ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Гърците спряха работа по реконструкцията на Синдикалния дом
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 18.02.2012Коментари (26)8951
© Plovdiv24.bg
Реконструкцията на Градския дом на културата, глътнала над 15 милиона лева от общинския бюджет, е спряна. За сградата все още не е подписан Акт 15 за извършено строителство, макар че пусковият срок изтече на 10 октомври миналата година.

По преспите около дома личи, че тук отдавна не се работи. Външната врата е залостена с дървена скара, вътрешната е под ключ. Зад стъклото не се мяркат строители. Във фоайето се виждат ръчна количка, натоварена догоре със строителни отпадъци, полупразна торба с цимент, метла, купчина дъски. И нито една жива душа.

Златният ремонт, договорен преди пет години, зацикли в омагьосан кръг. В общината са категорични, че докато изпълнителят - гръцката "Актор", не отстрани констатираните дефекти, няма да се плаща. От фирмата обаче контрират, че общината дължи половин милион лева за извършена работа и докато не ги получат, няма да възобновят работата.

Зам.-кметът инж. Димитър Кацарски посочва протокола, съставен от надзорната фирма "Пловдивинвест" и специалистите от общината, в който са изброени десетки забележки за работата на "Актор". Чакаме собствениците на фирмата да дойдат, за да обсъдим с тях отстраняването на дефектите и завършването на ремонта, обяснява зам.-кметът. Протоколът звучи отчайващо. В партера на дома липсва място за информация и охрана. Гардеробът е недостатъчен и в него има места за два пъти по-малко зрители, отколкото в залата. Монтиран е външен панорамен асансьор, а по проект трябва да има още един за публика, 12-местен. Тоалетните са недостатъчни, а за куриоз мъжките са повече от женски.

При реконструкцията не е предвиден пресцентър и VIP зона за гости. Не са осигурени видеонаблюдение и план за евакуация на хората на случай извънредни обстоятелства.
Оркестрината е много малка, креслата не са наредени шахматно, а едно след друго, което противоречи на елементарните норми на интериора за подобен род зали. Първите два - три реда са сложени под нивото на оркестрината, което означава, че оттам зрителите нищо няма да видят, макар че точно тези места се считат за най-добрите.

Според плановото задание и проекта подовата настилка на сцената трябваше да се ремонтира частично, но тя изцяло е демонтирана. В резултат на това здравият дървен материал е махнат, а вместо него е сложен нестабилен чам.

Не е изпълнена горната сценична механизация. Главната завеса не отговаря на изискванията и не е безшевна, каквото условие е поставено пред изпълнителя. Не е доставен и механизъм, с чиято помощ завесата ще се вдига и ще се сваля. Художественото осветление не е монтирано. Не са оборудвани осветителната и звуковата кабина. При проверката е констатирано, че чилърът, или охладителят на климатичната система, е много шумен и се чува в залата. Не са довършени външният подход за внасяне на декори, отводнителният канал, паркингът.

Уведомили сме "Актор", че трябва да отстранят тези нередности, казва инж. Димитър Кацарски. Фирмата има 300 000 лева актувани и наразплатени строително-монтажни работи, но няма да има никакво плащане, докато не се съобразят с констатациите. Според анекса към договора пусковият срок е 10 октомври 2011 г., той изтече и неустойките за закъснението се равняват на 600 000 лева, отсича зам.-кметът. Сумата за ремонт на Дома е огромна - 16,6 милиона лева, от които общината има да плаща 1,5 млн. лева, но след като дефектите се отстранят и работата се актува. Според новите правила на общината вече не се възстановява ДДС, така че с данъка реконструкцията на Дома ще излезе около 20 милиона лева. С тези пари можеше да се построи нов Дворец на културата, счита инж. Кацарски.

И дава за пример Колодрума, който според приблизителните сметки ще струва 15 милиона лева.
Техническият ръководител на "Актор" инж. Полихронис Хапсалис потвърди вчера, че от 20 януари в Градския дом на културата не се работи. До тази дата отстранихме 95 процента от забележките, но те не са дошли нито веднъж, връща топката във вратите на общината и "Пловдивинвест" Хапсалис. Правят го нарочно, защото не искат да поддържат дома през зимата,
защото издръжката ще е скъпа, разкрива ръководителят.

По негови думи в общината още преди четири месеца са внесени документи за извършени строително-монтажни работи за половин милион лева. Те и до днес не са платени. В сградата няма ток, защото за изградения от "Актор" трафопост не са преведени 180 000 лева. Нищо не можем да правим, докато общината не се издължи, предупреждава инж. Полихронис Хапсалис. И попита риторично: Къде са уведомителните писма, нека да покажат изходящ номер, защото ние не сме уведомени, че искат среща.

Хапсалис твърди, че оркестрината е изпълнена по проект. Ако трябва да я разширим, ще се наложи да бутнем противоземетръсни стени, тогава сградата ще падне, твърди инженерът. Настилката на сцената е направена по настояване на надзора и за това е съставен протокол с всички необходими подписи. Те са искали, затова сме сменили стария материал с нов, уверява Хапсалис.

И двата асансьора са монтирани и са приети от комисия без никакви забележки. Каква VIP зона да правим, след като я няма по одобрения проект, чуди се техническият ръководител и възкликва:
А не искат ли и хеликоптер да каца върху дома? Ние сме готови, чакаме от общината да ни платят и да насрочат комисия за подписване на Акт 15. Свършихме и без това допълнителна работа за два милиона лева, без да ги има в договора, изтъква Хапсалис.

В Операта се тревожат, че ако този омагьосан кръг стигне до съда, още дълго време няма да могат да се преместят в Дом на културата "Борис Христов".

Източник: в. "Марица"



Още по темата: общо новини по темата: 140
26.08.2020 »
01.06.2020 »
10.12.2019 »
27.05.2019 »
01.08.2016 »
22.06.2016 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Другарката КАНАЗИРЕВА нали им беше адвокат на византийците ?
+1
 
 
Като са такива лумпени да наемат чуждестранни фирми,вместо български НА нито е по-добре направенo,нито е по евтино.Не е късно да си поправят грешката-гърците на съд и да наемат българска фирма да оправи белята на византиийците!!!
0
 
 
Ще ги каните и ще ги молите да си отстранят нередностите ли??? То тази сграда трябва да се бутне и да се направи от основи!!! Трябва веднага да се развали договора с тази фирма и да се приберат банковите гаранции. Някой може ли да ми припомни, КОЯ е Адвокатката на въпросната фирма "АКТОР".....Ако не бъркам не е ли Бани Каназирева?!!
+9
 
 
Та толкова нямахме ли си наши фирми,ами трябваше да се сключва договор с гърците?Гладни за рушвети!ПФУУУУУ!
+5
 
 
Самият проект е пълен с грешки, а и никога не се е мислело за това,че тук ще се помещава операта,за това има и много недомислици! Трябвало е да се помисли навреме за какво точно ще се ползва тази зала!А,за това,че гърците са си оставили ръцете с изпълнението - ами има прокуратура! И в крайна сметка ще страдаме най-вече ние, музикантите,защото ако не влезем скоро в тази зала,сме обречени на гибел! Особено след последните промени, гласувани тихомълком с министерско постановление!За това, ако искате да имате опера си размърдайте мозъците, мили ни народни избраници, и намерете решение!
+6
 
 
КАКТО СЕ КАЗВА :"УМ УМУВА ,УМ РОБУВА,УМ ПАТКИ ПАСЕ."..АМА АКО Я КАРАМЕ ТАКА И НЕ ПРЕКРАТИМ ПОДОБНИ ОБИДНИ ДОГОВОРЧЕТА БИЛО С ГЪРЦИ,БИЛО С ТУРЦИ ИЛИ С КАКВИТО И ЩЕ ДА СА ЧУЖДЕНЦИ ИЛИ НАШЕНЦИ...СКОРО И ЗА ПАТКИ НЯМА ДА ИМА ,ЧЕ ТОГАВА ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ СЕ ПАСЕ...!!!
+9
 
 
ОТ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ НАЙ- МНОГО МИ ХАРЕСА "ЧОВЕКА С НАЙ-ГОЛЯМ РУШВЕТ,ПРИЯТЕЛ НА ВСЕКИ КМЕТ!"...А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ГЪРЦИТЕ - ТЕ СА СИ ДОБРЕ,НЕ ГИ МИСЛЕТЕ...ДОКАТО ИМА БУДАЛИ ДА ИМ РАБОТЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН -ТАКА ЩЕ Е ! НА СОБСТВЕНАТА НИ ТЕРИТОРИЯ ТЕ ЩЕ ПРИБИРАТ ПАРИТЕ ,А ЗА НАС ТРОХИТЕ...
+5
 
 
Договорът за Синдикалния дом беше подписан при Чомаков. А по това време зам. кмет беше олигофрена Славчо Атанасов. Къде беше тогава "борецът" за интересите на Пловдив. Сигурно в Карлово при селското си семселе!
+8
 
 
който е видял гърци да работят, моля да сподели.
+9
 
 
АКТОР. ги доведе и сключи договор с тях Чомаков....Така че плюйте по него.... ама май само ние си плюем а институциите като МВР и Прокуратура се правят на слепи....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: