени едва тогава, когато този фонд стане факт", каза главният финансист г-жа Делчева. Одобрени за гласуване обаче останаха едва 10 000 лв.

Обсъжданията в залата бяха изключително разгорещени. 10-годишната идея за създаването на фонд "Култура" явно имаше не малко противници. Като главни аргументи за отказ бяха посочени: дублирането на работата на отдел"Култура " и фонд"Култура"; 30% от концесионните вноски за общински обекти, паметници на културата да се внасят във фонда, което според Камен Шишманов от ВМРО-НИЕ е "вземане от единият джоб и слагане в другия" и 3% от сделките за приватизация да се наливат във фонда.

Стана ясно, че няма достатъчната яснота кои от културните прояви в града ще се финансират от отдел"Култура" към Общината и кои от фонд "Култура". Николай Караиванов упрекна тези свои колеги, внесли предложението, че искат да формират един фонд, който се събира от  данъкоплатците и допълни, че това е ПР акция на определени общински съветници. Един от аргументите на Сузана Николова от ГЕРБ, която гласува против предложението бе, че след като е одобрено финансиране, не е редно тогава да се събират отделно пари за финансиране на фонда( 30-те и 3-те процента). Тя допълни още, че отново се създават работни места като: изпълнителен директор, финансист и юрист, които дублират длъжности в отдел"Култура " на Община Пловдив.

Тодор Кръстев от Коалиция за България, който бе един от привържениците на фонда каза, че естествено ще го подкрепи, защото това е решение, битувано още преди 10 години от неговата политическа група.

В крайна сметка мнозинството надделя и решението за създаването на фонда не бе прието.

Вижте какво казаха пред репортера ни Илко Илиев, Даниела Желязкова и Надя Танева, шеф на "Социално подпомагане":


"Мисля и съм убеден, че след запознаването на съветниците с предложението по-обстойно, то в крайна сметка ще се приеме".


"Не мога да подкрепя това предложение поради факта, че се гледа преди приемане на бюджета, има много неясноти и акцентът на финансиране е върху отчисления на общинския бюджет. С това всъщност фонда става втора Дирекция "Култура". Средствата, които се определят като първоначален капитал се взимат точно от същата дирекция, а в момента  всички културни институти имат намалени бюджети и това разделение ги противопоставя".


"Не може да раждаме нещо, което все още не е създадено. Как така се получава ,че има 80 000 лв., заложени в бюджета, а този фонд го гласуваме днес. Явният извод е, че всичко това е предварително направено и съгласувано".

Като цяло общинските съветници не бяха против създаването на фонда, а против начина, по който се прави. Шефката на "Социално подпомагане" допълни, че в бюджета на общината има "една голяма нула" за стратегии от нейният ресор и трябва първо да се определят приоритетите на Община Пловдив и тогава да се действа. 


Още по темата: общо новини по темата: 5
02.03.2011 »
25.02.2011 »
25.02.2011 »
25.01.2011 »
20.01.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
това е много глупаво,което сте направили.
+1
 
 
В този ОбС са сбрани най-калпавите и нискокултурни хора от Пловдив и околията (защото повече от половината имат села и роднини там).
0
 
 
Много правилно - не трябва да се откриват нови синекурни длъжности. Дори да се създаде такъв фонд, той трябва да се управлява и контролира от съществуващия отдел "Култура". Просто трябва да се създаде една сметка, която да се пълни с финансови постъпления от концесии и др., като тази сметка да е на разположение на отдел "Култура".
+4
 
 
Фонд "Култура" трябва да има. Защото заделено нещо от бюджета на града е едно, а развитие на фонда за да стане мощен инструмент за културата на града ни е съвсем друго. Ако още преди 10 години го бяха учредили, отдавна щеше да е завършен Оперният театър в Профсъюзния дом. Пък и колко други инициативи можеше да се осъществят. Явно още не са узряли зелените тикви на общинските ни съветници. Кога ли ще узреят? Апропо: Случайно разбрах, че в Стара Загора отделят за културата два пъти повече пари от бюджета си, отколкото нашият град с претенции...
+5
 
 
Що за хора сте Вие, бе господа съветници?! Може ли по такъв безкомпромисен начин да отсечете мераците на културтрегера Гогова, да остане в историята на Пловдив и дълги години да цица от фонд формиран за сметка на данъците на пловдивчани. Смилете се малко! Вижте културната и визия и ревизирайте становището си, като й осигурите долче вита!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: