ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Арх. Николов: "Красива Марица" за 80 млн.евро трябва да стане приоритет на новото управление!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 30.01.2012Коментари (30)11951
© Plovdiv24.bg
С нелеката задача проектът "Красива Марица" да влезе в приоритетите на новото управление на Пловдив и да стане факт се е заел председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов. Пред репортер на Plovdiv24.bg той сподели, че смята днес да постави въпроса пред новото управление на града, тъй като при предишното такова проектът остана "замразен". "Ако "Красива Марица" не може да се включи в програмата за проектиране на Общината за тази година, ще настоявам това да стане през следващата", категоричен беше Николов. 

Още преди три години предприемачът инж. Димитър Язов, член на Бизнес експертния съвет /БЕС/, предупреди, че 80-те милиона евро от европейската програма "Джесика", които пловдивският бизнес спечели с концепцията си за "Красива Марица", могат да бъдат безвъзвратно изгубени заради безхаберието на Общинския съвет тогава.

През март 2009 г. БЕС предложи на общината да направят публично-частно партньорство чрез смесено акционерно дружество "Красива Марица - Пловдив" АД, в което тя да притежава 25 % от акциите. Междувременно бе организиран конкурс за млади архитекти за изготвянето на най-добър идеен проект "Красива Марица - новото лице на Пловдив". Няколко от идеите бяха откупени от БЕС и подложени на обществено обсъждане. Беше внесено и важно уточнение: 80-те милиона от "Джесика" са безвъзмездни, те ще отидат изцяло за реката, а останалите 70 милиона евро - за инфраструктурата около нея и нови мостове, бизнесмените ще търсят по други пътеки.

"Не стане ли публично-частното партньорство до края на годината, губим и тези пари. Стане ли, от "Джесика" ни възлагат и финансират работното проектиране. Не зная защо се мотаят. Ревнуват, че не е тяхна идеята ли? Колко проекта са направили те? Казали сме им, че общината няма да даде и една стотинка. Обещание и после - мълчание", коментира тогава пред Plovdiv24.bg инж. Язов.

Оказа се, че предложението не е внесено дори по комисиите в местния парламент заради липс

АНКЕТА:
Трябва ли "Красива Марица" да стане приоритет за пловдивските управници?

Да, грехота е да не се възползваме от природните дадености
Не, в момента трябва да има други приоритети

а на консенсус по въпроса. "Съветниците са толкова наплашени от публично-частното партньорство с Георги Гергов, заради което предшествениците им си навлякоха пловдивския гняв, че предпочитат да не залитат в опасни територии", коментираха "под сурдинка" някои от местните депутати. Въпреки обещанието на председателя на ОбС тогава Илко Илиев, предложението да бъде внесено до края на годината, това не се случи.

Сега съветник №1 арх. Илко Николов е решил да докара до край проекта. Той явно ще разчита на разбиране и подкрепа от новото управление на града, предвид добрите отношения между коалицията, от която беше подкрепен на изминалите избори, и ГЕРБ. Припомняме, че тъкмо ГЕРБ издигна кандидатурата на арх. Николов за председател на ОбС, а преди това той беше кандидатът за кмет на Пловдив от "Синята коалиция".

Plovdiv24.bg ще продължи да следи изпълнението на проекта. Вижте цялата хронология по темата.



Още по темата: общо новини по темата: 18
06.02.2012 »
08.11.2011 »
12.11.2010 »
15.06.2010 »
05.06.2010 »
11.02.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да, защото не се сещам за друг град, с толкова голяма река, която да не е естествен център на града. Даже от Скопие има какво да видим по въпроса. Успех!
0
 
 
"През март 2009 г. БЕС предложи на общината да направят публично-частно партньорство чрез смесено акционерно дружество "Красива Марица - Пловдив" АД, в което тя да притежава 25 % от акциите." Това прилича на номера с панаира .... ако в последствие се вдигне капитала на дружеството, общината ще остане с още по-малък процент. Освен това, при публично-частното партьорство има една малка задна вратичка - частниците могат да харчат колкото си иска и за каквото си искат и накрая на годината , дружеството излиза на 0 или на загуба и така общината не печели нищо. Другото, което е интересно, че 80 млн са безвъзмездни ... в такъв случай защо общината не участва сама ? С какво са допринесли БЕС, че да получат 75% от дружеството - безвъзмездно ?
0
 
 
Харесва ми идеята на арх. Илко Николов. Той е отговорен човек и аз го подкрепям. Дано Пловдив при неговото ръководство на ОБС излезе по-напред в класацията на градовете. Иначе Пловдив си остава един западащ провинциален град. Браво Илко.
+2
 
 
Един съвет към г-н Николов, глеадам на снимката, хубаво, но нека да е маалко по зелено а? пак асфалта сте го наредили като в Столипиново. Малко повече дръвчета и полянки биха били по добрия вариант, хем мръсния въздух в Пловдив малко от малко ще почне да се изчиства. Повечко дървета отстрани на реката до алеята която смятате да правите, да не е голо просто.
0
 
 
Да вземат да го направят най-накрай ще стане супер готино и ако напраят,и 2 гребна и стадион Пловдив..... :)
+3
 
 
Може да се направи чрез концесия. Тогава собствеността си остава на общината, като те дават за ползване реката и прилежащите терени за определен срок от време-40-50 г. А инвеститорите се ангажират с инвест.проект и сума която трябва да се вложи... Нека да се предложи на концесия, пък да видим дали ще има мераклии!
+3
 
 
Доколкото познавам новата управа на Пловдив, арх. Илко Николов няма никакви изгледи за успех с това начинание. Никой няма нищо против да се оправи крабрежето в Пловдив, но да се застроява коритото или пък да се подари някому крайбрежната ивицa - абсурд. Мога да ви уверя, че ГЕРБ е наясно с проблема "река Марица", обсъждани са различни РАЗУМНИ варианти (защото идеята за водно огледало като в Кържали със забетонирване на 10 километра от коритото е безумен и безсмислен) и се търси решение. Не всичко, което се предлага, е добро решение за Пловдив.
+8
 
 
всичко е заради пустите комисионнни на определени "хора" ......... в тая държава е така ,няма ли лична изгода никой няма да си мръдне пръста даже и ще пречи ....... боли ги тях х.я за Пловдив и обществото ..... така се работи в България %%%%%%%%%%
+5
 
 
Програмата "Джесика не осигурява безвъзмездна помощ, а отпуска заеми.Лично Язов има интерес това да стане, защото той ще е изпълнителят, но Пловдив вече има доста натрупани дългове, и още 80 милиона , за малка икономика като нашата ще са пагубни
+6
 
 
Пловдив е сигурно единствения град в Европа който не е направил нищо по бреговете на реката.....Варшава, Лондон, Париж, Будапеща, Белград.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: