ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ДПС съветник: Включете Международния ден на ромите в културния календар на Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:05 / 24.01.2013Коментари (22)4497
© Plovdiv24.bg
С 43 гласа "за" общинските съветници на Пловдив единодушно приеха културния календар на града за 2013 г., предаде репортер на Plovdiv24.bg. Междувременно представителят на ДПС Антон Карагьозов поиска 8 април - Международният ден на ромите, също да бъде включен в календара с бюджет от 10 000 лв.

Над 80 събития включва културният календар на община Пловдив за 2013 г. За провеждането на събитията в общинския бюджет са заделени 1 100 000 лв.

Образователният проект "Академия за изкуства", проектът "Списание и Страница", детският кинофестивал в кино "Лъки Синема", проект "Керамично студио" и "Алтернативна карта на Пловдив" са само част от събитията, които ще се проведат тази година в града ни.

За провеждането на осмото издание в Пловдив на международният кинофестивал "София филм фест", когато в рамките на около 10 дни и ще бъдат представени най-новите и най-касови кинозаглавия, Общината е заделила 19 000 лв.

По време на Европейския музикален фестивал от април до май в Драматичния театър си дават среща българската публика с постиженията на някои от най-големите изпълнители и автори в областта на класическата музика като гостувалите Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Пламена Мангова, Светлин Русев, оркестърът на Класик ФМ и други.

За Великденските празници от 29 април до 5 май пл. "Ст. Стамболов", когато са предвидени концертни изяви на откритата сцена, разрязване и раздаване на най-дългия козунак, Община Пловдив е заделила 5 000 лв.

Третото издание на лятна сцена "Орфей" от май до септември включва гостуващи театрални постановки, кинопрожекции и концерти. Европейската инициатива "Нощ на музеите", Международният фестивал "Черната кутия", "Стрийт арт фест", "Дни на музиката в Балабановата къща", фестивал на нетрадиционните улични и модерни изкуства "Стрийт мастърс", "Пловдив чете" -от 4 до 9 юни , фестивал на старата градска песен "Нежни чувства" - от 7 до 9 юни, културният проект "Улица Отец Паисий" допълват календара от събития на градската институция.

За 49-и път ще се проведе и международният фестивал на камерната музика в Етнографския музей, която ще се състои в двора на Етнографския музей в Старинен Пловдив.

Свидетелство за авторитета на фестивала е участието на изпълнители като Ифра Нийман, Святослав Рихтер, Данаил Шафран, Алексис Вайсенберг, Милчо Левиев, Минчо Минчев, Юри Буков, състави като Парижки камерен оркестър, Оркестър "Ерфрут", "Инглиш Симфони", "Лондонска серенада", "Шидлоф квартет" и други.

От 15 юни до 5 юли на Античния театър ще се изнасят спектакли на оперите на Джузепе Верди. Досега фестивалът има 26 издания, а за сегашното общината е предвидила 10 000 лв.

Най-голямо е общинското субсидиране на Международния фолклорен фестивал, провеждаш се от 29 юли до 4 август на сцената на Античния театър и на откритата сцена на пл."Стефан Стамболов". Във фестивала, за чието провеждане са предвидени 90 000 лв., досега са взели участие фолклорни танцови състави от Гърция, Турция, Русия, Грузия, Чехия, Италия, Египет, Нигерия, Мексико, Коста Рика, Индия.

Почти двойно по-малко, а именно 40 000 лв., е сумата за коледните и новогодишни празници на 2013 г. През годините на пловдивска сцена са участвали Мария Илиева, Графа, "Мери бойс бенд", "Остава", "Те" и много други поп и рок изпълнители, народни музиканти, певци и танцьори.

55 000 лв. е общинското финансиране на Есенния салон на изкуствата, който ще се открие на 1 септември на Античния театър. До този момент салонът е откриван с концерти на Йън Андерсон, Пловдивска филхармония съвместно с Джон Лорд, Рик Уекман, Нейджъл Кенеди, ФСБ , а през 2012 г. с мюзикъла "Зоро" на Държавен музикален и балетен театър.

20 000 лв. са предвидени за Националните есенни изложби. През годините са били представени творци като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков,Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Георги Божилов - Слона.

40 000 лв. са предвидени за международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът", провеждащ се от 10 до 23 септември. Фестивалът има 16 издания. На него водещите български театри представят актуалните си постановки за сезона, като спектаклите са обединени от обща тема. Досега са участвали и театри от Гърция, Румъния, Украйна, Македония, Испания, Англия.

Празникът на Стария град от 2012 г. се провежда в рамките на последната седмица на месец септември и включва множество културни прояви на територията на старинната и новата част на Пловдив - карнавално шествие, концерти, изложби, занаятчийско изложение, кулинарна програма и други.

Фестивалът "Sounds Of The Ages ", чието първо издание бе през 2011 г. с концерта на Таря Турунен с оркестъра на Държавна опера Пловдив, ще струва на общината 80 000 лв. През 2012 г. се доразви идеята за гостуване на световни звезди на сцената на Античния театър с концертите на Фиш и група "Анатема" със симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив.

Списъкът с културните прояви се допълва от "Пловдивски джаз вечери", Национален поетичен конкурс "Добромир Тонев", международни дни на фотографията, международен фестивал на китарата, "Наслади се на цветовете" - Enjoy the colors, "Retro car fest" - фестивала на ретро автомобилите, "Мисия Студент"и Велофест Пловдив, като естествено не се изчерпва само с изброените събития.

Разликите в сумите на общинското финансиране идват от това, че провеждането на някои от събитията се плаща изцяло от градската институция, а за други сме в партньорство с различни частни организации и фондации, разясни преди дни за сайта ни зам.-кметът Стефан Стоянов.


(c) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Дори няма да си правя труда да чета... заглавието ми е достатъчно. ДПС няма никакво право да говори, ГРАМ, особено след 19-ти и световният "по*но" театър, който излъчиха и е**ха тотално майката на достойнството на България пред Света, Шенген и всичко! Абсолютен минус!
0
 
 
...И така.Днес 24.01.2013 г. в 12,46 мин./обяд/ останах ИЗУМЕНА от това,че Джумая джамия беше с пуснати високоговорители и припяваше ходжата.Пловдивчанин съм ,на прилична и достолепна възраст и не можах да повярвам на очите и на ушите си ,че това се случва в обичният ми град.При никоя друга управа нахалството на мюсюлманите не е достигнало до такива размери.Съжалявам г-н Тотев,но тези хора имат само една цел И ВЕЧЕ Я ВИЖДАМЕ. Утре ще ви поискат на изходните табели на града да пише не Пловдив,а може би Филибе-Р Турция??? Жална ни майка!!!!!
+4
 
 
Ще ги включим разбира се,ще станат главните герой на най-сапуненената сапуджийница след хитлеровата.
+5
 
 
Само едно не разбрах ся 8-ми април ще е празника на мангалите?? Като почнат мангалите да си изкарват прехраната като нас като нашите родители тогава ще празнуват, а не да им дават пари и къщи и кво ли не и накрая да викат нямаме пари :X :@ ...
на 24.01.2013 г.
+6
 
 
Общината, ако ще полярни мечки да осинови дистанционно, но в никакъв случай пари на данъкоплатеца да не отиват за ромски гюбеци! Недопустимо е да се харчат пари в тия времена за хора, които нямат никакъв принос към общото.
на 24.01.2013 г.
+4
 
 
Еееее, не е истина! То бива, бива, ама цял бивол... Това ли ни чака и в Пловдив? Бях в шок като видях плаката от аватара ми в Люцерн, до езерото, откъм страната на музея. Ама там нямат такива големи орди и много ги коткат. Що не си навзимат от Пловдив и да им се радват целогодишно на ' талантите'?!!
+6
 
 
Ахмет Доган и Сергей Станишев заслужават изстрел в главата!
+10
 
 
Циганите са си цигани! Да си останат такива! Няма нужда да ги храним още!
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 24.01.2013 г.
+8
 
 
За тия - всеки ден е международен ден! Айде без предложения, вие от ДПС!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: