ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Живущ на Главната: Махнете пияниците! През нощта настава ад!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 19.01.2013Коментари (13)9213
© Plovdiv24.bg
Уличните музиканти нямат право да свирят на Главната, заяви вчера директорът на общинския инспекторат Владо Илиев. Груповите и солови самодейни изпълнения са забранени със заповед на кмета. В общината има много жалби на граждани, които живеят на ул. "Княз Александър I" и са недоволни, че под прозорците им се свири на различни инструменти и по всяко време, обясни Владо Илиев.

Директорът категорично отрече, че уличните акордеонисти, барабанисти и кларнетисти са пропъдени от Главната. Не сме ги гонили, напротив, разрешаваме да свирят и да пеят на пл. "Централен", дори без да плащат такса, увери Илиев. Той няма информация дали са били наложени глоби на самодейните артисти, нарушили заповедта.

От Главната са преместени и продавачите на цветя пред Драматичния театър. На търговците е обяснено, че градската управа държи визията на централната улица да е в унисон с напредналите европейски градове. С тази цел общината е наложила всички тенти и чадъри да са в нюансите между бяло и пясъчно, да няма грозни заграждения пред заведенията, а наскоро ще бъдат въведени и еднакви правила за външната реклама.

Няма забрана за клоуна Кени да изнася шоу по Главната. Той има разрешително, каза Владо Илиев. Живите статуи също не са успели да предизвикат засега раздразнение в общината и могат да забавляват хората без риск да отнесат глоба. 

Димчо Пасков, уличен музикант: Само в Пловдив ни пъдят като клошари

Димчо Пасков е един от музикантите, чиято акустична китари звучи понякога на Главната и пред когото пешеходците често се спират да чуят някоя популярна испанска мелодия. Той притежава разрешително, издадено от община Пловдив, в което са му поставени следните ограничения - той има право да свири от 9 до 21 часа, а като място е посочен площадът пред Централна поща. 

"Проблемът е, че разрешителните на всички музиканти са издадени за това място и не ни пускат да припарим до Главната. Няма логика 5-6 души с различни инструменти да се струпат на площада и да свирят. В същото време по Главната пеят и свирят хора без разрешителни", възмущава се Пасков. 

Дълги години той е бил тромпетист във Военния духов оркестър на Смолян, но след като формацията е закрита, той е принуден да излезе на улицата. С парите, които печели, издържа семейството си, 5-годишното си дете и възрастните си родители. Има разрешителни за работа от общините на няколко големи града, включително Варна и Бургас. 

"Навсякъде има ограничение единствено за часовата зона, в която можем да работим". Пасков е пътувал в чужбина и недоумява защо градските власти са толкова недружелюбни към музикантите, които придават специфичен колорит на всеки град. 

"Аз лично никога не съм имал проблеми с живеещи на улицата, никой не е идвал да ми каже, че му преча. В същото време през лятото, когато беше горещо като в пещ, бях застанал под дърветата в началото на Цар Симеоновата градина и Общинска полиция ме изгони, защото това място било извън разрешителното ми", разказва Пасков.

Преди няколко дни той отскочил до съседна Гърция и свирил в Александруполис. "Бях точно до полицейското управление в центъра на града. Не само че никой не ме изгони, но самите полицаи идваха да слушат и ми хвърляха монети", смее се музикантът. 

Жител от Главната: Да махнат пияниците

Проблемите по Главната са след 22 часа. Имам чувството, че сме във военно положение. Аз живея на ул. "Райко Даскалов", т.е. т.нар. Малка Главна, и не мога да ви опиша за какви разправии, крясъци, побоища и псувни става дума. Колкото и плътно да са затворени прозорците, не е възможно да се спи. Излизат пияни от ресторантите и нощните клубове и настава истински ад. Терорът е нощем, когато хората почиват и искат тишина. Глупаво е да махнеш уличните музиканти, които са бял кахър, а да оставиш пияниците да вилнеят. На кого пречат в делничния ритъм - нека си свирят и създават настроение. Нощем е нужно да се вземат мерки - да се постави жива охрана или пък камери - нека градската управа реши.

Източник: в. "Марица"



Още по темата: общо новини по темата: 323
11.10.2023 »
06.10.2023 »
04.09.2023 »
22.08.2023 »
13.08.2023 »
08.07.2023 »
предишна страница [ 1/54 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Махането на пияниците и опасно - те може и да ошамарят някой виден общинар. И това и Маминото, и Чичовото го знаят. За това и си намират лесна "ЦЕЛ" - музикантите. Пък и е толкова готино да раздаваш височайши разрешения... Особено кято нямаш друг начин да се престориш на значин и съществен.
+1
 
 
Това ли остана сега, да се занимават с хората които заработват за едно парче хляб. Всичката я свършиха и с безпомощните хора взеха да се занимават. Цяла България е така. УЖАС
+3
 
 
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА България "Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин." Всеки може да си свири където иска на публично място и в колкото си часа иска! Ако някой го спре, то той поругава Конституцията!
+2
 
 
Ами ако тези музиканти са притиснати до толкова от немотията и пробват да изкарат някой лев с талант ? Пълни глупости...
+3
 
 
Това си е съвсем нормално комплексарско поведение от страна на управниците. Всеки път се сравняваме с някакви държави в Европа, независимо за какво става въпрос. В Англия това е така, а при нас не е, в Германия е еди си как, а при нас не е. Защо винаги трябва да се сравняваме и да приличаме на някой, това не мога да разбера. Ами измислете си някакъв стил и си дръжте на него
+6
 
 
Смятам, че кметът започва да прекалява с нововъведенията си. Да гони уличните музиканти ? Това никъде по света го няма. Като имат разрешение, като спазват часовия диапазон, питам аз, какво лошо правят ? Напротив, създават неповторимата атмосфера на Главната. Кмете, не прекалявай с измишльотините си ! Нека да си свирят хората ! Какво да кажат хората, живеещи на големите булеварди ? Да спрем движението по тях ли ? Ами живеещите край училищата ? Да забраним на децата да пеят и играят на двора ли ? Това, което правят уличните музиканти, е изкуство и заслужава възхищение, а не санкции.
+5
 
 
ее,,,,тфа са глупости вече.. хората се опитват да изкарат някакви парички чрез таланта си !
+10
 
 
Музикантите на никого не пречат! Толкова много хора се спират и сядат около тях докато се разхождат, за да слушат музиката. Не ми е ясно как общиата е решила, че пречат. Просто поредната вкисната менопауза е подала жалба...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: