ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Има риск за българите в Одеска област
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:38 / 04.05.2014Коментари (0)2798
©
Няма загинали и пострадали българи при сблъсъците в Одеса, съобщиха от Министерството на външните работи на България. При улични стъклновения в Одеса и пожар в дома на профсъюзите през изминалата нощ загинаха 46 души и над 170 бяха ранени.

Парламентарната група на "Атака" настоява председателят на парламента Михаил Миков да свика извънредно заседание в понеделник, 5 май 2014 г., заради събитята в Украйна. "Атака" призова президентът Плевнелиев да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) възможно най-скоро и България да излезе с ясна позиция за случващото се в Украйна.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви пред БНР, че конкретно в Одеса и Одеска област в Украйна, е най-голямата концентрация на хора с български произход. Не мога да твърдя, че има непосредствена опасност в момента. Ежедневно следим това, което се случва там, още от началото на събитията и смяната на правителството в Киев. Одеса беше град, който до този момент пазеше висока степен на стабилност. След това, което се случи, виждам рискове това да се разпространи и в други градове на областта. Затова призива ми към местните власти в Одеска област и централното правителство е - да гарантират, че това няма да се случи. Ако се разпространят безредиците, освен прекия риск пред българското население, възникват и други рискове, например вероятност една част от българите да поискат да се върнат в България. Това е обсъждано в щаба на Министерски съвет, набелязани са мерки. Ако има масов характер, това би било сериозно предизвикателство за страната ни, но ние ще изпълним нашия дълг към сънародниците ни, ако това се случи. Българските граждани там, както и българските организации, до този момент, не са се ангажирали в пряко политическо или друго противопоставяне. Това дава шанс стабилността в региона да бъде запазена, коментира още Кристиан Вигенин.

Друг елемент е свързан със сигурността на трасетата на доставките, доколкото тръбата, която доставя газ за България, минава през южната част на Украйна, близо до Одеска област. Ако ситуацията излезе от контрол, не знам доколко би могло да бъдат гарантирани сигурността на газопреносната инфраструктура.

Настояваме правителството в Киев да изпълнява стриктно поетите ангажименти за ограничаване влиянието на крайната десница и разоръжаването на паравоенните групировки. Настояваме за пълно разследване, разследването ще каже - кой е виновен, ще даде детайлите. Но гарантирането на реда в града е отговорност на управляващите в Киев и Одеса. Властите в Одеса са наясно - колко чувствителна е България по отношение на реда и спокойствието в областта. Довчера този ред беше гарантиран. Очаквам да се предприемат спешни действия, насилието да не се разпростре в други градове на областта, защото това би означавало да се засегнат и районите, населени с български граждани, каза Кристиан Вигенин, министър на външните работи.

Бившият министър на външните работи Ивайло Калфин смята, че България трябва да иска изпращането на максимално голяма група международни наблюдатели, ако трябва - и омиротворители в Източна Украйна, докато се намери политическо решение на въпроса. В интервю за Агенция "Фокус" Ивайло Калфин, заяви: "Около 250 000 - 300 000 хиляди са нашите сънародници в Украйна и, според мен, е много важно с тях да бъде поддържана непрестанна връзка. Очевидно е, че украинските власти не могат да осигурят реда и сигурността в източната част от страната. Тези сблъсъци снощи в Одеса са започнали от два митинга - проруски и антируски, които, на практика, са се сблъскали, а полицията не е могла да установи реда. Това е много притеснително", каза Ивайло Калфин.

Българското Народно събрание да гласува даване на гражданство на всички тези хора, които са потомци на българите, избягали от Османската империя и турското робство, каза пред Агенция "Фокус" Ангел Джамбазки от ВМРО - БНД, кандидат за евродепутат, втори в евролистата на "България без цензура" и коалиция. "Възможно е, и се е случвало вече в българската история, гражданството на тези хора, например на българите от Македония, да бъде възстановено, защото те не са го губили. А на българите в Украйна - да бъде дадено, с еднократен законов акт. Това се нарича законодателство за определен случай. По този начин, тези хора ще станат наведнъж европейски граждани, и по този начин ще имат далече по-голяма защита, защото няма да има бъде толкова лесно на маскираните лица от "Десен сектор" да палят хора с европейски паспорти", обясни Джамбазки.

Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма до временно изпълняващия длъжността Президент на Украйна и Председател на Върховната Рада Александър Турчинов по повод жертвите при безредиците в Одеса. "Категорично осъждам всяка проява на насилие, която заплашва мира и води до прояви на жестокост и човешки жертви", заявява президентът Плевнелиев.

"От свое име и от името на българския народ, моля, приемете най-искрени съболезнования по повод десетките граждани, намерили смъртта си по време на трагичните събития в Одеса. Бих искал да Ви уверя в дълбоката си съпричастност с мъката на близките на загиналите и на народа на Украйна. Убеден съм, че трагедия от такъв мащаб е тежък удар за всеки народ и за всяко общество", заявява още президентът Росен Плевнелиев в съболезнователната телеграма и пожелава бързо възстановяване на ранените и пострадалите по време на безредиците.

"Искрено се надявам, че виновните за насилието и безредиците ще бъдат открити и наказани с цялата строгост на закона", посочва държавният глава. Президентът Плевнелиев призовава страните в конфликта да се въздържат от провокации и да работят за възстановяването на реда и законността в името на спокойствието и сигурността на гражданите както в Одеса, така и в цялата страна.

"Използвам възможността отново да изразя солидарността си с украинското общество и вярвам, че народът на Украйна сам ще избере пътя на развитие на страната си на честни и демократични избори", посочва още в писмото си президентът Росен Плевнелиев.



Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: