ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сагата с едно от най-грозните "творения" в Пловдив - сградата на мол "Марково тепе", продължава
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:35 / 01.05.2012Коментари (73)24812
Сагата с едно от най-грозните "творения" в Пловдив - сградата на мол "Марково тепе", продължава. Този мавзолей на глупостта буквално превзе въздуха и гледката към далеч по-красивата сграда на Търговската гимназия, да не говорим, че беше изграден върху едно от тепетата, символ на града ни.  

"Не мога да разбера, защо се опитват да загробят най-красивия град в България по всякакъв начин ? Не искаме молове, искаме си стария възрожденски Пловдив!!! Дано новата управа най-сетне да заработи в интерес на пловдивчани и Пловдив, защото от прекрасния ни град не остана много", възмущават се наши читатели и припомнят как малко по малко бяха "затрити" култови места като кръчма "Пловдив", сладкарницата на Джумаята, където Златю Бояджиев си е пил кафето, а стенописите в храма "Света Марина" бяха покрити с тапети.

Запознати разказват за историята на Марково тепе, която е с 30-35 годишна давност. През седемдесетте години на 20 век там са се отчуждили прекрасни къщи с дворовe и дървета пред тях с цел построяването на многофункционална сграда, от която Пловдив тогава е имал голяма нужда. Собствениците им са били пратени да живеят в крайни квартали, в панелни кутийки. През годините се говореше на мястото да се изгради пловдивски вариант на НДК, огромна спортна сграда и други подобни. 

"Със смяната на режима всички тези планове отидоха в небитието. Тогава се появиха строителните предприемачи и започна строителството на глупави, нефункционални и грозни сгради, сбити една в друга. Без паркинги, без зеленина. И най-сетне върхът на сладоледа, апотеозът, паметникът на корумпирания общински служител - мол "Марково тепе", коментира друг наш читател.

Взривовете покрай строежа на МОЛ "Марково тепе" тероризираха години наред живущите в района. Пак същите взривове напукаха кооперациите в близост до бившето тепе.

Инцидентите, свързани със строителството на сградата, бяха много: автомобил пропадна в строежа след свличане на земна маса, лека кола бе буквално бетонирна, след като върху нея бе излято подобаващо количество бетон, а работник се подхлъзна на металната конструкция и полетя от втория етаж на обекта.

Припомняме, че строителството на фалиралия мол закъса след като българо-израелската компания "Мелина" спря да обслужва кредита си от 45 млн. евро към австрийската "Инвесткредит банк". В резултат на това, през април 2011 г. банката пое контрол върху фирмата и на практика придоби заложеното имущество. 

През лятото на миналата година "Инвесткредит банк"  обяви търговското предприятие на търг, който бе спечелен от дружество на немски гражданин. В мола са инвестирани близо 50 милиона евро, а за довършването на сградата са необходими още 12 млн., казват специалисти.

В края на миналата есен новите инвеститори обещаха, че до края на 2011 г. ще подновят работата по мола. За съжаление или не, това обаче не стана. Запознати твърдят, че заради съдебни спорове между представители на фирма "Мелина" и "Инвесткредит банк" строителството явно скоро няма да бъде възстановено, независимо че Тобиас фон Крайслер, представител на новите собственици, потвърди пред медиите, че нямат проблем с осигуряването на финансирането. 

В момента стоежът е запустял и обезлюден. Грозна е гледката откъм бул. "Руски", където цялата фасада на мола е облепена с плакати. Част от тротоара от страната на Търговската гимназия липсва, тъй като е разбит от ремонтните дейности на обекта, спрели вече от близо 2 години. 

Каква ще е съдбата на грозната сграда оттук нататък ще стане ясно с времето. Мнението на повечето от читателите на Plovdiv24.bg по темата е тя да бъде  взривена, а мястото да бъде залесено. И както казва един пловдивчанин: "С такова сторителство от "древен и вечен" Пловдив стана "древен и обречен".

Източник: Искра Койчева



Още по темата: общо новини по темата: 75
22.09.2022 »
10.01.2022 »
17.09.2017 »
15.09.2017 »
28.08.2017 »
17.08.2017 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
е той не е чак безумно грозен, просто е доста недовършен, а и дори да го довършат - предвид колко са празни другите молове...
+4
 
 
Ако не стане МОЛ, нека поне един хубав музей направят. Близо е до центъра на града! Така и Пловдив ще си има нещо! Ще го показваме на всички! но както и да е! В България ,в всеки по голям град има по един такъв недостроен обект- в Стара Загора , във Варна и др......
+5
 
 
Аз не съм привърженик на разрушителните действия на хората,но специално на това чудовищно съоръжение с удоволствие ще му заложа самият аз взрива и да изчезне оттам,където не му е мястото и времето!
+5
 
 
Няма другаде такъв филм... Да гърмиш и къртиш оная яка скала години,с толкова бомби,че като общ тротилов еквивалент да стигнат за още една Хирошима,и в крайна сметка в един момент,когато почти си завършил строежа,да го парясаш. Само по тези географски ширини го има това чудо...
+7
 
 
Вдигнете заплатите не ни занимавайте с глупости! Поне тези които избрахме да останем в България да сме малко по добре!
+7
 
 
Пловдив няма нужда от още един МОЛ. Високи наеми , банкови гаранции и др. гонят наематели в тези центрове.Тоя до Метро работи единствено заради Карфур , ако и те се изнесат ще стане още един паметник на строителството. Един Мол е напълно достатъчен за Пловдив.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
-5
 
 
Хората ви дърпат към Европа вие си търсите анадола,чудя се какво искате оня комарник и клошарник ли?Тая сграда придава много по европейски облик на града ни,и съм сигурен че като се завърши проекта,всички които в момента критикуват тук няма да излязат от мола,за паркоместата мога да ви кажа че са четири пъти повече от двата действащи мола в момента,и съм убеден че за да не плащат паркинг повечето живеещи или гости там ще си оставят колите в паркинга на мола(въпреки че постоянно критикуват),но българската злоба и завист нямат почивен ден щом някой друг е постигнал нещо наистина значимо.Сигурен съм че всички гости на града ни ще бъдат възхитени от това архитектурно чудо,а не както повечето от коментиращите тука комплексарчета и малодушковци.Била им грозна,а необмазаните панелки да не са по красиви,ами бурените които бяха там и те бяха много фешън нали.
+12
 
 
Хубава или грозна сграда -> това вече е без значение след като е построена. Не сега трябва да ревете по форумите, а преди години когато Язов издейства парцела за евреите трябваше да се вдигнете и да защитите интересите си при тогавашния Кмет и Община. Трябва да се мисли от тук нататък какво да се направи. Аз предлагам сегашния кмет да даде един разумен срок в който настоящия собственик да довърши сградата и да се приключи циганията в центъра на града. Ако това не се случи трябва да се започне със глоби на всеки 6 месеца. Каква е практиката в една Франция например. Ако има сграда която не е в подходящ външен вид, то тогава се дава един разумен срок за да се преведе в съответствие с другите околни сгради. Ако сградата не се преведе в подходящ вид се налага глоба и отново се дава срок който трябва да се оправи. Ако и след втория срок сградата не се оправи, то тогава следва втора глоба която е в двоен размер спрямо първата глоба. След това се дава трети срок в който собственика да си оправи имота и ако след изтичането пак не е оправен, то тогава Общината взима имота и го ремонтира за своя сметка, след което продава имота, после си взима парите дадени за ремонт и накрая ако останат някакви пари -> остатъка се превежда по сметката на собственика на имота. Общината изобщо не се интересува дали става на въпрос за къща, апартамент или МОЛ -> такива са задълженията на собственици на имоти във Франция. Общината не се интересува и дали собственика има средства да ремонтира имота си - задължение на всеки собственик е да придържа имота според изискванията на Общината -> ако не , то тогава имота се продава и толкова...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: