ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изкуството в защита на кино "Космос", представят документална изложба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:18 / 24.01.2011Коментари (36)3005
© Plovdiv24.bg
Днес от 19:00 - 20:30 в artnewscafe ще бъде представена документална изложба за кино Космос.

Събитието отваря една голяма тема, а поводът е старото кино Комсомол / Космос, което наскоро беше гласувано за премахване като на негово място се предвижда построяването на многоетажен гараж и функционална сграда - може би поредния Мол. Това се случва отново в самия център на Пловдив, в непосредствена близост до стар, навремето буржоазен квартал с тесни улички и емблематична архитектура.

Самата сграда е стойностен пример за модерна архитектура. Кино "Комсомол" е проектирано през 1960 г от арх. Шинков и е завършено през 1964 година. Макар и прекалено голяма за околните скромни къщи, сградата на киното прави силно впечатление с пропорционалните си обеми и хармонични фактури. Пестеливите акценти като вита стълба във фоайето и нагънатата "оригами" фасада от едната му страна са запечатани в съзнанието на всеки пловдивчанин.

Емблематичният характер на киното е неоспорим за всеки, който помни тълпите от посетители на площадчето пред него десетилетия наред. Най-голямото и модерно кино в Пловдив с 900 амфитеатрално разположени места бе оставено в забрава преди близо 15 години и така до края на 2010, когато общинската управа го обяви за напълно ненужно за пловдивчани и техните бъдещи поколения. Общинският съвет обяви за ненужно на това място да има сграда с културно предназначение и постанови там да има гараж за неотложните нужди от паркиране.

Конкретното представяне на казуса с киното ще постави въпроси, които са изключително важни и изключително пренебрегвани в публичното пространство.

Какво се случва в градската среда на Пловдив през последните години? Какво е отношението ни към местата, където обитаваме? Кои са обществените приоритети и какво бъдеще чертаят те? Какво става, когато паркирането е по-важно от чистотата на въздуха, който дишаме и от културните необходимости на населението? Кой взима решенията вместо нас и защо ние не участваме в този процес? Колко офис сгради, търговски центрове, хранителни вериги и гаражи са достатъчни в един град като Пловдив? Какво означава разрушаването на една сграда за цял квартал?

Пенка Попова, Георги Сербезов реагират на случващото се, поставят документална изложба, филм, провеждат дискусия по покана на artnewscafe и Фондация Отворени Изкуства. Поканени са всички желаещи да подкрепят, да представят техните находки, интервюта и мнения.

На 24 януари 2011 в artnewscafe, Пловдив между 19:00 и 20:30 ще бъде предоставена цялата документална информация, която е набавена при информационните разкопки за кино Комсомол/Космос, проведени в архиви, общински служби, при разговорите с единия от авторите на проекта арх. Л. Шинков и забележителни личности и професионалисти като арх. Здравко Василков, арх. Величко Куртев и други експерти и специалисти. Ще могат да се проследят какви решения са взимани и какви становища са изказвани от страна на общинската управа, гражданите, експертите във връзка с кино Комсомол/Космос. Ще може да се получи и протокола от сесията на ОбС от взимането на решението за кино Комсомол/Космос в аудио-формат.

Изложбата, която представя стари и нови снимки, чертежи, документация ще може да бъде видяна между 24 януари - 28 февруари всеки ден в artnewscafe.



Още по темата: общо новини по темата: 120
14.03.2024 »
13.03.2024 »
22.02.2024 »
14.01.2024 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Десет години стоя празно и на никои не му пречеше и си пустееше, а сега като се реши да се използва мястото - хиляди "културни" пловдивчани, се застъпват да остане тази развалина. Галерия - глупости, стъпвали сте в галерия миналия век! ГРАДЪТ има нужда да се използват тези "грозни" площи за нещо функционално, а не да се застрояват паркове и градинки!
+4
 
 
Имам чувството, че болшинството от читателите, когато са прочели отличната статия "НЕВЕЖЕСТВО" на арх. Л.Шинков, са я прочели ей така на диагонал, с чувство на снизхождение, без да вникнат в това, което той пише за кино "Комсомол". Например Оста хич не се е постарал - това твърдо! Нека пак да прочетете статията и да видите, че от първоначалния замисъл на конструкцията, какво са изменили в нея търгашите от епохата на социализма. Ако успеят да вникнат, ще схванат, че архитектурният дизайн е малко по-друг, че има съществени изменения в конструкцията. Което категорично показва, че има заложени много варианти как да се използва това много интересно и за днешния ден архитектурно постижение! Спомням си, че на времето, когато са строили подлеза до ЦУМ и хотел"Балкан"(сега "Шератон") в София, от главния архитект на София са поискали да разрушат и премахнат малкия параклис. Той отговорил на малките лъжеархитекти така: "Когато самите вие успеете да надминете с ваше творение този малък архитектурен шедьовър, тогава да седнем да поговорим."
+2
 
 
Днес просто не мога да позная Austin Powers, като чета неговите постове. "Едно време е имало нужда от кино и планово са го построили", сега според него излиза, че като няма нужда от кино трябва да го съборим. Сигурно преди много-много години е имало нужда от колизеума и планово са го построили. Чудно защо не вземат сега планово и да го съборят, та да си направят нещо по-необходимо. В никакъв случай не ги сравнявам по значимост, защото ще стана смешен. Просто този пример ми изскочи пръв в главата, докато пишех горното. А и като гледам никой от всички нас не казва, че трябва да е непременно кино.
+4
 
 
Не може ли да стане концертна зала,нямаме си такава.
+1
 
 
Пловдив е един от малкото градове в България в които има кино. След отварянето на мола бройката на кината в Пловдив се оказа твърде голяма и 'някои' от тях затвориха. Истината е, че града ни не се нуждае от кино Космос и неговите 900 места, за съжаление.
+3
 
 
Нищо не пречи да се възстанови сградата и да се ползва за кино-както е било!Защо не се обяви конкурс за отдаване под наем със спазване на предназначението?Относно паркирането нека не забравяме факта, че скоро ще отвори мол-Марково тепе , а там има 4 етажа подземен паркинг , който може да се ползва от част от зрителите на киното.Аргументите , че няма места за паркиране не издържат , защото и пред синдикалния дом няма паркинг , но не се преобразува в паркинг!
+6
 
 
Както се преустрои кино Фламинго така може да се направи и Космос, даже би могло и по-хубаво да стане. То е най-лесно да рушим.
-5
 
 
комунистически мастодонт! да се маха, ама трябва и да се внимава дали ще изникне нещо приятно на нейното място въобще, или ще седи иградена с ламарини...
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: