ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
КАТ предупреждава: Зимното шофиране не е за всеки, иска се майсторлък!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:29 / 15.02.2012Коментари (45)13224
© Plovdiv24.bg
Рязкото натискане на спирачката при заснежени пътища може да завърти автомобила ви. Това съобщи инспектор Ботьо Гергинов от КАТ "Пътна полиция" Пловдив. Спирачката не винаги може да доведе до овладяване на автомобила, затова е препоръчително това да не се използва, каза инспектор Гергинов. Спирачката се натиска бавно и плавно, като е необходимо да се използва и моторната спирачка, т.е превключва се постепенно на по-ниска предавка, като автомобилът се привежда в по-ниска скорост. Не трябва да се натиска рязко спирачка, както и да се сменя на по-висока предавка, без това да е необходимо. 

Всичко това може да доведе до едно недобро сцепление на автомобилните гуми с пътната настилка и до завъртане на автомобила. Управлението на автомобила при зимни условия е коренно различно, отколкото при нормални условия. Поведението на водачите също би трябвало да е коренно различно, каза Ботьо Гергинов. Липсата на опит и стаж зад волана, а дори и наличие на стаж, не винаги може да предпази водача и останалите участници в движението при това положение. 

Водачите трябва да предвиждат евентуалните препятствия и да внимават с пешеходците, които заради непочистени тротоари често се движат на пътното платно. Трябва да се шофира внимателно и да се помни, че спирачният път е поне с един или два пъти по-дълъг, отколкото при нормални условия, каза още инспектор Гергинов.


Източник: радио "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 339
09.04.2012 »
23.03.2012 »
19.03.2012 »
12.03.2012 »
06.03.2012 »
03.03.2012 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 16.02.2012 г.
0
 
 
ХАХАХ тоя полицай явно не е карал екстремно. Никога не се използва моторна спирачка, това ще накара колата да занесе. Използва се само спирачката на колата при което се натиска леко и на няколко импулса подобно на АБС системата.Второ кара се винаги на по висока от скоростта предавка примерно ако се движиш с 40 караш на трета или четвърта за да не се занася колата.Трето спазва се двойно по голяма дистанция.Четвърто като излезете на шосето пробвайте как ви спира колата и какъв спирачен път ви трябва и определете дистанцията, това трябва да става при всяко стъпване на нов терен.Няма да е лошо тези който искат да покарат на свободно пространство върху лед за да видят как се държи колата им при спиране, завой, занасяне. Пак потретвам трябва след като се вземе книжка да се организират задължителни курсове за екстремно шофиране, защото даже хора със стаж по 20-30 години карат колите си цял живот като по релси и като им се случи едно екстремно събитие не знаят как да реагират!
-1
 
 
От тия непочистени улици основно там където минаам се станло ледена пързалка и едни ледени бабуни, от които вече имам 1 разбит тампон на амортисиора, като същия щеше да изкочки от болта, и добре че го хванах навреме, че ремъка ми свиреше и се мушнах в канала зараяди него, а какво би станало ако се откачи тоя тампон в движение незнам. Цялата кола от тоя лед тресе та се не трае сигурно ще се разпадне. За дрифтовете, на няколко пъти ми се случи , обикновено на някой ляв завой, задницата се опитва да ме изпревари но успвям да я овладея бързо трябва да се хване още в самото начало иначе си се завъртял, направо с обратен волан, и газ това е за кола със предно предаване, но определнено млад шофьор без опит ще се врътне от незнание от липса на практика.
-1
 
 
който не може да си кара коллата през зимата,да си кара мотора барем е по-лек за бутане!
+3
 
 
Кмете , не ръси мозък като онзи от фирма "Чистота" -глина/уж пясък/!Как и ТИ си се пързалял с джипа си, разбрахме- ЩОТО било зима..ха,ха!!! КМЕТ- може и да те направят!...Но за да си шофьор- трябва да го можеш! Виж си града по -добре,че е заприличал на Аляска с еднолентови булеварди, без тротоари.Страшен кмет си няма ЩО.....!!!! Пробвай се за пешеходец с онуй шалче на врата! А КАТ да ТИ правят актове на общината, за непочистените пътища и тротоарите защото пешеходци вървят по улиците,колите по тротоарите АНАРХИЯ.Всичко това са предпоставки за ПТП-та и безредици!
0
 
 
Като цяло е доста забавно да се кара на сняг но трябва да се внимава и да се кара по-бавно, за всеки случай, а и най-важното спазвайте дистанция. Никой не е застрахован от поднасяне, сцеплението с настилката се променя всеки час при тези неизчистени пътища и там където преди час е било ОК сега може да е чист лед. Повечето хора нямат опит какво се прави когато изгубиш сцепление, защото инструкторите не правят такава подготовка и в града няма полигони, където сам да се научиш. За това моя съвет е сами да си намерите място за полигон, където няма никой на който да пречите и когото да застрашавате и там си правете ръчни дрифтове и тн.. хем е забавно хем добивате опит и рефлекси.
+1
 
 
Зимното шофиране е за всеки, но в България вече няма условия (полигони) на които човек може да пробва какво се случва при лед, сняг, дъжд и сухо време с автомобила. За това и много шофьори остават в дадена степен неподготвени, при шофиране на различни настилки.
на 15.02.2012 г.
+1
 
 
Когато се налага превключване на по-ниска предавка при спиране с двигателя,трябва да се помни, че при хлъзгав път тази маневра е твърде опасна! Неумелото превключване от по-висока на по-ниска предавка,често довежда до неприятности. Тези две изречения са фрагмент от книгата на известния автомобилист и рали пилот Собеслав Засада "Безопасна скорост". Книгата лесно може да се намери в електронен вариант и препоръчвам горещо на всеки да я прочете! Там в около 150 страници са обяснени неща които могат принципно да се поместят и на 50 страници но човека е дебело подчертал и натъртил най-важните за един шофьор манипулации. Замислете се над тези изречения и ще видите,че обяснението е елементарно. Движим се на 3-та с 50 километра и леко даже високи обороти.Съединител,междинна газ и минаваме на втора,чува се изфорсирване изпод капака на двигателя и оборотите се вдигат още а колелата опитват да противодействат на двигателя заради промененото предавателно число и опитват да спрат двигателя и да в повечето случаи успяват понеже сцеплението е достатъчно.Ако обаче отдоло настилката е стъкло? Не искам да опонирам на човека дал съветите,напротив той е прав и наистина е редно отдалеч да намаляме и своевременно да превключваме предавките,но имайте впредвид че наистина в тези условия не всичко е така както изглежда и както вътрешното ни чувство за самосъхранение ни зове да сторим в най-критичния момент. Страха,сковаността и паниката са лош съветник на водача.
+1
 
 
Надценяване на въжможностите винаги е проблем при шофиране.Колеги никога не дърпайте ръчната при минусови температури.Големият ми син втори месец не може да си размрази ръчната зад Университета не следвайки правилото.Да вземеш книжка не означава да станеш шофьор.Даже и да ти се е паднала в пакетче снакс от томбола.
+2
 
 
напълно съм съгласен и за да ми е мирна главата колата по време на зимния сезон си седи на паркинг...хем не се нервирам допълнително през утеснените заради снега улици, хем не си създавам грижи постояно да чистя сутрин заледените стъкла, а има и още много предимства в това зимата да не шофираш...
+4
 
 
БЛАГОДАРЯ НА ПОЛИЦАЯ ЗА СЪВЕТА НО АКО ОБ6ТИНАТА СИ БЕшЕ СВЪРшИЛА РАБОТАТА И БЕшЕ ИЗчИСТИЛА СНЕГА И ЛЕДА ОТ УЛИЦИТЕ НЯМАШе ДА СЕ С
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Кауза Колежа
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: