ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Цар Киро е бил осъден на затвор от 30 години! Размина му се
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:23 / 25.09.2011Коментари (9)7368
©
Кирил Рашков - Цар Киро е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. "Столипиново". През 1984 година Рашков е арестуван за притежание на злато и валута. От дома му са иззети над 2 милиона лева. Изпратен е в лагер на остров Белене. Преди ареста си основава фабрика за балони.

Преди 1989 година Цар Киро има 7 присъди, за които е осъден общо на 30 години затвор.

След 10 ноември 1989 година Кирил Рашков регистрира първата си фирма за алкохол "Цар Гого". Вдига завод край село Катуница. През 1993 година е арестуван заради производството на фалшив алкохол. След проверки в Катуница в склад, нает от него, са открити 126 тона спирт и 140 кашона с ракия-менте, 200 000 бутилки и 14 нелегални машини за бутилиране на алкохол.

Рашков излиза от ареста под гаранция от 10 000 долара. През 1998 година Рашков основа партия "Свободна България". Начело поставя големия си син Ангел. Партията трябва да вкара ромите в политиката и икономиката. При първото явяване на избори "Свободна България" вкара по няколко общински съветници в Стара Загора и Пазарджик. Кирил Рашков е обвиняван и за два бомбени атентата. През 1998 г. трима подчинени на ромския бос са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на в-к "Труд". Рашков се разминава с арест, защото криминалистите смятат, че нарочно "топят" Кирил Рашков. През 2010 година пред кафене на бившата кметица на село Катуница - София Христева, е хвърлена бомба самоделка. Тя обвинява ромския олигарх. Двамата от дълго време са в конфликт. Срещу Кирил Рашков има множество обвинения от жителите на село Катуница за незаконно придобити имоти, общински терени и незаконни постройки. Има и обвинения за незаконна сеч в гора край Катуница.

През 2001 година Кирил Рашков и семейството му купуват няколко ниви от земеделска кооперация и с няколко свои съселяни от Катуница, оформя парцел от около осем декара, върху които строи личната си резиденция. След това "прибавя" още 86.3 декара, собственост на Община Садово, от които 47 декара са тополова гора в местността "Изгорялата воденица", а останалите са мера и част от полския път от с. Катуница до местността "Кемера" край шосето Пловдив - Свиленград, пише в своя разработка вестник "Банкеръ". Две години по-късно Цар Киро огражда общинските терени, поставя бариери и въоръжена охрана, забранява всякакво движение по общинския път и превръща тополовата гора в място за лично ползване, където отглежда елени, сърни и други животни. Кметовете на Община Садово Аргил Генчев и Марин Йосифов не реагират. През 2005 година е създадена комисия от общински съветници, експерти, полицаи и кметицата на Катуница, която да проучи случая. Тя съставя констативен протокол за нарушенията и изпраща предупредително писмо, с което е наредено да се освободят общинските имоти и да се възстанови движението по селския път от Катуница до местността "Кемера". Сезирана е Прокуратурата в Асеновград, която образува досъдебно производство срещу Цар Киро за самоуправство. Общинарите в Садово обмислят варианти за решаване на казуса, а самият Цар Киро предлага да плати за декарите 100 000 лв., а общинските съветници да "забравят" и за него, и за гората, и за пътя. Кметицата на с. Катуница обаче организира подписка сред съселяните си и сигнализира с жалби компетентните органи. През 2005 г. кметът на Садово Марин Йосифов издава заповед Цар Киро незабавно да освободи общинските терени, а Общинският съвет обявява търг за отдаването на 86-те общински декара под наем за срок от пет години.

Рашков участва в търга, единственият му конкурент е Ловно-рибарско дружество "Марица" от Първомай. На 28 февруари 2006 г. конкурсната комисия обявява решението си - победител в търга е ловно-рибарската дружинка от Първомай. На 1 март 2006 г. Димитър Здравков, който представлява ловците от "Марица" пред конкурсната комисия, подава жалба до Асеновградската районна прокуратура, че Кирил Рашков и синовете му Иван и Ангел са го заплашили с убийство.

На 6 март Цар Киро и наследниците му също подават жалба в Асеновградската прокуратура, според която не те са заплашвали Димитър Здравков с убийство, а обратното. По двете жалби са образувани отделни проверки за престъпление - заплаха за убийство, които два месеца по-късно са прекратени поради липса на данни за извършено престъпление.

На 8 март кметът на община Садово Марин Йосифов подписва заповед, с която дава право на ловците от Първомай да стопанисват 86-те общински декара край с. Катуница. Цар Киро и синовете му пускат частна жалба срещу кметската заповед, с която искат от Пловдивския окръжен съд да я отмени като нищожна.

На 12 май 2006 г. магистратите излизат с определение, че заради процесуална недопустимост, жалбата на Кирил Рашков и наследниците му остава без разглеждане. На 4 октомври 2006 г. тричленен състав на ВАС излиза с определение, че жалбата е основателна, след което връща делото на Пловдивския окръжен съд. Той отменя заповедта на кмета на община Садово - Марин Йосифов, с която пуска ловците от Първомай в общинските имоти. През 2007 година, когато делото се гледа от асеновградските съдии, Цар Киро влиза в т. нар. съкратена процедура, признава вината си и получава символично наказание глоба 1000 лева. Заради 86-те декара, Пловдивската окръжна прокуратура е образувала досъдебни производства по чл.282 от НК (престъпление по служба) срещу бившия кмет на община Садово Аргил Генчев и неговия наследник Марин Йосифов.

На 17 юли 2005 година Геновева, съпругата на внука на Кирил Рашков е открита мъртва във фамилното им жилище. В пловдивската полиция няма данни за отправени заплахи към семейството на внука на Кирил Рашков, каза началникът на РДВР-Пловдив ген. Йордан Кюмюрджиев. 20-годишната Геновева Рашкова е открита обесена в замъка на фамилията в Катуница от икономката на дома. Не са открити следи от насилие по тялото на жената. Според криминалистите тя се е самоубила. Младата жена не е оставила предсмъртно писмо. Според съседи младите не се разбирали, от дома на Рашкови често се чували семейни скандали. Геновева е съпруга на първородния внук на алкохолния бос. Фамилията избрала булката от рода на царица Костадинка от Долни Богров.

През 2008 година ВиК Пловдив излезе с информация, че Кирил Рашков от Катуница, е най-големият длъжник сред битовите клиенти на ВиК - Пловдив. Ромският лидер, на чието име са партидите на цялата му фамилия, е подписал 6 години по-рано споразумение за разсрочено плащане, но след това е натрупал нов борч. От ВиК не отговориха категорично дали ще му бъде спряна водата, както на клиенти с далеч по-малки борчове, или ще търсят ново споразумение с най-големия си длъжник.

На 2 ноември 2009 година полицията съобщи, че е разбит нелегален цех за производството на високоалкохолни напитки в пловдивското село Катуница. Цехът е собственост на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро. В спиртоварната на Цар Киро са намерени около един тон 96-градусов спирт, както и около 800 тона меласа. Част от меласата е била във ферментация и предназначена за производство на спирт. В хода на операцията е установено, че в момента на проверката, цехът не е имал лиценз за производство на спирт, а също и че цялата инсталация е била в производствен режим. Помещенията в базата са запечатани и поставени под охрана.

На 24 август 2010 година в Централни гробища в Пловдив бе съборен незаконният строеж на Кирил Рашков, който изгради бетонен навес на гроба на сина си. Строителите са демонтирали част от кофража на семейната гробница, а после разбиха и извозиха бетонната конструкция. Строежът беше съборен постепенно като частите бяха събрани и закарани на място, на което ще бъдат унищожени. Процедурата беше с цел да не се нарушава целостта на паметниците около незаконната постройка. Община Пловдив ще изчисли колко струва събарянето. Сумата ще бъде включена в иска на общината към цар Киро, заедно с глобата от 500 лева за незаконното строителство, писаха тогава медиите.

През септември същата година медиите писаха, че луксозно разширение два и три пъти го-голямо от нормалното място за гроб, е завзето за терен за вечен покой на брата на цар Киро - Иван Рашков в гробището в Катуница. Племенник на цар Киро е завладял място, отредено за поне две гробни места, издигнал е колони, а наоколо е чакълирал терен, отреден за зелен. На същото място два месеца по-рано е погребан по-големият брат на Киро - Иван. "Царският" племенник се заел да направи луксозно и просторно мястото за баща си тук, но не е искал нито откупуване на място, нито разрешение за ограждане с мраморни плочи.

През 2010 година Асеновградският районен съд осъди на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок 19-годишния Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, за хулиганство и заплаха за убийство на журналист. Георги Рашков е признат за виновен затова, че е заплашил с убийство журналиста от телевизия PRO.BG Емил Кацаров. Кирил Рашков беше глобен с 3000 лева. На 16 август същата година журналистът Емил Кацаров заснел имотите на Цар Киро. По-късно роднините на ромския лидер отнели касетата с материалите, а журналистът е бил заплашван с убийство от внука на Цар Киро - Георги Рашков.

Източник: агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 504
13.03.2023 »
12.11.2022 »
23.09.2022 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
отдавна се отказах да гласувам но сега променям решението си и ще дам гласа си за този,които обещае;вечерен час за ромите,ако са на разходка като видят бял човек да се покланят,да не пазаруват в магазини за бели, и да бъдат бити без причина и по всяко време, като да нямат право да питат защо ги бият.кои ще спечели гласът ми?
+1
 
 
Иха, толкова грабежи, изнудвания, злата, алкохол незаконен и какво ли още не, и тази мутра е на свобода и водата дори не си плаща, ама ЧСИ към него има ли? Ах, тези двойни стандарти и полиция ще ми пази престъпниците...ужас! Tozi на Запад вече отдавна щеше да е на доживотна присъда, ане да се шири и прави на всесилен.
на 25.09.2011 г.
0
 
 
Снимка на фона на евросъюза и това ако не е знак за закрила на крадливият род в цялата общност Не искам тогава Шенген щом ще закрилят мангалите и ще ги екстрадират в България да им сърбаме ние попарата
+5
 
 
След всички тези факти, ще се намери ли някой, който да съжалява за опожареното имущество на Рашков!? Пада му се!
+7
 
 
поредното доказателство колко организирано купува полицаи кметове и по-висши служители и колко безнаказано ще му се размине...
на 25.09.2011 г.
+9
 
 
Сега е моментът да ги излежи ЕФЕКТИВНО!!!
+19
 
 
Цветанов виждаш ли какво става?Пусни арестуваните и ги НАГРАДИ.Ако не го направиш значи не си БЪЛГАРИН.Трябва да се радваш,че народа се събужда а не да те е страх, защото ако беше обратния вариант сигурно и арести нямаше да се извършат. ВЪН МАНГАЛИТЕ ОТ България.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: