ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ запълни 50% от местата още на първо класиране
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:32 / 29.07.2012Коментари (2)3043
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Близо половината от всички 3475 акредитирани места в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" за академичната 2012/2013 г. вече са заети, съобщи зам.-ректорът проф. Георги Тотков. Той припомни, че висшето училище повтаря рекорда си от миналогодишната кампания, когато приблизително същият процент първокурсници се записаха още на този начален етап.

От Университетския информационен център на ПУ "Паисий Хилендарски" очакват и през тази година на второ класиране да се запълнят близо 80% от бройките, а на трето - над 95%. През последните няколко години Пловдивският университет е единственото държавно висше училище, което изпълва почти на 100 % акредитираните си места.

Сред най-атрактивните специалности тази година е "Право" в Юридическия факултет - още при първо класиране 86% от местата в редовно и 60% от задочно обучение са запълнени. На кандидатстудентски интерес отново се радва и "Психология" в Педагогическия факултет - в нея съответно 82 и 68 на сто са заетите места за редовна и задочна форма.

За "Физическо възпитание" в същия факултет от общо 80-те места само 4 са свободни - 3 в редовно и 1 в задочно обучение. Това е своеобразен рекорд за специалността, коментират от Университетския информационен център. Голям брой първокурсници са записали "Информатика" и "Бизнес информационни технологии" - съответно 76% и 62%. Около 70 на сто са заетите места в "Международни икономически отношения" и 60% - в "Маркетинг".

Напълно разбираемо е защо на второ класиране в най-предпочитаните специалности и направления ще има нищожно снижаване на минималния бал, уточни зам.-ректорът проф. Тотков.

Статистическите данни за запълване на местата по направления тази година показват, че първенец са "Социални, стопански и правни науки". В него 86 на сто са запълнени местата за "Право", 82% от бройките за "Психология", 61% и 70% съответно за "Икономика" редовна форма и "Администрация и управление" - задочно.

При "Природни науки, математика и информатика" водещо място заема задочната форма на направление "Биология" - 80%, следва задочно обучение по "Информатика", за което 71% от акредитираният прием е изпълнен, в редовна форма са записани 69 на сто. Сред хуманитарните науки най-голям интерес по време на първо класиране има в направленията "Филология" - 58% от бройките за редовна и 42% за задочно, и "История" - 45 на сто.

Успешната кампания тази година се дължи и на високите сборни оценки, получени още на първо класиране в специалностите "Молекулярна биология", "Медицинска биология" и "Психология". Минималните балове за тях бяха съответно 35.95, 35.90 и 34.71, припомнят от Университетския информационен център.

Освен бързото заемане на акредитираните бройки още на първо класиране, като продължаваща тенденция от миналата година проф. Тотков определи и повишеният интерес на младите хора към задочната форма на обучение. Според него става дума за амбициозни кандидати, които знаят какво искат да следват и да работят, като същевременно с това умело съчетават ученето с кариерното си развитие.

Оставащите свободни места в Пловдивския университет ще се запълнят в следващите класирания, а за някои от специалности - и с допълнително класиране и прием. Очакваме и тази година по-голяма част от бройките да бъдат заети от участниците в нашата кандидатстудентска кампания, подчертаха от Университетския информационен център.

Резултатите от второ класиране вече са обявени на таблата пред сградата на Ректората, както и в интернет страницата на ПУ "Паисий Хилендарски". Записването след второ класиране започва от утре - 30 юли, и продължава до 2 август. Третото класиране ще бъде обявено на 5 август, като за него записването започва от следващия ден и продължава до 9 август, казаха от висшето училище.

За новата академична 2012/ 2013 година ПУ "Паисий Хилендарски" ще приеме общо 3475 бакалаври по държавна поръчка - 2855 в редовна форма и 372 в задочна. Отпуснатите бройки са за акредитираните над 90 специалности в деветте факултета на университета, филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж в Смолян.

Новият випуск ще бъде попълнен окончателно през септември, когато предстоят редовните изпити по "Актьорско майсторство за драматичен театър" - трите конкурсни кръга тази година са на 14, 15 и 16 септември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Аз искам да попитам ръководството на ПУ, което толкова се бие в гърдите, че е запълнило много бройки още от първото класиране, защо не каже с какви резултати се влиза в университета вече? В повечето специалности се влиза с 3.00 или 3 и нещо. Изключение правят само няколко специалности, които държат по-висок бал като право или психология. Много е важно да им се запълнят бройките, ама това, че се влиза с тройки не е важно. Срамота е! Да не говорим пък за разликата между баловете на момичета и момчета - за някои специалности тя е 10 единици. Това е още един абсурд, над който е крайно време някой да се замисли!
+3
 
 
Чудя се и се питам, тези, които са приети право, знаят ли какво ще работят като завършат? Или само да са завършили право, пък каквото дойде след това! Защото , ако няма кой да ти подаде ръка след като завършиш, много трудно човек може да се реализира в тази специалност. Прекалено много станаха юристите и това вече не е тази престижна професия, както беше до преди 20 години.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: