ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каназирева: Общината може да асфалтира, без да затъва в заеми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 13.11.2014Коментари (4)3199
© Plovdiv24.bg
Булевардите в Пловдив могат да бъдат преасфалтирани със средствата от пътния данък, без да се налага общината да затъва в заеми. Това е категоричната позиция на общинските съветници от ППГОС "Обединение за Пловдив", която ще декларира председателят на групата Дани Каназирева на днешната сесия. 

Поводът е комисионната, която общината трябва да заплати на ЕБВР в срок до 23 декември по споразумението за 30 млн. лв. заем.

"Близо 350 000 лева е комисионната, която община Пловдив е задължена да преведе на банката, преди да е получила първия транш. Заедно с неустойките, платени на ЕБВР от бившия кмет Славчо Атанасов по неосъществения договор за кредит, хвърляме на вятъра почти половин милион лева, без да има дори и минимална полза от този колосален разход", коментира Каназириева. 

Групата няма да подкрепи предложението. Партия "Съюз за Пловдив" и групата съветници "Обединение за Пловдив" винаги са били последователни относно теглене на заеми.

"Както в предишния мандат, така и в настоящия не сме съгласни пловдивчани да изплащат по 10-15 години милиони левове с огромни лихви за един асфалт. Общината ни начислява достатъчно висок данък МПС, от който събира годишно минимум 12 млн. лв. С тези приходи би могла да преасфалтира много улици при реални, а не завишени цени на ремонти. Ние считаме, че ако се взимат заеми, парите трябва да се инвестират с цел икономическо развитие на Пловдив и нова градска инфраструктура, която ще улеснява движението", коментира Каназирева. 

Според съветничката Иван Тотев тегли пореден предизборен заем в последната година на своя мандат по примера на бившия кмет Иван Чомаков, чийто дълг от 50 млн. лв. пловдивчани ще изплащат до 2021 г. 

"В края на тази година община Пловдив ще има 40 млн. лева заеми. А с остатъка от кредита на Чомаков и с новите заеми, изтеглени през последните два мандата по програма за енергийна ефективност, от фонд "Флаг", под формата на лизинги и с 30 млн. лв. от ЕБВР, както и с планираните кредити от Джесика, общината ще затъне в рискови дългове за 100 млн. лв. 

Почти толкова средства се разходват за заплати и издръжка на бюджетните звена, което означава, че много скоро общината няма да разполага с никакви средства не само за инвестиции, но и за кърпеж на улични дупки.

Пловдив върви от заем в заем. Всеки кмет договаря в края на мандата огромен кредит с тригодишен гратисен период с оглед да го изхарчи, докато е на власт, а след това - и потоп. В резултат на тази тесногръда политика в Пловдив не се строят нови улици, а само се налива нов асфалт, който не решава проблема с натоварения трафик. 

От четирите пътни обекта, за които кметът взима заем от 30 млн. лв, само един - бул. "Северен" - е нов. Другите три - "Коматевско шосе", бул. "Руски" и "Шести септември" ще се преасфалтират при запазване на съществуващите габарити. 

Другият сериозен проблем е, че заемите оставят общината без средства за съфинансиране по европейски програми. Това е изключително неразумно с оглед на това, че вече сме в новия програмен период и рискуваме да изтървем милиони левове безвъзмездна помощ от фондовете на Европейския съюз. Политиката трябва да е друга: инвестираш 30 млн.лв. в съфинансиране по европейски проекти и получаваш 200 млн. лв.", категорична е Дани Каназирева.




Още по темата: общо новини по темата: 83
19.07.2018 »
18.12.2017 »
10.12.2017 »
15.11.2017 »
23.10.2017 »
30.09.2017 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Освен жалък популизъм, нищо смислено не излиза от устата на тази. 12 млн. имало от данък МПС, ами социалните услуги, които предлага общината, които са безплатни или на преференциални цени, например детските градини, дали може едно дете, да се издържа с таксата от 50 лв. цял месец, от къде да се финансират тези дейности?! Но така се печелят гласове, да се говори точно това, което иска да чуят масите ....
+1
 
 
Абсолютно вярно е това което казва Дани но кой да ти мисли с тези празни кратуни
-2
 
 
колко интересно :) това за собствените средства не беше ли рефрена на каймакана и ореха когато баталядосваха държавата :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: