ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Цялата истина за скандала с градския транспорт на Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:31 / 04.02.2014Коментари (26)10202
© Plovdiv24.bg
През последните няколко седмици Пловдив става свидетел на грозни сцени и обвинения между част от превозвачите, сегашното управление на Пловдив и старото управление на града ни.

Пикът бе днес, когато част от превозвачите обвиниха други превозвачи и част от бившето управление на града в корупционни практики.

Защо обаче е целият този шум и истерия?

Истината е много проста - предстои конкурс за линиите на Батаклиев и всеки се стреми да се позиционира максимално добре, за да има шанс да ги прилапа.

С импровизирани протести и пресконференции при областния управител те се опитват да оказват натиск на сегашното управление, за да се заложат условия, които са подходящи за тях.

Например част от превозвачите са против малките автобуси, като дори днес вкараха абсурдни доводи по темата, защото не разполагат с такива автобуси. А истината е елементарна. Plovdiv24.bg научи, че общината има идея за много ранните и последните линии да се изискват малки автобуси, защото тогава пътникопотокът е малък, но и субсидията, която общината плаща за малък автобус, е много по-малка, отколкото за голям. Тоест на никой не му пука за хората, става въпрос за пари. От една страна, превозвачите ще трябва да купуват малки автобуси, от друга ще получават по-малка субсидия.

А какви трябва да са реално заложените условия? Те трябва да са такива, които са в полза на гражданите и на града, а не на превозвачите.

Трябва линиите, за които ще бъде обявена обществената поръчка, да се обслужват от нови автобуси!

Трябва да има задължително условие над определена температура на въздуха да е задължително включването на климатик, за да се избегне порочната практика в момента да има климатици, но те да не се пускат и в автобусите да е над 40 градуса.

Трябва всички автобуси от градския транспорт, не само въпросните 8 линии, които ще се дават на конкурс, но и старите такива, да са боядисани и брандирани по един и същи начин, за да се сложи край на нелициприятната шарения в момента.

Какви още условия трябва да бъдат заложени в конкурсите? Напишете в коментарите под статията!



Още по темата: общо новини по темата: 244
08.12.2022 »
05.12.2022 »
04.03.2022 »
13.01.2022 »
06.01.2022 »
01.11.2018 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ами самия факт, че толкова се натискат показва колко голяма и сочна е "баницата". Преди всичко според мен в договорите които ще бъдат сключени трябва да се заложат изисквания за качеството на услугата, но и механизъм по който общината и гражданите да прилагат контрол и съответно да има предвидени санкций при неспазване, за да не се получават ситуации при които има масови оплаквания (например за грубо отношение от страна на кондуктор или шофьор) и всичко да свършва с клиширани изказвания от страна на превозвача че "нарушителите ще бъдат наказани" и на края нищо да не се случва. Услугата е обществена и общината трябва да има механизъм по който да може да се бърка в работите на превозвача (образно казано) когато интересите на гражданите се накърняват. Договорите според мен не трябва да бъдат дългосрочни! Мисля, че практиката разби в земята мита че дългосрочните договори за концесия стимулират фирмите да инвестират и да подобряват услугата. Нека не забравяме концесията за спирките, случая Батаклиев и много други. Трябва ли общината и гражданите отново да попадат в същия капан? Превозвачите не трябва да бъдат "бетонирани" на тези линии за 10 години напред, защото тогава те нищо не правят - просто защото си знаят че за 10 години имат гарантирани приходи и общо взето се чувстват като монополисти. Те трябва да имат едно на ум, че ако не предоставят качествена услуга ще последва шута в г*зъ. Монопола винаги е в ущърб на потребителя, а конкуренцията води до по-добро качество. Нека и тук се създадат условия за някаква конкуренция. По отношение на изискванията за качество много може да се каже. Аз не искам да повтарям неща които вече са казани в предходните коментари. Лично аз бих искал да се спре порочната практика в официално работни съботи градския транспорт да работи с празнично разписание.
+3
 
 
Според мен трябва да има обществено обсъждане на маршрутите на линиите защото в момента са напълно неадекватни и дублиращи се.
+2
 
 
Освен всичко друго - автобусни линии да не могат да бъдат обслужвани от "малки автобуси" тип маршрутки, както се случва сега. Да има точна дефиниция на това що е автобус и що е маршрутка. Да има точно делнично и празнично разписание, което да се спазва (нещо, което се случва в много по-големи европейски градове с много по-натоварен трафик).
+7
 
 
Градският транспорт да стане отново общински. Да вземем пример от Бургас- там след като се случи това, общинта е кандидатствала по някаква евро програма и всички автобуси и ТРОЛЕЙБУСИ са нови. По отношение на автобусите в града - не се возя много често , но ми пави впечатление малките автобусчета по линия 10 как сутрин в час 7-30 са претъпквани . И как според управниците един "бус" го наричат автобус. То това е жива подигравка с народа. Според мен задължително да се модернизира градския транспорт, да се възстанови и тролейбусният транспорт.
+3
 
 
Прочетох всички коментари и съм съгласен с тях НО : 1. Относно климатиците и парното , всички ги искаме и сме недоволни от липсата им , и си го изкарваме на персонала в автобуса , смятате ли че на тях им е приятно да стоят на тези неподходящи температури , по 8 ,9 , че и повече часа при положение че на нас не ни е приятно да стои 20 минути примерно. 2. Мислите ли , че те не искат да имат тоалетни на последните спирки и елементарни условия за хигиена. 3. За разписанията някой фирми ги спазват , но повечето не ЗАЩО според вас .... Защото шофьорите и кондукторите са на ПРОЦЕНТ ОТ ОБОРОТА който се равнява на половината че и повече от месечната им заплата , която ако си мислите , че е много голяма се лъжете! Заплатите са им от 650 до 1200 лв. зависи от фирмата от отработените часове (тези с по-големите суми работят двойни смени). За нашата сигурност , безопасност и спокойствие по време на пътуване е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО ЗАПЛАТАТА НА ШОФЬОРА ДА БЪДЕ В ПРЯКА ЗАВИСИМОСТ ОТ ОБОРОТА И ДА РАБОТИ ПОВЕЧЕ ОТ 8 ЧАСА !!! Но "превозвачите" са лакоми и освен субсидията за уж губеща линия искат и ОБОРОТ!!
+1
 
 
Нека обясня за тролейбусният транспорт, който е само мечта вече... .идеята на тролейбусният транспорт е в центъра на града да има по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум. Приятно ли е като спрат 4 автобуса един след друг от тия по-раздрънканите и като почват да тръгват, а ти си на спирката до тях да те лъхне една струя топъл въздух примесен с нафтови изпарения (които са канцерогенни) и в същото време цялото ти тяло да е в резонанс от форсирането на старите дизелови двигатели. Ако контактната мрежа се поддържа и тролейбусите са сравнително читави няма да се движат като мравки, както хората са запомнили старите тролейбуси които не си знаят годините. Отделно като спре на светофара настъпва тишина, можеш да си приказваш спокойно с приятели в тролейбуса, особено на светофарите по 70-80 секунди не ти дрънкат прозорци до главата и не бълват излишни изгорели газове. Сутрин рано като излязат от гаража се затоплят бързо понеже са с електрическо отопление. НО понеже тролейбусният транспорт не е общински, едва ли ще доживея да се возя пак на тролей в Пловдив.....
+6
 
 
Прочетох повечето коментари и забелязах "задължително да са с климатик".Таккааа идеята е там,че повечето имат-червените автобуси №7-те са с климатик лятото я работят я не-Ивеко №24 и някои други-работят климатиците,нооо шофьора се охлажда-Бреда нз си какво на №44 и №116 - те ИМАТ климатици,нооооо са за украса (пък и без това имат прозорци)-Микробусите по линия №10-ами само един път съм сварил да работи климатикИиии достигнахме 2 автобуса на №99 където си работят по някога,да видим новите що за стока саЗабравих да кажа една хвалба автобусите по линия №37;№15;№93;№22 лятото в 14:00 климатиците са работили!!!Единственото условие според мен трябва автобусите да ИМАТ и РАБОТЕЩИ климатик и парно,и да са някои малко по безшумни автобуси,че определено по №66 минават трактори с непочистени филтри (т.е. много бръмчащи) И щом ще махат кондукторите да засилят контрольорите и той да ходи с термометър и да мери температурата в автобуса и те да са общински служители а не някои от фирмата и да казват "Пиши че работи пък утре ще ти донеса 1 литър домашна ракийка!!!!!"
+5
 
 
Взимат огромни суми от субсидии на принципа както се източват еврофондовете! таратайки, които се движат когато е изгодно иначе хорятя зъзнат по спирките.. Т.Е.почти никакво вложение, а се цоцкат парички от общината ! :X
на 04.02.2014 г.
+5
 
 
Много ясно че автобусите трябва да са от тези до 22 места. Не искаме да плащаме за тея съчленени стоножки които предна врата е на едната спирка а задна още на другата и същевременно вътре се возят 5 човека! И не ми говорете евро3 евро8 ами да се погледнат малко тея рейсове че такива таралясници никога не са били. Оня ден гледах някъв с регистрация Х---- сигурно в Хасково са го изхвърлили че не става ама тука понеже и Тотев е много хубав всичко минава,та тоя имаше денивелация поне 10 санта,като Титаник в последните мигове!
+8
 
 
За съжаление обществения транспорт в града ни е по-скоро хаотичен.Той не покрива нуждата на голяма част от гражданите .Градът ни се променя ,откриват се нови фирми ,други се закриват , някои се преместват и с това се променя и пътнико потока .В града ни има места където няма с какво да отидеш на работа освен ако нямаш кола или не си се примирил да походиш поне 2-3 километра.Между някои от кварталите няма преки автобуси и се налага да сменяш и съответно да си плащаш двойно.Трябва да се променят маршрутите на автобусите така ,че да покриват нуждите на гражданите .Нямаш възможност да си вземеш карта за цялата градска мрежа.Ако си си взел карта за една линия ,не можеш да се качиш на друг номер автобус в участъка в който той се движи по маршрута на линията за която ти имаш карта .Това са част от причините хората да се отказват да ползват обществения транспорт. Има доста важни неща за решаване в обществения транспорт ,които трябва спешно да се променят ,така че хората да се завърнат в автобусите.За съжаление не виждам някой сериозно да се занимава с проблемите на градския транспорт в града ни .Всичко се решава на парче (ако въобще нещо се решава) без да има някаква обща стратегия за развитие. За мен всичко се характеризира с думичката ХАОС.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: