ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Почина Алексей Скурлатов, прототипът на паметника на Альоша
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:28 / 04.11.2013Коментари (25)14069
©
Алексей Скурлатов (най-вдясно)
В Алтайския край на Русия на 92 години почина Алексей Скурлатов, ветеран от Втората световна война, станал прототип за паметника на руския войник в Пловдив. Това съобщи местната администрация, цитирана от ИТАР-ТАСС.

До последните си дни той живя в родното си село Налобиха в семейството на дъщеря си, описва агенцията.

Паметникът на Съветската армия в Пловдив (открит по ирония на съдбата на утрешния 5 ноември, но през 1957 г.) е един от най-известните в България, наричан ласкаво от пловдивчани "Альоша". Височината му е около 15 метра, а на самата фигура, изработена от гранит - 10.5м. Паметникът е построен през 1954 година. Авторите му са архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков. Издигнат е на едно от тепетата на Пловдив - "Бунарджик", наричано още "Хълм на освободителите". Разположен е в непосредствена близост до паметника на освобождението на Пловдив от османско владичество. 

Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" (ППШ-41) с цевта надолу. На постамента е поставена петолъчка, а надпис под нея гласи "Слава на непобедимата съветска армия освободителка".

За прототип на "Альоша" е послужил именно Алексей Иванович Скурлатов, жител на Алтай, свързочник по време на Втората световна война. През 1944 г. докато Скурлатов работил по възстановяване на телефонната линия София - Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно от скулпторите за изработка на фигурата на войника.

До статуята се стига по обвиващи хълма павирани пътеки, около които се развива естествената растителност на тепето. Паметникът е като цяло запазен.

Неколкократно са предприемани опити за премахване на пловдивския Альоша, но до момента те остават безуспешни.



Още по темата: общо новини по темата: 20
07.01.2008 »
10.11.2007 »
09.11.2007 »
08.11.2007 »
08.11.2007 »
07.11.2007 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
Пловдивчани, този паметник е история. Хубава, лоша, зависи от времето. Защо не проумеете, че в 2СВ България е победена държава. След като сме победени, се радвайте, че не говорим на руски, а сме запазили езика си. Защо не проумеете едно съществено нещо, а именно че един народ, освободил територията на своята държава продължава да се бие и да освобождава други държави от нашественика. Русия дава милиони жертви само и само в други държави да няма немски войник. Не съм привърженик на Русия но сега всички ги плюете. Какво беше преди? СССР изкупуваше всичките боклуци, които се произвеждаха. Ние им се подчинявахме, а получавахме блага. След 5 века робство, сега колко джамии или в България? В заключение - В България, заради начина си на мислене на народа ни очаква само мизерия. И колкото и минуси да имам за този коментар - пак ще е същото. Някой ще яха другите заради свля келепир. Цялата световна криза тръгна от америка - някой да е плюл САЩ? Народ, не уважаваш историята си, не заслужава да е народ а племе.
-1
 
 
Бог да го прости и лека му пръст! Щеше обаче да е по-добре, ако паметника го изпревареше. Но е така яко поставен, че не виждам как ще се махне. С взрив ще иде голяма част от хълма
+2
 
 
Да почива в мир човекът , а паметника ще остане да ни радва. Извадете си гредите от очите и вижте истинските проблеми на Пловдив и България мръсни продажни национални предатели. 23 години ни грабят БСП, СДС, ГЕРБ, ДПС , Кунева, ОДС да ги изметем.
+3
 
 
В отговор на нахалния жълтур , ще му кажа , че периода от 1944 - 1989 г. в България се живееше щастливо и спокойно за 90 процента от народа . В тези 45 години се мислеше за благото на народа , нямаше как тарикати и измамници да трупат богатства , за сметка на бедния народ . Сега точно тези тарикати и измамници дерибейстат из страната и за това почти целият народ страда в нищита и мизерия .
-3
 
 
защо няма паметник на сс овец :) защо няма паметник на турски войник :) а има на савецки такъв :) (игнорираме факта че е на знаков хълм и толкова голям)
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
+10
 
 
на кой идиот му пречи Альоша.Това си е символ на Пловдив.Нормално пловдивчани казват Альоша на тепето а не бунарджика /турцизъм/
-5
 
 
големият въпрос не е дали ни харесва или пречи паметника а какво олицетворява и трябва ли да е там :) (ако да защо тогава бутнахме паметника на братята юзеирови а този не)
-1
 
 
Аз пък викам да се сложи паметник на ВАСИЛ ЛЕВСКИ, както имаше проект навремето. НИЕ НЕ ПОЧИТАМЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ГЕРОИ, А ПОЧИТАМЕ ЧУЖД ГЕРОЙ ОТ ЧУЖДА ДЪРЖАВА. ДОКОГА ЩЕ СЕ КЛАНЯМЕ НА ЧУЖДИТЕ ДЪРЖАВИ И ГЕРОИТЕ ИМ? НИЕ НЯМАМЕ ЛИ ГЕРОИ И ИСТОРИЯ? НАЛИ ЛИФТ ЩЕШЕ ДА СЕ ПРАВИ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: