ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общината иска част от дяловете на Пощата, за 5 млн.лв. проектират Цар Симеоновата градина, правят нови фонтани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 17.06.2012Коментари (28)9446
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив води активни разговори за изкупуване на дяловете на Български пощи от сградата на Централна поща в Пловдив, разкри в интервю за Plovdiv24.bg кметът Иван Тотев. Стартирали са и преговорите за замяната на 6-те дка, на които се намира сградата. 

"Този паметник на културата е много важен за нас с оглед политиката на общината за реконструкцията на Централната градска част и превръщането й в най-красивата такава не само в България", категоричен беше той.

Във връзка с мащабните археологически разкопки, които стартираха тази година в Пловдив, репортерът ни Искра Койчева зададе няколко читателски въпроса на градоначалника. Между отговорите им обаче се разкриха доста подробности относно реализацията на нови проекти в насока опазване на археологическото и историческо наследство на града ни и промяната на облика на Централната градска част. 

В рамките на 10 дни общината ще стартира два много важни конкурса, свързани с проектирането на Цар Симеоновата градина и вида на бившия Партиен дом. Предвижда се да бъдат възстановени всички водни атракции като фонтана на Деметра, а пространството около Пеещите съоръжения ще бъде проектирано цялостно с построяването на подземен паркинг. Освен това, там ще бъде изградена чисто нова водна атракция. Финансирането е около 5 млн.лв. и за него ще се кандидатства по програми през есента на тази година. 

Вторият голям проект касае промяна в архитектурния облик на бившия Партиен дом. Върху ниското тяло на сградата ще бъде издигнато второ, ако е възможно и трето ниво, което да се превърне в модерен административен център. 

Постройките на площада като например Информационния туристически център ще бъдат премахнати с цел "пространството там да прелива към Одеона", разказа още Тотев. Сградата на Пощата обаче остава, категоричен е той, дори вече има ясна визия за това за какво трябва да има в сградата и как то да е свързано с културата и историята на Пловдив. 

Репортерът ни попита кмета за строената през V век Малка базилика, където откритите цветни мозайки са сред най-красивите късноантични образци. Още през 2010 г. тогавашният зам.-министър на културата Тодор Чобанов, който заедно с Тотев - областен управител по това време, и директорът на фондация "Америка за България", осигуряваща финансирането от 700 хил. лв., Десислава Тальокова представиха проекта. С 300 хил. лв. държавата ще финансира втория етап от оживяването на базиликата, ще бъдат направени кафене, малък посетителски център, магазин с книжарница, като всички постъпления от посетители ще отиват за поддръжка. В момента се водят преговори базиликата да се прехвърли на община Пловдив, която да стопанисва и управлява по-нататък обекта.

Само за месец май градската институция е реализирала 30 000 лв. приход от Античния театър, съобщи още градоначалникът. За юни се очакват между 30 и 40 000 лв., а в общо годишен план над 100 000 лв. "Това ни дава една голяма увереност, че културните паметници и културното наследство могат много сериозно да подпомагат общинския бюджет и ни насърчава да продължаваме да инвестираме в тези обекти", заяви Тотев.

Едни от тях тези обекти е Небет тепе, който се очаква да получи ново финансиране от около 2.5 млн. лв по Норвежката програма, по която беше финансирана и рехабилитацията на Римския стадион. Най-вероятно програмата ще се отвори в края на септември-началото на октомври месец тази година. 

"Ние сме готови. Имаме проект,  а това което предвиждаме, е неговата актуализация", категоричен е кметът. Става въпрос за добавяне на изграждането на някои от съществуващите стени на тепето и кулата, тъй като по време на археологическите разкопки там голяма част от средновековната крепостна стена и кулата се самосрутват.

Относно Източната порта намеренията на Общината са ясни, категоричен е градоначалникът. Чака се поисканата с решение на ОбС Пловдив собственост върху обекта от държавата, след което следва стартиране на процедура за финансиране на проектирането. 

"Трябва да бъдат възстановени и колонадата, както и части от самата порта", разказа Тотев. Според него Източната порта с много малко усилия може да бъде превърната в атракция, тъй като тя и в момента е такава. След получаването на собствеността върху обекта, там ще бъде монтирано тип оградно съоръжение с цел неговото по-лесно почистване и социализирането му.

С цел публичност и реклама на културното наследство в Пловдив вече е поставена и камера, която предава денонощно в Интернет Римския стадион с HD качество. В момента се монтира такава и на Античния театър, ще има и на Източната порта.

До седмица стартира и проектирането на вторият етап на Римския стадион. Паралелно с това ще бъде обявена и процедурата за проектирането на Античния театър. Общата сума за двете съоръжения възлиза на 40 000 лв. До два месеца проектите трябва да са готови. Поради заложените в бюджета 200 000 лв. за Римския стадион, грубото строителство там може да стартира още тази година. За затварянето на пространството под сцената на Античния театър преди настъпването на зимата са заложени 50 000 лв. 

Градоначалникът е убеден, че Община Пловдив може да разчита на държавата за финансирането на обекти в града с археологическа, архитектурна и историческа стойност.

За да се запознаете подробно с целите и изпълненията на проектите, касаещи опазването на културното и историческото наследство на Пловдив, както и за новата визия на Централния площад, изгледайте видеоинтервюто с кмета Иван Тотев!


Още по темата: общо новини по темата: 245
24.04.2024 »
27.12.2023 »
24.09.2023 »
13.07.2023 »
30.03.2023 »
26.02.2023 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Само дето по-голямата част от сградата е на БТК и тя отдавна е продадена на частно лице.
+2
 
 
А някой да има представа къде човек може да се запознае с така афишираните проекти? За тези с които кандидатства Общината по разни програми и др.?
+7
 
 
Най-лесно е да се седи на едно място и да не се прави нищо. А всеки път,когато някой даде някое по-смело и нестандартно предложение за промяна на статуквото,да се надига вълна от викове: "Ай стига бе". Това е типичното еснафско-провинциално съзнание и така е най-лесно - доказателство са последните 20 години в Пловдив. Болно ми е да го кажа,но е факт - еснафщината се настани в града ни и трудно ще си отиде. Така че Тотев заслужава поздравление за много трудната задача,с която се е заел. Дано успее да устои на воплите на мрънкачите,които пълнят помийната яма наречена вестник марица с глупостите си. Интелигентните хора в Пловдив сме "ЗА" това Пловдив да има най-красивата централна част в България и най-после този град да се раздвижи!
+13
 
 
Не знам дали има нещо общо с моето запитване преди време, но точно това са въпростите, които исках да чуя, предполагам и не само аз .Културното наследство е голяма тема за Пловдив, жалко е че толкова години нищо не се направи, сега Пловдив ако беше туристически град, какъвто има потенциал да бъде-нямаше да мине така през кризата. Това ни е възможността да не сме беден и посредствен град, но повечето хора не го осъзнават и ако ги питаш ще ти кажат, че не ядат археология, то това е и основната причина да сме на тоя хал. Лично аз подкрепям кмета, че е насочил усилията си в тази насока, това е най-важния приоритет според мен !
+4
 
 
Така или иначе пощите фалират,а точно тази сграда се руши много сериозно.Последният път като бях там видях,че няма лампи и стърчат кабели под напрежение от тавана.
Политиката ще бъде "мръсна работа" , докъто с политика се занимават "мръсни хора"!
на 17.06.2012 г.
+4
 
 
Подкрепям идеята централна поща да се премахне! Сградата не се "вписва" в архитектурата на града. Да им предостави общината друго място.
+6
 
 
Тръгна добре върви добре и продължава добре!Давай Тотев и внимавай в картинката все пак...че карловския терминатор ще се върне от бъдещето в настоящето за да убие добрия терминатор и бойците от съпротивата срещу машините.
+6
 
 
И след всичко това трябва да се направи един международен културен фестивал в рамките на 1-2 месец примерно септември-ноември и да започнат да се връщат тези инвестиции умножени в хазната на града а и в джоба на пловдивчани
+1
 
 
Адвокат Екемджиев трябва да прибави това "намерение" на общината към доказателствата ,за умишлено замърсяване на въздуха на Пловдив чрез подобни безумни и противозаконни "проекти". Не може да има подземен паркинг под парка, в самия център на града. Това е върха на наглостта. На 100-200 метра има пусеещ паркинг, пред Тримонциум и пред военното комендантство на всичкото отгоре.
+5
 
 
Сградата на централна поща(без разширението) е проектирана през 1935 г.от арх. Й. Йорданов и арх.Сава Овчаров и изобщо не трябва да се бута, а може да се използва за нещо друго. Добри са идеите за възстановяване на археологическите паметници. Защо обаче трябва да се прави лифт по Бунарджика, а не се започне възстановяването му, защото сега е в плачевно състояние, за да могат хората спокойно да се разхождат до върха. Идеята за подземен паркинг под езерото е тъпа по много съображения, най-важното от които е, че се насочва потока към центъра на града. Майки с деца в градината, а около тях бензинов дим!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: