ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов: Няма да допусна Пловдив да остане без градски транспорт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:47 / 11.07.2008Коментари (0)3684
© Plovdiv24.bg
- Господин Атанасов, няма ли опасност Пловдив да остане без градски транспорт?

- Моето отношение е ясно - няма да допусна Пловдив да остане без градски транспорт.

- Как смятате да стане това, след като законът ясно е казал кои страни могат да решат казуса - това са Общинският съвет и органите, излъчени от Общинския съвет, а именно Общинската агенция за приватизация и Надзорният съвет по приватизация?

Най-лесно за мен ще бъде, ако избягам от този казус. Защото случаят е изключително заплетен, засягат се огромни интереси и най-лесно ще ми бъде като кмет да се скрия зад Закона за приватизация и следприватизационен контрол, който наистина не дава никакви права на кмета да се произнася по този казус. Но тъй като проблемът е от изключителна важност за града, аз настоявам Надзорният съвет да внесе този толкова важен за Пловдив въпрос в Общински съвет за разглеждане на извънредна сесия. Самият аз нямам правомощия да ги принудя да го направят, но като кмет съзнавам отговорността си и настоявам Надзорният съвет по приватизация да внесе казуса в Общински съвет. Комисията, която беше излъчена от общината, поддържа същото становище. Казусът е много сериозен и затова трябва да бъде решен от висшия орган на управление на града - Общинския съвет. Нека да видим дали Надзорният съвет ще се съобрази с волята на кмета на Пловдив.

- Очаквате ли на сесията да се разреши казуса и до каква степен вярвате в това?

- Сесията може да разреши всичко. Не мога да кажа как ще гласуват съветниците, но те могат и да прекратят договора, и съответно да не го прекратяват. Нека да се сблъскат становищата, аз също ще взема отношение в тази сесия, въпреки че съм изпълнителна власт, очаквам едно мъдро решение на съветниците по въпроса.

- 89 процента от пловдивчани ползват градски транспорт и това решението на Общинския съвет ще бъде съдбоносно за тях. Можеше ли да не се стига до тук, според Вас?

- Аз имам принцип никога да не коментирам съдебно решение, но в случая заради изключителността на въпроса, ще кажа, че решението за несъстоятелността на „Градски транспорт" е взето на база състоянието на фирмата през 2006 година, а приватизационната сделка е от 2007 година. Съдът обаче определя несъстоятелността на база данните от 2006 година. Очаквам втората инстанция да преодолее това недоразумение. Защото изпадаме в изключително опасен казус. Ако се потвърди решението, това означава замразяване на сделката от 2007 година. Пак казвам, няма да допусна Пловдив да остане без градски транспорт. Ситуацията никак не е проста. В момента има 60 нови автобуса, които се движат по пловдивските улици. Освен това законът казва така - на кмета не се дава право при подобна ситуация еднолично без търг и конкурс да определи фирма, която да обслужи при една тежка криза линиите на „Градски транспорт". Законът казва - областният управител може сам да реши или да предостави тези правомощия на кмета на града, за да вземе решения. Тук кметът отново е орязан като правомощие. Областният управител може да вземе решение, но кметът няма право, това е по закон. Не ми се мисли за такава ситуация.

- И все пак има ли изход от ситуацията?

- Според мен има резерви ние да излезем от кризата, предвиждам едно горещо заседание на Надзорния съвет още в понеделник. Нямам право да свиквам този съвет, той си има председател - Дани Каназирева, тя има право да го свика, но според мен в понеделник ще има съвещание. В Надзорния съвет членовете са седем - Дани Каназирева, Наталия Делчева, Слави Георгиев, Иванка Кисьова, Зорница Нейкова, Владимир Кисьов, Николай Караиванов. Внасяйки казуса за решение в Общински съвет, надзорниците ще избегнат обвиненията, че са политически орган на дадена партия.

Източник: агенция "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 159
28.09.2022 »
01.07.2022 »
25.04.2022 »
22.10.2021 »
21.10.2021 »
20.08.2021 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: