ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Реконструкцията на бившия "Детмаг" стартира до края на годината?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:55 / 18.11.2012Коментари (8)9859
© Plovdiv24.bg
Реконструкцията на сградата на бившия "Детмаг" може да започне преди края на годината, научи репортер на Plovdiv24.bg. "След като проектите за делба на имота бъдат внесени и одобрени от съда, което трябва да стане в края на ноември, на практика преустройството на сградата може да стартира", заяви зам.-кметът Димитър Кацарски.

В момента в съда са предоставени становищата на Община Пловдив и на реститутите на бившия "Детмаг", поделящи си собствеността на имота в съотношение 60% на 40%. По искане на съдебната институция, трябва да се изготвят технически и инвестиционен проект за делба, струващ 11 000 лв. Цената ще бъде платена пропорционално от двете страни. В заданието ще се включи и изготвяне на количествено-стойностна сметка за преустройството на западналата сграда, а сумата трябва да е поносима за собствениците на имота, които ще платят за тяхната част от имота, разясни още Кацарски.

"Проектът за преустройство ще бъде реално изпълнен. В него се включва например обновяването на фасадата на сградата, допълнителни стълбища, санитарни възли и т.н.", допълни още зам.-кметът.

Към момента не са водени разговори да изкупуване на дяловете на собствениците, въпреки че те заявиха това си намерение още през лятото. "Наше условие е след като се раздели собствеността, тогава да се премине към тази процедура. Така ще се спести много време", каза още Кацарски.

Припомняме, че както вече писахме, сагата с пустеещото от години здание, намиращо се на Малката главна в центъра на Пловдив, е на път да започне да се изяснява.

Както и преди, така и сега единственият колорит на сградата, са сергиите за вестници. Иначе двата етажа, които някога бяха рай за пловдивските деца, са безлюдни. Над тях има други два обитаеми жилищни етажа. Преди 15 години общинският съвет на Пловдив продава дела си в сградата на бившото вече РМД (работническо-мениджърско дружество) за 1,5 млрд. стари лева, но то не внася парите в срок и след продължителна съдебна одисея сделката е развалена. Оттогава пред градската управа стои дилемата дали да изкупи дяловете на частниците, или да продаде своите 60 процента на тях.

Мястото пред входа на апетитната сграда в центъра, която клошарите и пияните от дълги години се опитваха да превърнат в безплатна тоалетна и място за спане, в момента е в чувствително по-добро състояние. Миризмата на урина не се усеща толкова силно, а пространството видимо е почистено и измито.

След изборите миналата година новата власт на Пловдив заварва споразумение на предното управление с реститутите на сградата. В него се предлага партерния етаж да влезе във владение на съсобствениците, а следващия етаж - на общината, разказа тогава за Plovdiv24.bg Кацарски.

"Това за нас беше абсурдно, тъй като е ясно, че на партера имотите са два пъти по-скъпи. За тази цел уведомихме собствениците, че не сме съгласни, подновихме и съдебните дела", коментира още зам.-кметът. Последва изпращане от страна на общината на предложение. Става въпрос за процентно вертикално разделение на сградата, т.е. Общината да има по 60% на партера и на първия етаж, а останалите 40% на двата етажа да останат за съсобствениците.

"По този начин щеше да има общи стълбища, санитарни обекти и др., но не и общи търговски обект", поясни още Кацарски. Това тогава не устройваше реститутите, но сега явно са го приели.



Още по темата: общо новини по темата: 44
13.08.2019 »
15.07.2019 »
26.06.2019 »
28.04.2019 »
25.02.2019 »
19.02.2019 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Стоя и се чудя защо коментарите ми не са активниу т. е. защо ръчичките в горния десен ъгъл са сиви, а не зелена и червена.
на 18.11.2012 г.
+3
 
 
Нещо наистина добро като решение. С божията благословия - напред! Беше чудесно , защото всичко необходимо за детето ти е на едно място и най- вече в центъра. Недалеч бше и млечното барче, където след покупката можеше да се заведе детето на принцеса с топло прясно мляко с мед. Имаше и млечни кремове и.....
+6
 
 
Всички сме в очакване ! Пожелавам успех на общината!
+7
 
 
Отново карловският селянин Славчо Атанасов се е опитал да ощети общината!
+4
 
 
Крайно време беше! Приличаше на архитектурен паметник на културата от някаква далечнааааа епоха.
Veni, vidi, vici--Botev forever. Не е нужно да работиш в аптека, за да бъдеш заобиколен от капути!
на 18.11.2012 г.
+4
 
 
Е това е вече приказка ,отдавна трябваше да стане беше като трън в очите .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: