ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанка против методиката на плащане на таксите в детските градини
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:20 / 25.05.2014Коментари (12)9150
© Plovdiv24.bg
Здравейте, Plovdiv24.bg! Пиша ви относно промените за таксите в детските градини в Пловдив. Преди месец някъде /може и повече/ бе взето решение таксата за детска градина да бъде разделена на 2. Има една част или 20 лв., която е твърда. Ходи или не ходи детето на градина, родителят е длъжен да я плаща, а остатъкът от 30 лв. се разпределя вече според посещението на детето. 

В градината ни беше казано и представено решението, което ние трябваше задължително да подпишем. Добре, но ние не сме съгласни, защо тогава задължително трябва да се подписваме? Също така, защо трябва да плащам за нещо, което не ползвам? Ваканцията, когато трябва да предвидим кои месеци ще почива детето, ако почива, таксата от 20лв. също се заплаща. 

Ако детето ми се разболее и трябва да дам 50 лв. или 100 лв. за антибиотици, защо трябва да давам още 20лв.? Това е живо обирджийство. В градината, която моето дете посещава /умишлено няма да я назова, за да не рефлектира това върху него/ са около 20 деца в група, но ползват стая с 16 легла....

Стая, в която играят, хранят се и спят. До колко е полезно това се питам? Детето ми всеки ден спи на различно легло в различна група. Та и за това ли трябва да дам тези 20лв.?

Защо в град като София например, където заплатите са по-високи няма такова решение за твърдо заплащане на градината, а в нашия град предвид малките заплати и голямата безработица, се взимат неясно как и с чие мнение и решение подобни абсурди. 

Също така, срока за плащане на таксата е до 10-то число. Този месец 10-ти беше събота и беше официално работен ден, да ама не. Започва се едно "припомняне" от страна на персонала още от 7-ми за таксата, а може да последва и звънене по телефона да се плати още на 9-ти. Ок, ще каже някой, какъв е проблема? 

Проблема е, че всички ние сме на заплати както и персонала в градината и ние си чакаме заплатите и сме зависими от работодателите си и за мен не е нормално такова постоянно припомняне или звънене. Всеки помни и знае , че има да плаща такса. Също така на вратата беше залепена бележка, която уведомяваше, че при просрочие на таксата се дължи лихва!? 

Която обаче никой не знаеше колко е, а само че е върху цялата сума от 50 лв. Това не е нормално... Лихва върху таксата за детска градина. На следващия ден бележката я нямаше. Ще съм благодарна, ако публикувате този за мен пълен абсурд и нека кмета на гр. Пловдив малко се замисли.

Да не говорим, че след като сме в общинска градина и сме в задължителна предучилищна група, би трябвало тя да е безплатна, както са и общинските училища. Да се плаща такса за храната - добре, но да има твърди суми и лихви... това вече е наглост.

Репортер на сайта се свърза със Стефан Стоянов, зам-кмет в община Пловдив. Ето какво сподели той:

"Това е една социална услуга и повярвайте ми, разходите за едно дете са много повече от тези 50 лева. Просто държавата и общината покриват остатъка. Да, има твърда сума, която родителите са длъжни да заплащат. Защото дори едно дете да не посещава градината 1-2 месеца през лятото например, все пак мястото му се пази, персоналът на заведението ходи на работа и изобщо разходите по поддръжката не спират, въпреки че някои деца могат да не посещават градината ежедневно. 

Разбирам, че времената са трудни за всички, затова сме се опитали да намерим баланс и да защитим всички интереси. Искам да попитам - когато плащате интернета или телевизията си, доставчиците им питат ли ви дали сте ги ползвали, или просто заплащате цялата дължима сума накуп?".


Още по темата: общо новини по темата: 21
13.07.2014 »
26.06.2014 »
23.01.2014 »
14.12.2013 »
11.06.2012 »
11.04.2012 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
цитат:
След гласуването на точката зам.-кметът Стефан Стоянов обясни, че мотивът за тази промяна е, че през летните юли и август голяма част от родителите водят децата си на почивки, ваканции и т. н. През тези месеци и голяма част от персонала на детските заведения ползва отпуск и издръжката на детските градини и ясли е по-малка.
Според мен господина си противоречи доста. А относно коментара на ПЕПАПЬ - Вие се замислете малко! Много добре знам колко е издръжката на дете за един месец! Според Вас защо тогава детските надбавки за първо дете са едва 35 лв, а за второ 50? И не всяко дете има право на тях? Имам две момчета => уравнението е изпълнено: 85 лв надбавки за месец = 85 лв абонамент за градина. Воала! Въобще да не ме занимават-направо Социално подпомагане да подпомага Детското заведение на пълна държавна издръжка! И да, нелепо е да сравняваш дете с интернет и ТВ! Ама, айде като не мога да пия студена вода вместо да си държа краката затворени... Нали така, ПЕПАПЬ?! Не става дума за смешните 20 лв...
0
 
 
От началото на Юни нас ни информираха, че групите ще са сборни, учителките трябвало да излязат в отпуск и е препоръчително, ако има кой да гледа децата, да си ги оставяме в къщи!Е, първа група сме и от цялата ни група (28 човека) в момента ходи само едно, защото инкоя майка не иска детето и да бъде в една група със всякаква възраст дечица и с непозната учителка! В същото време ни задължават за ТАКСА!?!?!? Хем не ги водете, хем плащайте... Абсурди!
-1
 
 
Наистина не разбирам срещу какво толкова се бунтува авторката на статията? В смисъл става дума за 20 лева, и все пак ги дава за детето си.... И пак не разбирам защо дава примери със София, в София и тази година (говоря за учебната 2014-2015) децата ИЗВЪН държавните детски градини са 5-цифрена бройка. Тази дама дали знае какви са тарифите в частните градини в София, а и условията? И дали си мисли, че частните градини се свенят да си поискат ПЪЛНА месечна такса, за да пазят място на детето, независимо колко дни или дали изобщо е присъствало на градина през този месец? Като й се струват много тия 20 кинта - ми да си вземе бавачка, дали ще й излезе по-евтино?
+1
 
 
Как може да сравнява децата с интернет и телевизия??? Тоя човек нормален ли е??? И това ми било сам. кмет, алооооо излагате се господинеее. Информацията дори и за това не ви е вярна. Аз например съм на Близу и като не искам да ползвам нет и тв, защото ще съм във ваканция отивам подавам си молба, какво молба в детската градина, че детето ми ще ползва от до отпуск и не плащам. Така че..... изобщо няма място за сравнение. А най-обидно е , че изобщо си позволявате да правите такова сравнение. Вие ли точно ще ни обяснявате на нас кколко е скъпо гледането на едно дете??? Ние най-добре знаем. А като сте толкова загрижен увеличете майчинството и детските. Не ви е срам. А на plovdiv24 искам да кажа, че съм абсолютно разочарована. Така ли се пише статия... една пловдивчанка.. еми не , не съм една, много са, но всички по отделно ли трябва да ви пишат? Ще предвижа материала и по другите медии. Само в Пловдив ли на децата се пазят места, че в София има толкова родители, които плащат по 1000 и 2000лв. , за да приемат децата им в ясла и да пазят място за градина. И това е всеобща тайна, но никой не си мърда пръста за това. Безсрамник!!!
-2
 
 
Таксата която се плаща в детските градини е символична.Ако трябва да платите истинската и стойност едва ли ще ви стигнат и 300лв.Замислете се малко и тогава роптайте.На когото му се струват 50лв много,да си вземе детегледачка.Така ще има места и за останалите деца.Навсякъде се плаща,независимо дали ползваш дадена услуга или не след като си подписал договор за нея.
0
 
 
направете така- издебнете зам-кмета стефан стоянов и инцинирайте птп-катастрофа от която той-кмета да продължи към рогошко шосе.следвайте примера няма човек няма проблем.след това никой кмет не ще си позволи такава НАГЛОСТ!
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 25.05.2014 г.
+3
 
 
Много странен начин на заплащане,едва ли не абонаментна такса са въвели!
+7
 
 
Кво се пази бе кмете. Лятото са смесени групи и половината от стаите не се използват. И ние не сме съгласни с това и няма да подпишем. И в нашата градина където играят после спят децата. Има място за не повече от 15 а са 25 деца. Да си го наврът тоя закон някъде.Ама и ние сме си едни търпеливи и защитаваме простото кметче
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: