ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Силви Вартан ще вразумява българските депутати да не отменят забраната за пушене
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:41 / 09.06.2013Коментари (2)2585
© Bulfoto
Ще поискаме от прочутата френска певица и актриса с български корени Силви Вартан - посланик на добра воля на Световната здравна организация (СЗО) за подобряване здравето на майките и децата, решително да осъди поведението на българските депутати, които възнамеряват да погазят и отхвърлят Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО, заявяват от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Забраната за тютюнопушене на закрито трябва да се запази, щом като Република България още през 2005 г. е ратифицирала Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, категорични са в Сдружението на майките срещу насилието. В Чл. 8 на Конвенцията ясно е заявено, че "научните изследвания безпогрешно са установили, че излагането на тютюнев дим предизвиква смърт, болести и инвалидизация", а в Чл. 3 на този авторитетен международен договор се изтъква, че "целта на Конвенцията е да предпазва сегашните и бъдещите поколения от разрушителните здравни, социални, екологични и икономически последици в резултат на употребата на тютюн и излагането на въздействието на тютюневия дим чрез осигуряване на рамка за интегрирани мерки за контрол върху тютюна, които следва да бъдат приложени от страните членки на национално, регионално и международно ниво с цел постоянно и съществено намаляване на разпространението на употребата на тютюн и излагане на въздействието на тютюневия дим", припомнят от Сдружението на майките. 

"Ще поканим Силви Вартан, която е посланик на добра воля на Световната здравна организация, да посети българския парламент още в близките седмици и да осъди антиевропейското поведение на част от българските депутати, които възнамеряват да отхвърлят Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО, водени вероятно от лобистки интереси", заявяват от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

От родителската организация продължават да настояват всички парични постъпления от глобите и санкциите, налагани на нарушители на забраната за тютюнопушене на закрито, да се събират и акумулират в специален фонд към зравното министерство, който ще купува нови модерни кувьози за родилните отделения на болниците в страната. Майките искат и глобите за едноличните търговци и юридически лица, които не спазват забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, да бъдат повишени поне със 100 на сто, защото само така тя ще се спазва стриктно и навсякъде. 

"Надяваме се, че и министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева като лекар, непушач и най-вече като майка ще подкрепи предложението ни за вдигане размера на санкциите за некоректните собственици на заведения и нощни клубове, още повече, че тя е наясно с острата нужда от осигуряване на нови модерни кувьози за родилните отделения на клиниките в страната", категорични са в Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". 

От организацията на майките припомнят, че според статистиката на здравното министерство през изминалата една година от въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места са издадени 1 040 наказателни постановления на обща стойност 668 150 лв. Като се има предвид, че цената на един нов кувьоз е към 25 000 лв., със събраните до момента глоби и санкции от лицата и фирмите, които отказват да се съобразяват с въведената забрана за тютюнопушене, биха могли да се закупят 25-26 модерни инкубатора за АГ болниците и неонатологичните отделения.

 "Новите високотехнологични кувьози не само спасяват живота на новородените недоносени, но са и гаранция бебетата да нямат трайни очни увреждания", изтъкват от Сдружението на майките срещу насилието. От организацията на майките се обръщат и с апел към Регионалните здравни инспекции проверяващите да извършват още по-масирани и изненадващи проверки на заведенията за обществено хранене и развлечения в цялата страна. Инспекторите трябва да издават не само предписания, но и много по-смело следва да съставят актове при констатирани нарушения, както и наказателни постановления - задачата им е стриктно да следят за спазването на забраните, разписани в Закона за здравето, и да прилагат разпоредбите с цялата им строгост, настояват от Сдружението на майките. 

Особено строги трябва да са проверяващите екипи при извършване на изненадващи проверки в многобройните дискотеки и барове в Студентски град - не е тайна, че след полунощ в много от чалготеките забраната за пушене масово не се спазва, допълват майките.



Още по темата: общо новини по темата: 137
21.02.2024 »
17.01.2024 »
14.02.2022 »
29.07.2021 »
13.03.2019 »
04.09.2018 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
отиде пак една година "ще пушум, няма да пушим" .. няма червени, няма зелени, няма сини .. всички са боклуци .. мърша пълна ... 1 година слушам по радиото Мая че управляващите само лъжели .. мама ти ш***а тва ли ви беше предизборната кампания ... пълни мърши до един
Aнонимен
на 09.06.2013 г.
+4
 
 
Тютюнопушенето не трябва да се разрешава отново.Напоследък се пие алкохол и на Главната ,на " копчетата " ,на Бунарджика ,въпреки забраната.Не се спазват забранителните знаци в центъра от автомобилисти.п.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: