ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Липса на наематели е причината, поради която не могат да се видят подземните археологически разкопки, скрити в сутерена на "Нармаг"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:15 / 13.05.2012Коментари (13)10343
© Plovdiv24.bg
Множество са примерите за това как под Централната градска улица на Пловдив всичко е археология, разказват запознати. Някои от тези примери, въпреки че са реконструирани, не могат да бъдат видени от пловдивчани и гостите на града поради чисто икономически причини .

Такъв е случаят със сутерена на бившия "Нармаг" на Центъра, в момента - неработещ от търговски център. Там през 2006 г. беше открита част от Античния стадион на древния Филипопол. Фрагментът в сутерена на "Нармаг" представлява шест реда мраморни седалки, стълбищна пътека и част от пистата на стадиона. Създадена е оригинална конструкция от стени и сводове, която оформя наклона. На изток е разкрита цистерна за вода, част от водоразпределителната система на Античния град.

Във връзка с обекта в редакцията на Plovdiv24.bg получихме множество запитвания от наши читатели, защо въпреки желанието им да разгледат античната археология, намираща се под сградата, няма как да влязат там, тъй като вратите на търговския център са затворени. 

Обърнахме се към кмета на Пловдив Иван Тотев с въпрос може ли по някакъв начин общината да съдейства за откриване поне на подземното археологическо ниво и то да стане достъпно за всички, искащи да го разгледат.

"Сградата е частна собственост. Логиката кога ще се отвори е изключително икономическа. Това ще стане най-вероятно, когато обектите вътре имат наематели. Община Пловдив няма механизъм, с който да отвори търговски център", каза за репортер на Plovdiv24.bg кметът. 

Стана ясно, че са водени разговори за това подземният етаж да се разкрие за посетители, но до момента все още няма резултат. 

Археолозите и ръководителите на проекта са категорични, че целта му е да изяви скритото богатство на Античния стадион като част от Подземния музей на Филипопол. Намеренията са в бъдеще, под Главната улица, на археологическо ниво да бъде изградена подземна улица, която ще осъществи пряк достъп до тази част  на стадиона. 


Още по темата: общо новини по темата: 161
11.04.2023 »
17.02.2023 »
29.01.2023 »
23.01.2023 »
18.01.2023 »
16.01.2023 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вероятно искат много висок наем,а сега има повече предлагане,отколкото търсене,вероятно на собствениците не им трябват пари,вероятно е трябвало да се изхарчи някаква сума.....
+2
 
 
Така е като всичко е частно и сградите са "реституирани". Находките са на всички българи и трябва да има механизъм за принуда над такива нагли частници!
+1
 
 
Toя много бързо се изучи от другата Тиква.Все друг да му е виновен.Те хората са казали-Който иска намира начин,който не-причина.Този простак само се пъне всеки ден-това ще направи,онова ще направи.А на мен ми писна да си кривя джантите
+3
 
 
Ами държавата да откупи имота на пазарни цени ...има закон за националните богатства...или тогава ще сложи пласмасови пана и вход като на Античния...нали ще печели държавата от вход ...по-добре да може да се вижда,макар и платено...
+5
 
 
ами те са на държавата не на наемателите кой да вземе мерки иначе.....
+4
 
 
Доста пъти съм бил там,по време и след ремонта.Абсолютно всичко е направено,асансьорите и ескалаторите са монтирани и работят.В сутерена е много готино и наистина трябва да се отвори за посетители.Като цяло и самия шопинг център е готин,на 3-4 етажа.
+7
 
 
ами да бутнат наемите да се разработи и готово никой ли несе сеща или по добре да им стои затворен шматки
+6
 
 
Тази сграда е перфектна за магазин H & M или Zara Не знам защо тези марки чакат някой нов шопинг мол на края на града , вместо да направят магазини на главната, където минава целия град.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: