ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Новият храм "Преображение Господне" отвори врати в "Тракия"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:45 / 10.06.2012Коментари (36)13142
Тракийци вече могат да се радват на новия храм в района. Храмът "Преображение Господне бе осветен в 8,30 ч. днес от Пловдивският митрополит Николай в присъствието на много миряни, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В 9,30 ч. започна първата литургия в новия храм, която ще води Негово Високопреосвещенство в съслужение с епископи на Българската православна църква.

Припомняме, че "Преображение Господне" е най-новият православен храм в Пловдив. Той беше построен за около една година. Основен ктитор на храма е Петър Манджуков. Архитект на църквата е арх. Ахрянов.

Преображение Господне е един от големите християнски празници - чудо, което се е случило пред очите на евангелистите. Според Светото писание в планината Тавор Спасителят се преобразява пред тримата ученици Петър, Яков
и Йоан - "...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина."

Епархийският съвет на Пловдивска митрополия решава новият храм да се нарича "Преображение Господне", та Таворската светлина да преобразява душите на християните в квартал "Тракия" всеки ден.

Храмовият празник на църквата "Преображение Господне" ще бъде на 6 август.


Освещаване на новия храм в "Тракия"


Още по темата: общо новини по темата: 8
29.05.2013 »
27.02.2013 »
08.06.2012 »
17.04.2012 »
23.05.2011 »
30.01.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Честито на тракийци, най-после! Този храм беше започнат почти по едно и също време с Католическия "Св.Дух", но онзи бе завършен за около 2 години. Рядко се посещава Православният се откри чак след 15. ТРЯБВАХА ДОСТАТЪЧНО ПАРИ Българската Православна църква разполага с имоти, но с приходите от тях не може да покрие текущи разходи и да строи и поддържа храмове На тези, които наблягат на това, кои са спомоществователи и дарители и за произхода на парите им, ще кажа - ЦЪРКВАТА Е ОТДЕЛЕНА ОТ ДЪРЖАВАТА И НЕ МОЖЕ ДА РАЗЧИТА НА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА. Това може да стане само ако храмът е паметник на културата, а тук става дума за нов - ДАРЕНИЯТА ОТ ХОРАТА, ЛЕПТАТА, НЕ МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ ДО НИКЪДЕ. Много хора са пускали по лев-два, че и по 5-10. Аз също съм пускал, уверен, че не те са решаващи, от сърце съм ги давал, но и с ясно съзнание, че с левче-два изкупувам грехове - ВЪВ ВРЪЗКА С ГОРНОТО, НЕ СЪМ ПРОТИВ ТОВА, ХОРА КАТО ТЕЗИ ДА ДАВАТ. ЗАЩО ДА ДАВАТ ЗА ФУТБОЛНИ КЛУБОВЕ И КОНКУРСИ ЗА МИС, ТОГАВА НИКОЙ НЕ ГИ КОМЕНТИРА ТЯХ, НИТО КИНТИТЕ ИМ Още от времето на Османското владичество, черквите са изграждани от доброволни дарения. Кой колкото можел - давал. ТОГАВА СЕ УЧРЕДЯВАЛИ НАСТОЯТЕЛСТВА, които после, след изграждането на храма, вършели друга работа. Най-често, начело на черковните настоятелства стоели чорбаджии. Само техните съселяни или съграждани знаели колко са им "честни парите", но признавали заслугата им На онези, които, убедени в правотата си, в което няма нищо лошо, считат Църквата и религията като опиум,, ще кажа - ОПИУМ ЗА ХОРАТА СА СЪЩО СПОРТНИ ПЪРВЕНСТВА И ПРОЯВИ, СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ, ДОРИ КУЛТУРАТА - Без да я отхвърлям, НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ОПИУМ Е ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ДЕМОКРАЦИЯ" Дори държави като Иран я използват с прилагателно отпред "ДЕМОКРАЦИЯТА" си отиде с Античността, не смятам едно общество за Демокрация, при което хората формално са допитвани на 4-5 години и допитаните си разиграват коня от тяхно име Или пък с какво една банка е по-малко престъпна от Манджуков, щом играе с твоите пари за собствен интерес Така, че полека к р и т и к а р и! А НА ТРАКИЙЦИ - Ч Е С Т И Т О!
на 11.06.2012 г.
-2
 
 
Аз минах покрай кръстовището на ул. "Недялка Шилева" и бул. "Съединение",за да го видя.Не проявих интерес да паркирам до скъпите лимузини и да вляза,за да го разгледам и вътре,та добре,че тук има и видео:) Опс!Не казах ЧЕСТИТО на тукашните въодушевени блажени вярващи,ама както и да е...Вече подминах и тази новина:)))))
Aнонимен
на 11.06.2012 г.
+1
 
 
може ли някой да каже къде е построен храма
Aнонимен
на 10.06.2012 г.
+2
 
 
Много ми хареса храмът. Нов, чист, с красиви икони и дърворезба. Единствено не ми се връзват двете палми пред входа. Смятам, че растителността около храма трябва да бъде типично българска ,традиционна за нашите ширини. Например иглолистни дървета-бор,ела... Представям си и много цветя . Сигурна съм ,че парка около храма ще бъде любимо място за отдих за тракийци.
+2
 
 
Браво,доживяхме най-после да си имаме храм.Да ни е честит!!!
Aнонимен
на 10.06.2012 г.
+3
 
 
Бравооо. Крайно време беше такъв голям квартал да има храм. Остава да си пожелаем по-често да се случват такива сабития.
+2
 
 
Браво,сети се някои че и в Тракия живеят хора.като гледам от репортажа всичко е спазено по канон и олтара е страхотен.Една хубава придобивка имаме от днес.Да ни е честито.
Aнонимен
на 10.06.2012 г.
0
 
 
Браво,крайно време беше.Дано се намерят средства да се довърши и започнатия храм срещу блок 14.Тракия си стана едно малко градче и само с една църква.....
-2
 
 
честит да е храмът на всички в Тракия. Зад "благоволволението" на Синода и средствата на Манджуков стои огромният труд и амбиция на кмета --- Костадин Димитров. Явно този човек доказва за пореден път, че който работи с вяра и способност, за това което сме го избрали нещата се вършат, а не се обещават само. След репатрирането на каруци в Тракия /за разлика от всички други райони/, след местата за пикник и площадките са спорт из Лаута....нямам думи...За съжаление на нас в Централен само можем благородно да ви завиждаме за кмета ! Останалите да се събудят....докога ще ни тероризират мангалските набези с каруци и мръсотия в Центъра ?????
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: