ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Губим 10 млн. евро от руското ембарго
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:19 / 08.08.2014Коментари (11)3528
©
Търговска война се разрази между Русия и Евросъюза заради проблемите в Украйна. Като част от Общността страната ни също беше въвлечена в нея. Бизнесът ни се готви да понесе сериозни удари заради едногодишното вето на Москва върху вноса на храни от ЕС. Очаква се преките загуби на родните производители да са поне 10 млн. евро. Приблизително такъв е оборотът от хранителни продукти от забранителния списък на Русия, изнесени миналата година от нашата страна към Москва, сочат данни на икономическото министерство. Най-големият удар ще понесат производителите и износителите на пресни плодове, чийто износ е бил за 4 млн. евро. Експорт за около 1,5 млн. имаме на сушени плодове и ядки. Износът на риба е бил за над 2 млн. евро, а на сирене - почти 1 млн. евро. Това са много сериозни суми за предприятията, които имат сключени договори с руски търговци. Част от тях вече обявиха, че ако се наложи да прекратят износа, това ще означава намаляване на производството и орязване на работни места. Косвените поражения от ембаргото за страната и икономиката ни обаче ще са многократно по-големи, прогнозират производителите. Най-сериозната опасност е от начина, по който ще се отрази затварянето на границите на Русия за европейски храни върху големите икономики в Общността.

"Прибалтийските републики, Германия, Полша, цяла Северна Европа имат огромен обем износ за Русия. Затварянето на пазара за техните стоки ще е стопроцентов стрес за техните икономики и със сигурност ще рефлектира и в България", коментира Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Шефът на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов пък изрази опасенията си, че кризата със затворения руски пазар може да се използва от други вносители на български продукти. "Възможно е те да използват ситуацията, за да опитат да подбият цените на нашите продукти", коментира Върбанов. Възможно е да се стигне и до отказ от вече подписани договори за внос на наши продукти заради наводняване на пазара в Европа със собствена продукция, която не може да бъде реализирана в Русия, коментират производителите. Близо 575 млн. евро е износът на страната ни към Русия за 2013 г., сочат данните на икономическото министерство. Това е 2,6% от целия експорт. Хранителните стоки представляват близо 10% от целия ни износ за Русия. Най-сериозен дял сред тях държи виното, но то поне засега не е в забранителния списък.

Източник: в. "Стандарт"


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
А от европейските програми само в един малък град като Поморие взимаме по 5 милиона на година така ,че на кой му пука за 10 млн евро от руснаците.
0
 
 
Губим от Русия още когато сме отказали Плана Маршал. Други държави дръпнаха в пъти напред, а ние я донарахме до там да се занимаваме с Миков и Станишев.
Aнонимен
на 08.08.2014 г.
-2
 
 
Сега ще се напълнят МОЛ-овете със стоки от ЕС и ще фалират наши производители.
+2
 
 
Не е ли редно да се напише и колко ще спечелим от този "разрив"? 10 мил. евро е нищожно ниска сума и истерията на Батковия вестник е смешна. България е в ЕС и трябва да се стреми да се възползва от европейските пазари, а не само да търси бивши СССР, арабски и др. пазари просто защото червените "бизнесмени" не говорят английски или немски и търсят само бивши възпитаници на български ВУЗ-ове из източното полукълбо за алъш-вериш. Интересно защо на Словакия и Полша никак, ама никак не им пречи членството в ЕС. На Чехия пък още по-малко.
0
 
 
да припомним милионите похарчени за станишевия референдум за белене :)
-2
 
 
сигурно имигрантите само от сащ пращат поне пет пъти повече пари на своите роднини за джобни пари :)
+1
 
 
десет милиона е капка в морето в сравнение с милиардите които сме губили и ще губим заради русия и платените от русия политици :) тепърва ще излизат скъпо платените им мегаломански проекти и безбожните неустойки
0
 
 
Ся к'во вече Соса Соla & Боза вечна дружба ли ще са?! И друго ми е интересно, губим от тази обстановка 10 млн. евро,а колко печелим от ЮеСеЙ фриендшип? Може би по един детско меню от Макдоналдс за депутатите и това е!
+2
 
 
Що е 10 млн. евро по сравнение с "обичта" на новия ГОЛЯМ БРАТ! "Дружба навеки"... пардон, "Friendship forever" струва много повече - в буквален и преносен смисъл :)))
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: