ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Решение на ВАС слага край на сагата с незаконните бараки на ПУ. Премахват ги!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:16 / 04.01.2013Коментари (21)9073
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Община Пловдив е уведомила ПУ "Паисий Хилендарски", че във връзка с влязло в сила решение на Върховния административен съд незаконните бараки на ул. "Костаки Пеев" трябва да бъдат премахнати, научи репортер на Plovdiv24.bg.

"Да, така е. Според решението на ВАС сградите, намиращи се в непосредствена близост до Ректората, трябва да бъдат премахнати от самия университет", потвърди информацията ни кметът Иван Тотев. За целта градската институция инициира официална среща с ръководството на висшето учебно заведение, която ще се състои най-вероятно следващата седмица. От думите на градоначалника обаче стана ясно, че премахването на бараките няма да стане на всяка цена.

"Държа да продължаваме и занапред добрия диалог с университета. Община Пловдив е готова по всякакъв начин да помогне на ПУ в казуса и това ще обсъждаме на срещата с ръководството на университета", подчерта Тотев.

Припомняме, че ВАС излезе с решение в полза на район "Централен" по отношение на бараките на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", намиращи се на ул. "Костаки Пеев" 5-11. Спорът започна през 2008 г.

Бараките до сградата на ПУ са незаконни, съобщиха тогава от Апелативна прокуратура. Според магистратите петте сгради не са имали разрешение за поставяне и експлоатация. Последва заповед, издадена от кметицата на "Централен" Райна Петрова, помещенията, изградени върху публично-общинска собственост, да бъдат премахнати. Заповедта 4 години и половина по-късно все още не е изпълнена. Незаконните бараки продължават да запушват улицата, а според подробния устройствен план тя трябва да бъде отворена.

След като решението на ВАС стана ясно, на 21 май 2008 г. последва обжалване от страна на ПУ и произнасяне на Административния съд в негова полза. От "Централен" внесоха иска във Върховен съд, който постанови, че бараките наистина трябва да бъдат съборени, а решението не подлежи на обжалване.

В противоречие на закона с решение на пловдивския Общински съвет от 18 март 2010 г. обаче сградите бяха запазени и оставени до тяхното евентуално узаконяване. Предизвикалият много дебати проблем бе решен от градските съветници в полза на ВУЗ-а чрез категорично гласуване с мнозинство, обединило вечните опоненти БСП и ГЕРБ.

Твърдото решение на Райна Петрова да възстанови улицата, която сега е университетски двор, бе спряно в противовес на окончателното решение на Върховния административен съд бараките да се бутнат. Общинските съветници от БСП дори вкараха ден преди заседанието предложение, което да спре изпълнението на заповедта на кметицата на "Централен", в което те предложиха промени в подробния устройствен план, които да запазят продължаващото повече от 30 години статукво.

Запрян Козлуджов, тогава заместник-ректор на университета, заяви от трибуната на местния парламент, че близо 15 000 студенти учат в университета, няма достатъчно материална база и бараките са нужни. Чуха се и предположения, че ако се отвори улицата, студентите могат да станат жертва на пътнотранспортни произшествия.

В желанието си да решат проблема в полза на университета, съветниците взеха почивка, за да се опитат да направят юридическа акробатика и решението да бъде облечено в някаква законова форма. В крайна сметка тогавашният кмет Славчо Атанасов спря заповедта на Петрова до старта на реализацията на предвидения според подробния устройствен план бъдещ строеж на сгради.

"Под натиск ни карате да приемем едно незаконосъобразно решение, при което улицата да продължава да не бъде улица. Какво направи ръководството на университета, за да реши този много стар проблем. Имате прекрасен комплекс на Пазарджишко шосе, заради търпимостта на всички градски управи досега вие се качихте на главата им", каза арх. Атанас Недевски.

"Срам за нас, че гласувахме нещо незаконно, срам и за вас. Не може да е угажда на някого чрез тъпчене на закона", коментира и адвокатът Георги Колев.

Към днешна дата Иван Тотев е категоричен, че все още е много рано да се говори за каквото и да е било отваряне на улица "Костаки Пеев".

"Нека първо разговаряме с ръководството на ПУ, да чуем тяхната гледна точка и да решим как по най-добрия начин да излезем от този казус", лаконичен е градоначалникът.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 8
01.04.2018 »
11.04.2013 »
08.07.2010 »
21.03.2010 »
18.03.2010 »
02.03.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Крайно време е да ги бутнат. Новия комплекс ще приюти много студенти, а не да учим като че ли сме в средновековно училище с бараки и да ни вее отвсякъде. Може да се построи още един такъв корпус на мястото на университетския информационен център и така ще се получи още един малък корпус за обучение. Така ректората ще има малко повече място, а учащите в него няма да се измъчват из тези съборетини.
+4
 
 
Правилно, бараките нямат място в един уважава6т себе си университет! Измъ4ват ни с жега през лятото и студ през зимата с претенции, че бараките били полезни, а "нова сграда" за какво е???
+3
 
 
Може би доста от коментаторите не знаят че преди близо месец ПУ си построиха и завършиха нови две двуетажни постройки от западната страна на университета срещу църквата .. в които да си поемат натовареността от бараките , така че с нетърпение очакваме тяхното премахване и отпушване на улицата
+6
 
 
А така! Ако може да премахнат и незаконните цигански постройки, градът ни ще ликува! Ако българин започне да строи където си иска, не в затвора, ами в ада ще го вкарат.....А циганите си правят кавото си поискат.
+7
 
 
Чудесно! Да ги бутат , и без това са доста грозна гледка и са студени през зимния сезон! А относно притесненията ,че нямало къде да поберат студентите ,могат спокойно да бъдат настанени в Нова сграда ,всички знаем колко е голяма тя, а седи доста празна предвид капацитета й!
Здравейте,тази вечер бяхме на Малката базилика, но тя беше затворена.Много хора останаха разочаровани,а пазачът вдигаше рамене.Днес не вали и е погходящо за музеи,а те -затворени. Абеше обявен,че от 20 ч. ще свири и квартет.Защо подвеждат хората? С уважен
на 04.01.2013 г.
+1
 
 
бараките наистина са ужасни.но улицата не бива да се отваря,защото ще стане опасно за преминаване. да се махнат, но на тяхно място да се построят нещо свясно
+5
 
 
Не само бараките, които запушват улицата са отвратителни, отвратително е всичко около университета-мърляви павилиончета, разбити и мръсни тротоари, преливащи от боклук мръсни контейнери, занемарени тревни площи, занемарени дворове на самия университет! За паркираните коли по тротоарите да не говорим. Сега строят и престрояват някакви нови помещения, но не знам дали имат право на това и дали сградата не е паметник на културата. Защо изобщо се допуска това, след като има възможност за разширение на 4-ти км. И като капак на всичко там се намира площад "Франсоа Митеран". На кое точно казват площад е загадка.
+7
 
 
Разбира се, че бараките трябва да бъдат махнати. Не може няколко изкукали старчета да се поставят над закона, само защото се представят от името на ПУ. Аз също съм минал през тия бараки, не виждам защо трябва да стоят там, при условие че мизерията в тях е голяма и са грозна гледка в центъра на Пловдив, плюс това са незаконни. В момента те са разменната монета на тия кукувци от ръководството на ПУ за да извиват ръцете на общината и да изцоцат някакъв келипир, обявявайки колко са загрижени за студентите и как горките студенти ще останат на улицата. А това са гнусни лъжи, ПУ има огромна база из целия град но старчетата си държат на прогнилите бараки!
-4
 
 
Гледам много недоволни, много разбирачи. Един иска като в Кембридж (ама да си плащаме по 200 лв семестър), друг иска нова база с басейни, трети мрънкат за всичко. Един въпрос имам само. Защо учите в ПУ, като толкова не ви харесва? Отидете в УХТ, ВСИ, Техническия, там съм сигурен, че е 100 пъти по-добре. Висшето образование не е задължително. За тия пари, които плащаме, получаваме много високо образование, така че спрете да се излагате вече.
+12
 
 
Изобщо не са ги постегнали. Навън е по-топло отколкото вътре, а за извисената обстановка, която те настройва към обогатяване на културата, няма да говоря. Много съжалявам, че ръководството гледа на студентите като на едър рогат добитък. Корупцията е толкова разпространена, че вече дори не се опитват да я прикрият. Единствената им цел е да вземат някаква сума, независимо от къде и за сметка на какво.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: