ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Страхотна новина: Общината намери пари и започва реставрация на Голямата базилика!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:58 / 26.09.2014Коментари (31)14518
Община Пловдив и фондация "Америка за България" започват възстановяване на Голямата базилика в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

По думите на кмета Иван Тотев проектът за реставрацията на Базиликата е на фондацията, която е осигурила финансиране в размер на 4 900 000 лева. Община Пловдив участва в проекта с облагородяването на градската среда около обекта, както около Малката базилика. Вече дори е вложила около половин милион лева, с които е откупила около 1.5 дка земя около Голямата базилика.

Припомняме, че тази земя бе продадена от кмета Иван Чомаков във втория му мандат. Сега общината успя да си я откупи обратно.

Ленко Ленков, член на УС на фондация "Америка за България" коментира, че Голямата базилика е най-голямата на Балканския полуостров. Разкрита е през 80-те години, трикорабна е, има 2 пласта мозайка с площ около 1400 кв. метра. Ще бъдат разкрити и още около 300 кв. метра мозайка. Има и повече от 70 медальона с изобразени птици, което символизира душите на новопокръстените християни.

"Общо ще имаме около 2 декара мозайка. В България другаде няма толкова много по обем мозайка", допълни Ленков.

Той коментира още, че концепцията на фондация "Америка за България" е над мозайката да бъде изградено защитно покритие на две нива с покрив отгоре, което ще се ползва като панорамна площадка. Вътре, когато започнат туристическите посещения, ще има място, където да минават хората, няма да имат пряк достъп до мозайките. Предвиждат и транспарант с 3D визуализация на цялата Базилика, който да бъде поставен под защитното покритие и да се вижда от посетителите.

По проекта за реставрация, консервация и експониране на Голямата базилика ще работят Елена Кисякова, която е проучвала обекта, и Елена Кантарева, работила по Малката базилика.

От фондация "Америка за България" очакват реалните дейности по работата на Базиликата да стартират в края на тази година и до юли 2017 година обектът да е готов. Тези срокове зависят и от времето, в което ще бъдат издадени разрешителни за работа от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерството на културата. След получаването на тези разрешителни, ще бъде изготвен технически проект и ще се работи по реставрация и консервация на мозайките.

Градоначалникът поясни, че общината поема разходите по поставянето на видеонаблюдение в района, както и осветление. Видеонаблюдение се поставя и около Малката базилика.

"Радвам се, че имаме яснота по проекта за Голямата базилика в деня, когато отбелязваме една година от успешното завършване на предходния проект - Малката базилика", допълни Тотев.

Той отчете, че от отварянето на Малката базилика за посещения до момента е разгледана от 15 хиляди души, като само в Нощта на музеите и галериите посетителите са били около 4 хиляди.




Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
паркинги трябват надземни подземни
+1
 
 
а матросовците таурус и крум какво мрънкат че някой си иска да инвестира в култура :) това не пречи и на люимия им путкин чрез поставените си олигарси да инвестират и те :) само че на практика какво се получава че омразните им хамериканци и западняци работят за въстановяването на Пловдив а раснаците само плескат града с грозни паметници :)(визирам руският идиот на джендема)
0
 
 
абе чета сега раснаците добивали около 25 % от газта от шисти :) аз не съм чул за някаква екологична катастрофа в расията :) ама нещо доста се говори че путкин давал мангизи за протести в цяла европа срещу добива на шистов газ :) и кво излиза продава ни супер скъп газ и с парите (нашите) пречи на България чрез купени политици и престъпници да добиваме наш газ на супер ниска цена :)
-4
 
 
Много комуноид тука ,бре много ...аре да го - да-а-ааааа...
0
 
 
Няма по-хубава новина, заради Пловдив 2019г. ще има още много хубави новини. Браво на кмета!
-4
 
 
Браво-шистовия газ е много по-як о комунистическият порно г*з - евала -долу Гъзппром....
-1
 
 
Новината наистина е много добра. Изобщо трябва да се мъчим да извлечем максимума от избирането ни за ЕСК, да не допускаме грешките от 1999 г! И не е ли време Пловдив да поиска независимост от Голямото село (подобно на Каталуния от Мадрид), след като само за две години градът ни беше признат за Спортна столица на България, както и за Европейска столица на културата?
-4
 
 
Нищо не ни трябва от хамерика, гнусни евреи, отровиха Добруджа.
на 26.09.2014 г.
+2
 
 
Това е хубаво,че се реставрират старите ценности за да могат и след 5 века дай боже хората да им се радват ама питам ви след пет века тези хора ще има ли да се зарадват на нещо правено преди 5 века? Трябва да погледнем малко и към настоящете,защото сега като се замисля от него ще остане май само паметника на Альоша!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: