ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Старият град губи статута си на резерват?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:34 / 18.10.2012Коментари (4)6089
© Plovdiv24.bg
Старият Пловдив и Арбанаси или общо 19 места със сгради-паметници на културата, са застрашени от бъдещо строителство в тях. Статутът им на резервати ще отпадне и така те ще загубят най-високата степен на защита на автентичността им. Подготвяните поредни промени в закона за културното наследство отварят възможност след време по-лесно да се получава разрешение за намеса в тях, а апетитите за строителство и сега са сериозни.

Промяната на статута на архитектурните резервати е най-сериозното опасение на звеното във Върховната касационна прокуратура, отговарящо за културните ценности.

В закона за културното наследство, приет през 2009 г., е записано, че резерватите могат да бъдат само археологически. През годините обаче (още от средата на миналия век) са били обявявани различни видове резервати - освен археологически, архитектурни, исторически, градоустройствени, етнографски и дори туристически. Така от 2009 г. положението на резерватите, които не са археологически, е висящо. Въпреки неяснотата до момента е важал старият им статут на резервати според съответните постановления на правителството от годините на обявяването им.

Със сега инициираните промени обаче вече няма да се водят за резервати и да се ползват със специална защита. Те ще имат статут на групови недвижими ценности с категория "национално значение" и за тях според измененията ще се прилага най-висока степен на защита по реда на закона.

Въпреки текста, че ще има максимална защита, в прокуратурата са притеснени от редакцията и превръщането им в нещо различно от резервати. Според експерти новият статутът не гарантира най-високата степен на защита от инвеститорски намеси - груповите паметници можело по-лесно да бъдат разделени, от тях да бъдат вадени индивидуални паметници или пък да се разпаднат на индивидуални, като така се допуснат по-лесно промени в тези обекти. И докато резерватите имат стриктно определена територия и граници, които трудно се изменят, то от груповия паметник доста по-лесно може да отпаднат части.

След законовите изменения например с. Арбанаси край Велико Търново вече няма да е резерват. Отпадат от списъка с резерватите и места като Стария Пловдив, Котел, Боженци край Габрово, Жеравна, Мелник, Копривщица. Също няма да са резервати и старата част на Созопол, Ковачевица, Трявна.

Източник: в. "Дневник"



Още по темата: общо новини по темата: 213
16.03.2024 »
18.02.2024 »
01.11.2023 »
15.10.2023 »
28.09.2023 »
26.09.2023 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Трябва 1 протест почивните дни или след работа.
+1
 
 
Защо ли в "инициираните промени" виждам пак ръката на червените депутати? Няма да се учудя на нищо, като се има предвид, че специално в нашия стар град има един мастит разбойник, който ще направи всичко, за да опустоши Стария град, като направи от къщите, които притежава, безвкусни палати. Не само панаира му е в плановете, но и стария град. Спрете с тези безумия, както е казал Резон по-долу. Не може да се руши това богатство, за да увеличават богатството на червените боклуци.
+10
 
 
Направете бърдаци ама много бърдаци и без друго цялата държава е един бърдак.Давали пари за култура а ще правят бърдаци пожарникарска работа...
+14
 
 
Спрете с тези безумия! Няма по-добър начин за опазване на старите паметници от резерватите!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: