ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ислямистки лидер: Могат да бъдат извършени атентати в сърцето на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:23 / 04.10.2012Коментари (16)3558
© МВР
Един от най-радикалните ислямистки лидери шейх Омар Бакри обяви, че е разпознал свой ученик по прякор Абу Ахмед в кадрите на атентатора от Бургас. Става дума за шведския гражданин Махди Газали.

Негова снимка се появи малко след атаката у нас. Тогава версията отпадна бързо, защото шведските власти отрекоха да става дума за бившия затворник от Гуантанамо, без да дадат повече подробности.

"Когато разбрах, че свързват този човек с моите хора, се обадих на братята във Великобритания, за да питам за кого става дума. Те ми казаха, че е момче, известно като Абу Ахмед. Имаше и друг псевдоним. Този човек наистина е учил при мен, но за малко. После замина за Афганистан. Името му е Махди Газали. Заради атентата в Бургас братята от "Ал Кайда" го обявиха за мъченик и отслужиха молитва за мир на душата му." Това твърди шейх Омар Бакри в интервю за Центъра за близкоизточни изследвания.

Духовникът, който в момента живее в Ливан, след като напусна Великобритания заради атентатите в лондонското метро, е убеден, че е видял Газали в кадрите от Бургас.
"Не говоря за снимката на трупа, а за този, който се разхождаше по летището. За мен това е Абу Ахмед. Ако службите отричат, че това е той, защо тогава никой още не го е снимал и не го е интервюирал? След като братята му го почетоха като мъченик, той щеше да им даде знак, ако беше жив", настоява Бакри.

Радикалният ислямист, основател на джихадистката група "Ал Мухаджирун", казва, че е обсъждал със свои съмишленици да бъде изплатена кръвнина на българската жертва в Бургас Мустафа Кьосов. Според шейх Бакри, когато има невинни мюсюлмани, пострадали при атентати, техните семейства трябва да получават обезщетение. Той допълва, че и много други ислямски теолози тълкуват по този начин религиозните закони.

Бакри твърди също, че в интернет програмата за видеоразговори и конферентни връзки Paltalk, чрез която той проповядва вечер пред хиляди привърженици по целия свят, има много последователи, които се включват от България.

Ние смятаме България и цяла Източна Европа за ислямска земя, която един ден мюсюлманите са длъжни да освободят, казва шейхът. Според него обаче атентатът в Бургас бил насочен срещу израелците, а сред жертвите имало роднини на много влиятелни хора.

Бакри твърди, че се гордее с всеки свой питомец, извършил атентат срещу ционистка цел, и споменава за двама свои последователи. Единият се взривил в Тел Авив, а другият наскоро атакувал в Тулуза.

През 2005 г. шейхът бе обвинен, че е близък до "Ал Кайда" и е насърчил и благословил атентатите в лондонското метро, за които бяха заподозрени хора от неговата организация "Ал Мухаджирун". След като напусна Великобритания, роденият в Сирия ислямист се засели в Ливан, където през 2010 г. бе осъден от военен съд на доживотен затвор с тежък физически труд по обвинения в актове на тероризъм.

Няма да изкарам и ден в затвора, защото не вярвам в законите нито на Великобритания, нито на Ливан, заяви тогава шейхът. Днес той живее в охранявана от свои последователи къща в Северен Ливан.

Шейх Омар Бакри: За атаки на "Фриланс Кайда" никой не поема отговорност

- Шейх Омар, твърдите, че сте разпознали човека, извършил бомбения атентат в Бургас.

- В някои западни медии се появи информация, че човекът, извършил атентата в Бургас, е от групата на Омар Бакри. Тогава аз се обадих на братята във Великобритания, за да ги попитам за кого става дума. Те ми казаха, че прякорът му е Абу Ахмед. Това е Махди Газали от Гуантанамо. Между братята той бе познат като Абу Ахмед, но имаше и друг прякор. Наистина е учил при мен за малко време. После замина за Афганистан. Когато чухме за атентата, това бе приятна изненада за всички ни.

- Версията за Махди Газали излезе по медиите, но това бе отречено още тогава.

- Махди Газали изчезна. Неговите братя от "Ал Кайда" го обявиха за мъченик заради атентата в Бургас. Историята му, животът, делото и мъченическата му смърт бяха разказани във видеоклип. Братята дори извършиха молитва за упокой на душата му. Ако някой е разпространил фалшива снимка на атентатора, това е друг въпрос.

- Снимката бе направена чрез техническа възстановка на главата на извършителя. И този човек не е Махди Газали.

- Не говорим за трупа. Говорим за този човек, който бе сниман да се разхожда на летището.

Шейх Омар Бакри е роден през 1958 г. в Сирия. Като младеж влиза в сирийското подразделение на организацията

- Човекът от летището беше с перука, поне така бе съобщено.

- За мен този човек е Махди Газали.

- Но специалните служби казват, че не е.

- Е, щом казват... Аз бих се радвал Абу Ахмед да е жив. Но ако беше жив, след всичко това, което се спомена за него в медийното пространство, той трябваше да излезе и да каже - аз съм жив. Къде е Махди Газали? Защо не излиза? Особено след като неговите братя пуснаха видео за него и отслужиха молитва като за загинал мъченик. Никой не го е снимал. Никой не го е интервюирал досега. Ако службите отричат, че е той, аз питам къде е тогава?

- И досега няма нито едно доказателство, което да разкрива самоличността на атентатора.

- Пак казвам, ако това е Махди Газали, нека Аллах да го приеме като мъченик. Той не беше шиит, той беше истински добър салафит и нека Бог да го възнагради за делата му.

- Има само шофьорска книжка.

- На чие име?

- На човек от Америка, но израелските служби казват, че е направена в Ливан.

- Как тогава се появи името на Махди Газали? Кой пръв съобщи това? И откъде се появи тази версия, както и информацията, че той е свързан с движението "Ал Мухаджирун" и Омар Бакри? Във Великобритания първи разпространиха тази версия. Затова аз се обадих на братята там и те потвърдиха. Специално попитах дали става дума за Абу Ахмед. И те ми казаха: Да, това е нашият брат Абу Ахмед. Оттам нататък всичко друго дойде от медиите.

- А кой според вас стои зад атентата?

- Този атентат е на "Ал Кайда" и целта му е да бъде ударен ционисткият враг.

- Ако е така, защо никой не пое отговорност?

- Имаше много въпроси дали този атентат може да се смята за индивидуален джихадистки акт, след като от ядрото на организацията не поемат отговорност. Смятам, че това е така. И затова казвам, че Махди Газали е мъченик. Имаше и въпроси дали от религиозна гледна точка такива атентати са допустими.

- Възможно ли е това да е тактика, за да бъдат объркани службите за сигурност?

- Ако "Ал Кайда" стои зад атентата в България, рано или късно ще поеме отговорност. Но има вече много други групи, които ние наричаме "Фриланс Кайда". Те са привърженици на "Ал Кайда", извършват атентати от името на организацията, но самата "Ал Кайда" невинаги поема отговорност за тях. Те са като репортери на свободна практика. Работят самостоятелно, после пращат репортажа на някоя голяма медия, която сама решава дали да го вземе, или не. Със сигурност невинаги им публикуват материалите. Така и тук. Има много групи, които идеологически припознават "Ал Кайда", но не членуват в мрежата. Дори тези, които извършиха атентатите в Лондон и Мадрид - те не бяха членове, а симпатизанти на "Ал Кайда". В техните случаи организацията пое отговорност. Но има и такива случаи, в които "Ал Кайда" така и не пое отговорност. Атентаторът в Бургас и атентаторът в Тулуза може да са били точно такива "фриланс". Но забележете, и двамата бяха свързани с моето име. С Омар Бакри. И когато стана атентатът във Франция, пак казаха, че този французин е бил мой ученик. Има и един, който се взриви в Тел Авив. Да, наистина, всички те са били мои ученици, но те бяха млади още. После станаха независими. Но аз съм горд с всеки свой ученик, който направи атентат срещу израелците.

- По принцип подкрепяте ли такива атентати?

- Всеки атентат срещу израелците и окупаторите на ислямска земя не би трябвало да е ограничен.

- А смятате ли за врагове приятелски на Израел държави, или такива, които имат военни договори с тях?

- Всички тези режими са невернически и сме длъжни да воюваме срещу тях. Това е нашата идеология. Но да не забравяме, че главата на змията е Америка. Затова "Ал Кайда" търси големи американски цели. Но привържениците й търсят по-малки и по-лесни цели. След глобализацията в икономиката сега има гробализация и в джихада. От религиозна гледна точка ние можем да ударим врага, окупирал земите ни, където и да е. Освен ако няма друга причина. Например, ако влезеш в една държава с виза, това е като мирен договор. Когато се подписваш за визата, ти се съгласяваш с условията и не можеш да нарушиш този договор, като правиш атентат в същата тази държава. Това е неуместно от религиозна гледна точка според нас. Аз докато бях във Великобритания, не съм използвал оръжие срещу държавата. Бях политически емигрант и между мен и дъравата имаше договор. За 30 г. нямах дори пътно нарушение. Когато те започнаха да убиват мюсюлмани и да издават закони срещу нас, тогава те първи нарушиха договора. Затова издадох фатва, че може да се воюва срещу тях. Така дойдоха атентатите в Лондон. Затова ционисткият враг може да бъде удрян навсякъде по света. Но не като евреи, а като израелци!

- От религиозна гледна точка България може ли да се смята за легитимна цел на муджахидините заради политиката си?

- Искрено да ви кажа, ние смятаме България за ислямска земя.

- Как така?

- Щом едно време ислямът е влязъл на една земя, тя се смята за ислямска. Затова мюсюлманите са длъжни да я освободят някой ден. Испания например е ислямска земя. Източна Европа - също. Румъния, Албания, Македония, Сърбия и Косово, Босна... Но заради войските си в Афганистан и Ирак и заради военното си сътрудничество с Израел България също е законна цел. Ние смятаме, че могат да бъдат извършвани атентати в сърцето на България. Може и в Румъния, и в други държави. Това вече зависи от тактиката и стратегията на място. Атентатът в Бургас бе по израелска цел. Защото всички, които загинаха там, са синове на израелци и между тях има много важни хора. Те имат много власт.

- Но сред загиналите имаше и един мюсюлманин.

- Да, изключвам шофьора. Ние дори дискутирахме дали да трябва да платим кръвнина на неговото семейство. Защото някои от жертвите на 11 септември, които бяха мюсюлмани, получиха кръвнина от "Ал Кайда". В религията това е ясно, който е бил убит по погрешка трябва да получи кръвнина. Този човек в Бургас не беше убит нарочно и затова трябва да бъде платено на неговото семейство. Някои братя в "Ал Кайда" отричат това задължение. Защото казват, че са предупредили всички правоверни да са далече от евреите и американците и да нямат нищо общо с тях.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 170
18.07.2023 »
19.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 04.10.2012 г.
+3
 
 
Това наше общество се сбърка изконно . Слушам , чета и гледам как половината от младите българи се държат като неонацисти , а другата - като единствените запознати със световните конспирации. Говорим за това как един от най-полезните за България етноси - евреите беше нападнат зверски на наша територия . Загина и български гражданин. А повечето тук ми се правят на Хитлер юнген. Я вземете едно немско гражданство и си бийте камшиците , че направо ме е срам наследниците на единствената нация защитила своите евреи по време на ВСВ да се държат неадекватно.А това за Политическите и иконимически атентати и тем подобни простотии дори няма да го коментирам . Не ми е ясно колко трябва да си незапознат със съвременният тероризъм за защитаваш подобни твърдения.
-1
 
 
ОТКЪДЕ ПЪК ГО ИЗМИСЛИХА ТОВА ИНТЕРВЮ!ОСТАВА И ДА ПОВЯРВАМЕ.чИСТ ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИАЛ ЗА СОНДИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ.А АТЕНТАТЪТ СИ БЕШЕ НЕ ПОЛИТИЧЕСКИ,А ИКОНОМИЧЕСКИ.
Aнонимен
на 04.10.2012 г.
+2
 
 
Хайде всички фенчета на Боко и Цецко - с американците и евреите да подишат малко газ :-))))
+4
 
 
Моля развитите западни държави да вземат отношение по въпроса като интегрират братята салафити :) Интеграция му е майката, нали само това ни набиват в главите, искаме да видим интеграция в действие.
Aнонимен
на 04.10.2012 г.
+1
 
 
как може да са толкова побъркани. направо нямам думи как да ги нарека.
Aнонимен
на 04.10.2012 г.
-4
 
 
Да ги видим какво могат =) кв. Каршияка елате маймуни от пясъka
Aнонимен
на 04.10.2012 г.
+1
 
 
Лудница и тежък физически труд доживот за този и подобните му психопати!
+4
 
 
Как фюрерът не ги довърши тези изроди...Бог да прости загиналите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: