ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Творците на Пловдив не искат орязване на бюджета за култура
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:56 / 25.01.2011Коментари (1)3328
© Plovdiv24.bg
В редакцията на Plovdiv24.bg се получи отворено писмо от творците и представителите на културния сектор в Пловдив относно: кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019; бюджета на дирекция Култура при Община Пловдив; календара на културните събития; предложението за Фонд "Култура" за 2011 година. Предлагаме ви пълния текст от писмото:

Уважаеми Г-н Кмет,

Ние, творците и представителите на културния сектор в Пловдив приветстваме изказването Ви от 29 декември, в което огласихте новината, че Пловдив се включва в надпреварата за "Европейска столица на културата ‘2019".


Творческият потенциал на Пловдив е достатъчна гаранция за това, че можем да бъдем достоен конкурент в битката за извоюване на престижния приз "Европейска столица на културата ‘2019". Неправителствените организации, бизнесът и независимите творци са готови да приложат своите знания и умения за изготвяне на достоен проект, но затова е необходима ясна визия и политическа воля на хората, които управляват нашия град - общинския съвет и изпълнителната власт.


Ние се радваме, че започващата надпревара за "Европейска столица на културата ‘2019" поставя на дневен ред няколко изключително важни въпроси за пловдивската култура.
Събитието прави още по-актуални нашите тревоги и опасения, които се засилват през годините.


Ние ги формулираме в няколко направления:
Апелът ни към всички културни симпатизанти и политици е да се обединят около едно общо решение - на общинската сесия на 28 януари 2011 г. да не се допусне орязване на бюджета за култура на община Пловдив и да се гласува първоначално заложената сума в размер не по-малко от 1 100 000 лева. Освен това допълнително необходимите минимум 100 000 лв. за подготовка на кандидатурата на Пловдив за "Европейска столица на културата ‘2019".
ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПЪРВИЯТ ТЕСТ ЗА ИСТИНСКИТЕ НАМЕРЕНИЯ И СТРЕМЕЖИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПЛОВДИВ ДА СТАНЕ ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА!


Гласуването на бюджета в този размер ще бъде и гаранция, че общината наистина желае да се включи не само на думи в битката за столица на културата, а съответно ще предвиди и допълнителни средства за подготовката и реализацията на този проект. Само ще споменем, че миналата година София отпусна допълнително 86 500 лева за програма "София - европейска столица на културата", а за меценатска програма "Култура"- 1 000 000 лв.


Допуснем ли орязване на бюджета за култура, това автоматично още в зародиш ще обезсмисли идеята за участие на Пловдив в предстоящата надпревара за "Европейска столица на културата ‘2019"!

2. Що се отнася до Пловдивския Фонд " Култура" ние наистина недоумяваме за начина, по който се подхвърляше твърдението, че Общинският съвет не иска утвърждаването му. Напротив - не е тайна, че и Общинският съвет, и всички ние, дейците и създателите на културата в този град, искаме фонда да съществува, но при ясна концепция и без да ощетява бюджета на културния календар на общината с каквато и да е сума била тя 80 000 лева или 200 000 лева. Единствената цел на подобни фондове е да косолидират н о в и допълнителни средства за култура, а не да посягат на и з в о ю в а н и т е през годините средства в бюджета на Община Пловдив.
Поздравление за смелото решение на политиците и неприемането на Фонда в сегашния му вид. Ние сме убедени, че рано или късно ще бъде изработена една наистина съвременна визия за Пловдивския фонд "Култура", който се самофинансира и набира собствени средства, а не отнема такива от културния календар на дирекция "Култура".


Уважаеми г-н кмете,
В заключение искаме да насочим Вашето внимание към един изключително тревожен, бихме казали съдбоносен за духовния живот на града ни факт - рестриктивното или направо нулево финансиране на редица международни и национални културни прояви.


Искаме да Ви уверим, че проявите в областта на духа са изключително уязвими и деликатни, нещо повече - те са като живия организъм. Изграждат се и растат бавно, с години и с много ресурс, но могат да бъдат унищожени за месеци и то завинаги. Неписано правило е, че културните традиции съществуват само ако се развиват и разширяват. Още повече, че именно тези и подобни на тях иновативни прояви ще са в основата на онова, което ще предложим на Европа при нашето кандидатстване за "Европейска столица на културата ‘2019".
Не позволявайте с лека ръка да бъде разрушено направеното през годините в областта на културата, като падат фестивали, издания и прояви с дългогодишна международна и национална стойност. Те са културното лице на града. Те са и пътят, приобщаваш ни към Европа.
В


ярваме, че споделяте нашите тревоги, надежди и ценности и ще подкрепите творците на града в нашите общи духовни каузи.

По азбучен ред:

Александър Секулов
Веселина Сариева
Божана Апостолова
Десислава Шишманова
Емил Миразчиев
Катрин Сариева
Клео Протохристова
Красимира Кръстанова
Мариaна Чолакова
Младен Влашки
Недялко Славов
Пенка Калинкова



Още по темата: общо новини по темата: 5
02.03.2011 »
25.02.2011 »
25.02.2011 »
20.01.2011 »
20.01.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: