ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Регламентират поставянето на колонки за зареждане на електроавтомобили в Пловдив
Автор: Мария Морунова 08:45 / 16.12.2013Коментари (3)3812
© Bulfoto
Така изглежда станция за зареждане на електроавтомобили в София
Изменение на Наредбата за разполагане на преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Пловдив ще разглеждат общинските съветници на последната за годината сесия, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Регламентирането реда на поставяне на колонки за зареждане на електромобили се внася от кмета на община Пловдив Иван Тотев.

Това изменени на Наредбата цели да се допринесе за реализиране на стратегията за незамърсяващи и енергийно ефективни превозни средства и за насърчаване приоритетното развитие на електрическата мобилност, които насоки са заложени в рамките на концепцията за нова индустриална политика на ЕС, подкрепена от Република България като страна-членка със съвместна декларация.

Също така е внесено и предложение, пак от кмета Тотев, за регламентирането на престоя на електромобилите в "Синя зона". Шофьорите на тези превозни средства не дължат такса за престой в "Синя зона", ако са в близост до колонка за зареждане и са в режим на зареждане.

Припомняме, че Plovdiv24.bg следи активно темата. На 8 май миналата година ви показахме как изглежда и функционира един туристически електроавтобус. Акцията в Цар Симеоновата градина се проведе във връзка с инициативата на Община Пловдив и Съюза на ландшафтните архитекти - "Седмица на зелената система".

"Това е 100% електроавтомобил, който се захранва или от електрическата мрежа от 220 волта, или със соларни панели. Във вида, в който е, а именно открит е изключително подходящ за месеците от май до септември. Разполага с 14 места. С едно зареждане се изминават средно 100 км, наличието на соларни панели увеличава пробега, а стойността му е около 20 000 лв.", разказа тогава пред репортер на сайта Борис Червенков, представител на фирмата, сглобяваща моделите.

Той допълни, че електроавтобусите може да заместят автобусите, обслужващи масовия градски транспорт в градовете, който изхвърля много вредни емисии и замърсява околната среда, но това е решение, което трябва да се вземе от ръководствата на общините.

Вече е влязла в сила употребата на електровозилата като атракциони. Пример за това е Бургас, където такъв туристически електроавтобус се движи в Морската градина и изминава маршрут от 5 км.

В бъдеще ще има зарядни станции и по магистралите, но при тях този процес ще изисква много по-кратко време", разказа още Червенков и уточни, че засега хората купуват електроавтомобили, пригодени за градски условия, които развиват максимална скорост 60 км/ч.

В София станции за зареждане на електрически автомобили вече има. На 9 август министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев откри такава пред Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на ул. "Славянска" №8. С нея броят на инсталираните зарядни станции за електромобили в столицата става девет. Те са разположени на територията на "синя зона" в централните градски части, а заплащането на използваната електроенергия ще се осъществява чрез предплатени ваучери. Предвижда се и въвеждането на заплащане чрез безконтактни дебитни и кредитни карти.



Още по темата: общо новини по темата: 80
16.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
12.04.2024 »
14.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
В София е безплатно паркирането на електромобили в синя зона дори да не са до колонка за зареждане. Това е с цел стимулиране. Тук , кой ще се откаже от левчето ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: